Over 55 millioner kroner til pædagoguddannelsen

Praktikvejlederuddannelsen styrkes, seminarielærere får efteruddannelse, der oprettes en institution, der kan evaluere pædagoguddannelsen, og CVU'erne erstattes af såkaldte professionshøjskoler. Det er resultatet af et nyt politisk forlig. BUPL jubler

Et politisk flertal bestående af regeringen, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti indgik sidste torsdag en aftale om de videregående uddannelser. Aftalen betyder en ambitiøs opkvalificering af ikke mindst pædagoguddannelsen. I alt gives der mere end 500 millioner kroner til at løfte kvaliteten af eksisterende uddannelser og til oprettelse af nye. Og for pædagoguddannelsen er de 420 millioner kroner interessante.

Pengene kommer fra den såkaldte globaliseringspulje på i alt to milliarder kroner, og de skal udmøntes i perioden 2007-2009.

Til pædagoguddannelsen alene er der ifølge BUPL's beregninger afsat 55 millioner kroner, som fordeler sig på 25 millioner kroner til en styrkelse af praktikvejlederuddannelsen samt 30 millioner kroner til efteruddannelse af af underviserne på pædagoguddannelsen. Desuden gives til glæde for alle de videregående uddannelser på CVU'erne yderligere 40 millioner kroner til nedlæggelse af CVU'erne og oprettelse af seks eller otte såkaldte professionshøjskoler. Dertil oprettes en akkrediteringsinstitution, som skal kvalitetssikre de mellemlange, videregående uddannelser. Og endelig afsættes samlet set 325 millioner kroner til kvalitetssikring, udvikling og forskningstilknytning på de videregående uddannelser.

Forretningsudvalgsmedlem i BUPL Allan Baumann jubler.

"Vi er selvfølgelig yderst tilfredse. Det er jo nogle af de politiske mål, vi længe har kæmpet for," siger han.

"Man kan selvfølgelig altid ønske sig flere penge, men det her forlig betyder faktisk, at to ud af de tre ønsker, vi havde i forbindelse med den nye pædagoguddannelse, endelig gennemføres," siger han.



400 praktikvejledere. Under de sidste års forhandlinger om den nye pædagoguddannelse, som skal træde i kraft i august 2007, plæderede BUPL for: Pædagogik som hovedfag, at praktikken blev ulønnet, og endelig at praktikvejlederuddannelsen blev finansieret af staten.

"Nu bliver seminarielærerne opkvalificeret til at undervise i den nye uddannelses nye fagrække, og de 25 millioner kroner til praktikvejlederuddannelse svarer til uddannelse af 400 vejledere, hvor udgifterne til brugerbetaling, SVU og vikardækning er indregnet," siger Allan Baumann og kalder en opkvalificering af praktikvejledningen "det næstbedste".

"Når nu vi ikke kunne få afskaffet den lønnede praktik, er en styrkelse af uddannelseselementet i praktikken gennem bedre praktikvejlederuddannelse det næstbedste, vi kunne ønske os," siger Allan Baumann, der dog helst så, at praktikvejlederuddannelse simpelt hen var obligatorisk.

"Der er jo 5000 praktiksteder, så uddannelse af 400 vejledere er kun et skridt på vejen," siger han.

Praktikvejlederuddannelsen blev første gang udbudt i 2004 (se også Børn&Unge nummer 13/05, artiklen: "Ny uddannelse skal løfte praktik").



Læs mere om uddannelsesforliget: http://www.ftf.dk/page.dsp?page=9479

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.