OK 2008: I strejkens spor

Børn&Unge følger dagligt en familie fra Bornholm, en tillidsrepræsentant fra Frederiksberg, en pædagog fra Hjørring og BUPL's formand, mens konflikten løber. På vores hjemmesider kan du se, hvad de har lavet, og hvad de mener om konflikten. Du kan selvfølgelig også følge vores fire hovedpersoner i Børn&Unge.

Familien

Thomas, Mie, Melissa og Oliver Jensen, Bornholm

Thomas Jensen og hans kone Mie Riis Jensen er almindeligvis ikke ret interesserede i, hvad BUPL går og laver. Men det er de lige for tiden. De har nemlig to børn i den integrerede institution Nøkkerosen i landsbyen Nyker på Bornholm.

Thomas Jensen er 31 år og læser til lærer på et eftermiddagsseminarium. Her er han de fleste dage fra 12.30 til 17.30. Mie Riis Jensen er 30 år og arbejder som kontorassistent i ferieudlejningsbureauet Team Bornholm. Hun har fast arbejdstid fra klokken otte til 15.30.

Thomas Jensen kan godt tage sig af 4-årige Melissa og 1-årige Oliver om formiddagen, selvom han burde bruge tiden på at læse. Men snart går han i gang med en stor eksamensopgave, som han skal bruge al sin tid på.

Desværre står der ingen bedsteforældre klar i kulissen til at hjælpe med børnepasningen. Uheldigvis er Thomas' far og hans kone netop taget på ferie til Mallorca, og det samme er Mies forældre.

Der er ingen klare planer for, hvordan den lille familie skal få alt til at gå op i en højere enhed under konflikten. Men derfor kan man jo stadig godt bakke op om pædagogerne:

"Jeg håber, det ender med, at de får mere i løn," siger Thomas Jensen den sidste dag, hvor han kan aflevere sine børn i Nøkkerosen.



Tillidsrepræsentanten

Dorthe Mathiase, Frederiksberg

Der hænger et stort rødt banner uden for institutionen Smykkeskrinet på Frederiksberg. "Vi vil ikke ha' for lidt, FOA's bud er mere fedt. 12,8 er ikke os. Vi giver forliget et kæmpe los," står der.

Dorthe Mathiasen er tillidsrepræsentant på Smykkeskrinet, der er normeret til 48 vuggestuebørn, 66 børnehavebørn og seks børn med særlige behov.

Hun har selv givet forliget et los, fordi en lønstigning ikke gør noget for at rette op på løngabet mellem offentligt ansatte og privatansatte. Pædagoger får simpelthen for lidt i løn i forhold til andre, der har en lige så lang uddannelse, mener Dorthe Mathiasen.

Hun er 45 år og har været pædagog i 11 år.

"Ja, jeg er på slutløn," griner hun.

Hun bor sammen med manden Poul og børnene Lea på 13 år og Tilde på 6 år. Familien bor selv på Frederiksberg, så Tilde kan ikke blive passet i sin SFO, mens strejken er i gang.

Umiddelbart forventer Dorthe Mathiasen ikke, at konflikten bliver langvarig.

"Min formodning er, at den kommer til at vare, indtil FOA's afstemning løber ind den 29. maj, og så kommer der et regeringsindgreb."





Formanden

Henning Pedersen, København

Forbundsformand Henning Pedersen, 59 år, har været med længere tid og prøvet mere end de fleste i BUPL-systemet.

Som ung, nyuddannet pædagog i midt 70'erne deltog han i opbygningen af den lokale fagforening på Fyn. Det var også her, at han i 1989 første gang blev valgt som lønnet tillidsmand og siden indtog formandsstolen.

Efter et par år ude af geled, hvor han var leder af pædagogernes efter- og videreuddannelse på Fyn, kom han i 1996 ind i forretningsudvalget som hovedkasserer. Den post bestred han indtil maj 2006, da han på en ekstraordinær kongres blev valgt som forbundsformand for et på daværende tidspunkt nødlidende BUPL.

Henning Pedersen, der som overenskomstforhandler har fået noget af en ilddåb ved OK 2008, bor i Odense, men har tillige en toværelses tjenestebolig i København. Hans eneste afkom, sønnen Andreas, er adjunkt i matematik på Sct. Knuds Gymnasium i Odense.

Børnebørnene Mille og Bastian, der går i vuggestue og børnehave i Odense, får håbe, at deres farfar kan finde tid i en stram kalender til noget børnepasning, for i institution kan de ikke komme. Ligesom byens øvrige er deres daginstitutioner lukket af den pædagogstrejke, deres farfar står i spidsen for.





Pædagogen

Peter Berg, Hjørring

Rimelig ung og forholdsvis nyuddannet. Sådan beskriver den 32-årige fritidshjemspædagog Peter Berg sig selv. Han blev færdiguddannet som pædagog i sommeren 2003 på Hjørring Seminarium, og han arbejder på Fritidshjemmet Trollhättanvej i Hjørring - en integreret institution for børn i alderen 3-18 år. Peter ser positivt på strejken, og han stemte selv nej til mæglingsforslaget.

"Vi skal have mere i løn. Og strejke er den eneste vej frem. Jeg er glad for, at så mange pædagoger har stemt nej til forliget. Det var simpelt hen for lidt i lønningsposen til, at det kunne mærkes," siger Peter, der dog havde håbet, at pædagogerne strejkede samtidig med medhjælperne.

"Nu rammes de samme forældre en gang til," siger Peter, som selv måtte smage strejkemedicinen under FOA-medlemmernes strejke. Han og kærestens datter Julie på halvandet år går i dagpleje, og hun måtte passes af svigermor i en uge.

Selvom FOA-medlemmerne ikke opnåede mere i løn end BUPL-medlemmerne, tror Peter på strejken. Mandag skal han male bannere og planlægge strejkeaktiviteter med sine kolleger.

"Først i 2011 har vi igen chancen, så det er nu, vi skal vise, vi er utilfredse med lønnen," siger han.



www.bupl.dk/strejkedagbog eller www.boernogunge.dk/strejkedagbog

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.