OK 08: Sidste nyt

Forlig i staten

12,8 procent over tre år. Det er den økonomiske ramme for det forlig, som forhandlingssammenslutningen CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg) mandag den 18. februar underskrev med finansminister Lars Løkke Rasmussen på vegne af 170.000 statslige ansatte medlemmer.



Forliget, hvis gyldighed forudsætter, at enkelt-organisationerne under CFU får deres egne specielle aftaler på plads, indebærer generelle lønstigninger på 8,17 procent, afsættelse af 1,5 procent til lokal lønddannelse og 2,2 procent til organisationernes egne forhandlinger.

I forliget ligger tillige, at der gives ret til frihed ved barns anden sygedag og indføres bedre barselsregler.



Arbejdsgiverne har desuden lagt 0,2 procent oven i som kompensation for de frynsegoder, som statsligt ansatte i modsætning til privatansatte ikke får del i - og aftalt, at kompensationen holdes uden for reguleringsordninger, så den ikke tæller med, når statsansattes lønudvikling skal opgøres.



Endelig har Lars Løkke Rasmussen frafaldet kravet om senere pensionsalder for blandt andet politifolk og ansatte i forsvaret.

Lærer- og KTO-formand Anders Bondo Christensen, der sammen med Sine Sunesen har stået i spidsen for forhandlingerne med Lars Løkke Rasmussen, kalder forliget det bedste på statens område siden 1987.

Dermed har arbejdsgivernes forhandlere fra Kommunernes Landsforening fået det, de ønskede, nemlig noget at bygge videre på, når vilkårene, og herunder især lønnen, for de kommunalt ansatte nu skal forhandles på plads.



Landsdækkende aktionsdag

Togrejsende over hele landet vil fredag morgen den 22. februar - dagen, hvor de specielle pædagogvilkår er til forhandling med Kommunernes Landsforening - bliver passet op af aktivister fra de lokale BUPL-fagforeninger.



På alle betydningsfulde større stationer vil der således blive uddelt rundstykker, emballeret i bagerposer, hvorpå der står "Rigtige Løn = Rigtige pædagoger" og "Vi vil ikke spises af med krummer."

Slå op på din stedlige fagforenings hjemmeside og se, hvor i dit område uddelingen af brød og budskaber foregår.





Tidsnød truer

Den afgørende lønforhandling fredag den 15. februar udsat.



Overenskomstforhandlingerne på det kommunale arbejdsmarked er ved at løbe ud for tid. Efter planen skal forhandlingerne ved såvel KTO's som enkeltorganisationernes borde være afsluttet inden udgangen af februar, men det er i tiltagende grad svært at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre.



Forbundsformand Henning Pedersen fra BUPL siger, at det nok især kan opstå problemet ved forbundenes egne borde.

"I BUPL er vi ikke nået ret langt, og der er store og komplicerede spørgsmål på dagordenen. Billedet er det samme mange af stederne, så det kan tænkes, at vi kommer til at forlænge forhandlingsfristen.

Under alle omstændigheder vil der blive afsendt strejkevarsel, hvis vi ikke er nået til vejs ende ved udgangen af af februar," siger Henning Pedersen.

Den træghed, som har præget forløbet siden det første politiske forhandlingsmøde i starten af december, gentog sig nemlig, da parterne - Kommunernes Landsforening (KL) og forhandlingssammenslutning KTO - fredag den 15. februar mødtes for i henhold til køreplanen at drøfte det vigtigste tema af dem alle, nemlig de 541.000 kommunalt ansattes lønforhold de kommende tre år.



Sådan skulle det dog ikke være. Arbejdsgiverne meddelte i 12. time, at de endnu ikke var rede til at indgå i realitetsforhandlinger.

Det måtte KTO tage til efterretning, så allerede tidligt fredag eftermiddag kunne forhandlerne gå på weekend med en aftale om at mødes igen mandag den 18. februar klokken 17.00 - efter Børn&Unges deadline.

Håbet blandt de kommunale arbejdsgivere var, at der hen over weekenden ville blive indgået et forlig på statens område, som man derefter kunne tage bestik af ved det kommunale forhandlingsbord. Det håb er nu indfriet. Se "sidste nyt" på modsatte side.

Læserne henvises til at følge

udviklingen på BUPL's hjemmeside www.bupl.dk





En duft af gamle dage

Weidekampsgade på Islands Brygge i København fredag den 15. februar. Klokken er 12.30, vinden nordlig, og her lugter godt af gamle dage.

250-300 demonstranter, flertallet af dem pædagoger fra BUPL og fagforbundet FOA, men også en del HK'ere med røde fagforeningsfaner, bannere og et højt spillende rockorkester er samlet foran KL's hovedkvarter, hvor der inde bag svingdøren lines op til det, der skulle have været den afsluttende og afgørende forhandling om en ny tre årig overenskomst, men som - på grund af arbejdsgivernes ønske om udsættelse - alligevel ikke kommer ind til sagens kerne.



Hvad den efter demonstranternes mening handler om lades ingen dog i tvivl om. Hverken i brandtalerne udenfor i kulden, eller indenfor i varmen, da lokale BUPL-formænd får foretræde for den kommunale hovedforhandler, Frederiksberg-borgmester Mads Lebech.

"Værsgo, her kan du se, at pædagogerne kræver meget bedre sammenhæng mellem den løn, de får, og den uddannelse og det ansvar, de har," siger formanden for BUPL Hovedstaden, Henriette Brockdorff, da hun præsenterer Mads Lebech for en række udsagn fra menige pædagoger om deres forventninger til OK 08.



Lebech takker og siger - hvilket ikke er første gang - at han er indstillet på at give pæne lønstigninger denne gang, svarende til dem, privatansatte opnåede ved deres forhandlinger sidste år.

Om det er dette løfte, der opfattes som morsomt, eller om det skyldes den indforskrevne latterinstruktør, kan være svært at afgøre, men kendsgerningen er, at demonstrationen rundes af med et godt grin.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.