OK 08 BUPL-kampagne: Lav løn=færre pædagoger

Mange ledere og forvaltningschefer klager over, at de ikke kan få de pædagoger, de skal bruge. De fleste mener, at højere løn kan være med til at løse problemet.

I 43 procent af kommunerne har man problemer med at besætte ledige pædagogstillinger. Men højere løn kan løse problemet, mener 78 procent af institutionslederne i de kommuner, der er ramt af pædagogmangel. Det viser en undersøgelse som analysebureauet Synovate har foretaget for BUPL.



Undersøgelsen bygger på telefoninterviews med 300 institutionsledere og 70 for-valtningschefer.

Det er sværest at få besat pædagogstillinger med uddannede pædagoger i hovedstads-området. Og især i det nordlige København oplever man, at der er ingen eller meget få ansøgere til stillingerne, fordi pædagoger ikke har råd til at bo i området.



Børnehuset Sjælsø i Birkerød har lige nu to medhjælpere ansat i pædagogstillinger. Leder Susan Ekstrøm fortæller med et glimt i øjet, at ringer der en pædagog for at forhøre sig om jobbet, skal hun ansættes, før røret er lagt på.



"Inden for det sidste år har vi sagt farvel til to pædagoger, der rejste, fordi det er for dyrt af bo her. Den ene flyttede til Fyn og den anden til Sorø, og der var for langt at køre," siger hun.



Løn er anerkendelse. Det er en stor frygt hos ledere og forvaltningschefer, at manglen på pædagoger går ud over kvaliteten i det pædagogiske arbejde. Ester Nørregaard-Nielsen har gennem sin research til bogen "Pædagoger i skyggen" erfaret, at uddannet personale betyder alt i forhold til kvalitet. Hun mener også, at højere løn kan afhjælpe problemet med at fastholde pædagoger.



"Der er en del pædagoger, som forlader faget. Det ville de ikke gøre, hvis lønnen var højere. Anerkendelse er afgørende for, om man har lyst til at blive - og løn er en måde at give anerkendelse på," siger Ester Nørregaard-Nielsen, der er direktør i konsulentfirmaet Nørregaard-Nielsen og Rosenmeier.



Problemet med at tiltrække unge til pædagogfaget vil kun vokse i fremtiden, mener Jørgen Steen Madsen, professor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet. Lønnen er en af flere metoder, kommunerne kan bruge for at tiltrække og fastholde pædagoger. Alligevel er han ikke optimistisk i forhold til væsentligt højere løn til pædagoger.



"Når der er rekrutteringsproblemer, er den almindelige mekanisme, at lønnen vil stige. Men i det offentlige er lønningerne bundet op på politiske prioriteringer, så derfor bliver væsentlig højere løn ikke nødvendigvis resultatet af overenskomstforhandlingerne," siger Jørgen Steen Madsen.



Følg kampagnen på www.bupl.dk/rigtigloen

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.