Naturen kalder på jer

Foråret kalder, og der er mange gode grunde til at tage ud i naturen og lege. Ny håndbog giver idéer til udeliv for de 0-6-årige.

Så er der ikke længere nogen undskyldning for at blive indendørs. ’150 gode grunde til at vi skal ud i dag’ er en ny håndbog i udeliv for 0-6-årige. Med bogen ønsker Frilufts­rådet at inspirere pædagoger til at give børnene gode, sanselige og udviklende naturoplevelser året rundt. Den indeholder 150 sjove og enkle udeaktiviteter: Leg uopdragne egernunger, send en flaskepost, tag på insektsafari, eller styrk det sociale samvær med hyggelige båltraditioner.

Det er blot nogle af bogens mange forslag, som er inddelt efter årstid, naturtemaer og pædagogiske læreplanstemaer. Bogen er desuden rig på tankevækkende historier og refleksioner fra praktikere i mere end 40 forskellige institutioner. Naturvejledere har bidraget med teoretiske overvejelser om børn og udeliv i daginstitutionsverdenen anno 2012. Det hele er rigt illustreret med livsbekræftende fotos og tegninger.



’150 gode grunde’ koster 50 kr. plus administration og kan bestilles på www.gronnespirer.dk så længe lager haves.



Guide: Idéer til leg og aktiviteter i naturen

’150 grunde til at vi skal lege ude i dag’ er delt i naturtemaer, så det er nemt at finde inspiration til alle former for udeleg. Børn&Unge giver her en smagsprøve på en

aktivitet inden for hvert af de 10 temaer.



Vand: En blækpind af tagrør

De fleste vandhuller er bevokset med tagrør langs bredden. Tagrør kan blive op til to meter høje og er den største græssort i Danmark. Man bruger den til at tække hustage med. Som alle andre græsser har den et hult rør, og det giver mulighed for sjove lege, blandt andet kan I lave en blækpind. Et tagrør skæres i stykker på ca. 15 cm. Hver pen skæres skråt over, og der skæres en lille revne i den spidse ende. Blækket kan købes, eller I kan bruge frugtfarve. Men I kan også lave det selv. I skal bruge en håndfuld jernsøm lagt i vand med agern og bark af eg. Efter fem dage er blandingen blevet helt sort, og man kan dyppe sin pen og tegne med den.



Smådyr: Fra æg til bille

I en dyrehandel kan I købe melorme, som er meget nemme at holde i institutionen. Melorme er larver af melskrubbebiller. Lad et par børn deles om et honningbæger af plastic (husk at lave huller i låget), fyld ca. 2 cm havregryn i, og læg jævnligt et stykke agurk eller gulerod ned sammen med ca. 10 melorme. Nu kan børnene følge dyrenes udvikling. Der vil gå et stykke tid, inden de pludselig en dag vil opdage en puppe og sidenhen en voksen melskrubbebille. Når børnene en gang imellem skifter havregryn, skal de huske at hælde en del af melstøvet tilbage, da det indeholder mange æg. En melskrubbehun kan lægge ca. 500 æg i sin ca. 10 uger lange levetid.



Træer: Snitteskole for begyndere

Noget af det nemmeste er at snitte en nisse. Klip grenstykker ud, som er ca. 2 cm i diameter og 5-8 cm lange. Den ene ende snittes spids til huen, og denne males rød eller grøn (skovnissepiger har grønne huer!). Herefter snittes et fladt ansigt lige under huen. Øjne, næse og mund males på med sort tusch. Nissen er færdig.



Spisekammer: Kandiserede violer eller roser

Brug blade fra viol- og rosenblomster. 1 æggehvide, 1 dl flormelis, bagepapir. Indsaml blomsterhovederne og pil bladene af ét for ét. Æggehviden piskes let. Hvert blad dyppes nu i æggehvide og derefter i flormelis. Det kræver finmotorik! De kandiserede blomster lægges på bagepapir og tørres et varmt og luftigt sted eller i ovnen ved maks. 50 grader.

Æbler kan tørres og spises senere. Stik kernehuset ud, skær æblet i tynde skiver og træk dem på en snor med lidt afstand imellem. Hæng dem til tørre et luftigt, varmt sted. Hos mange isenkræmmere kan man få en hånddrevet æbleskræller. En rigtig god investering, når der skal laves chips til en hel stue.



Vinter: Udendørs juletræ med pynt

Hvis I mangler plads inden døre, er det oplagt at pynte et juletræ udenfor i stedet. Her kan børnene danse så vildt, de vil, og træet drysser ikke. Når træet er blevet rejst på legepladsen skal det selvfølgelig pyntes med hjemmelavet pynt. Hvis man vil have levende ’pynt’ på træet, kan man lave et fuglejuletræ ved at pynte det med alle mulige fuglelækkerier. Mange af disse lækkerier frister også børnene, så det er en god idé at have et stort lager, så alle kan få. I kan bruge: små røde æbler, fyrretræskogler dyppet i palmin, hasselnødder trukket på ståltråd i kranse, fugleneg af korn i små bundter, kokosbidder af frisk kokos, tørrede æbler i skiver på snor, hyben fra efteråret på snor, kræmmerhuse af birkebark med solsikkekerner.



Bevægelse: Træstammer som legeredskab

Hele træstammer kan ofte købes gennem skovdistriktet eller på et savværk. Store træstammer giver mulighed for mange timers fantasifuld leg. Det gode ved stammer og andre naturmaterialer er, at de ikke er forudbestemt til en bestemt type lege, men pirrer fantasien. Grav eventuelt stammerne skråt ned i jorden, så børnene kan klatre op. En stor stamme med et bræt på tværs fungerer som vippe med mulighed for eksperimenter. Hule træstammer lægges frem som musikinstrumenter. Udhulede stammer kan også bruges til opsamling af regnvand. Lad dem ligge fremme i sandkassen. Der er kamp om de fyldte stammer efter en regnbyge. Vær opmærksom på, at de største stammer skal ligge stabilt.



Kunst: Lav selv maling

I kan selv lave flot naturmaling af kul, fin jord og murstensstumper, som slibes til fint puds med sandpapir. Bland pulveret med æggehvide og lidt glycerol (købes på apoteket). Malingen må ikke blive for våd, så tørrer billederne for langsomt. Man kan også male med blomster, bær og saft. Prøv at plukke græs eller blomsterhoveder af gule, blå og røde blomster og mal med dem på et stykke karton. I kan eventuelt begynde med at tegne en blyantstegning, som I farvelægger. Brombær og hyld maler kraftigt, og det gør rødbedesaft også. Prøv med pensler eller mal med bær og rødbedestykker direkte på papiret.



Socialt: Fællesskab og tillid

Naturen kan med stor fordel danne ramme for tillidslege og lege, hvor man sammen bruger sanserne og deler oplevelser med hinanden. Prøv for eksempel at lægge jer i skovbunden med god plads imellem jer. Find en behagelig stilling. Fortæl børnene på forhånd, at nu skal de lige om lidt lukke øjnene og lytte efter, hvad de kan høre. Måske er det små dyr eller vindens raslen i trætoppe eller blade. Luk alle sammen øjnene, og lig i nogle minutter, så længe børnene kan koncentrere sig. Bagefter bliver I liggende, mens de børn, der har lyst, på skift fortæller, hvad de har hørt. Det vil vise sig, at der er nogle, der har en særlig veludviklet høresans og en god fantasi!



Fantasi: Indianerne spotter dyrene

Kun fantasien sætter grænser, når I med naturen som medspiller kaster jer ud i livet som trolde, indianere, riddere, pirater, eller hvad der nu interesserer børn og voksne. Man kan for eksempel snige sig af sted som indianere og spotte dyrene. Find dyrefotos i ugeblade og på internettet, og laminer billederne. Sæt snor i, og hæng dem op i træerne, således at børnene har mulighed for at se dem. Lad de små indianere gå rundt i området og se, om de kan få øje på de dyr, der gemmer sig oppe i træerne. Lever de dyr rigtigt i træer, eller er de sat helt forkert? Hvis I er heldige at have udstoppede dyr til rådighed, er det naturligvis endnu bedre. Bemærk, hvordan dyrenes farver skjuler dem. Det giver en særlig dimension, hvis børnene tager turen alene eller to og to.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.