Mental styrketræning. Træn hjernen som en muskel

Psykisk styrke og trivsel kan trænes, siger sundhedsekspert Louise Luxhøi. Hendes nye bog skal bringe pædagoger i mental topform.

Stress, depression og udbrændthed. Flere og flere rammes af psykisk sygdom, og ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO vil dårlig mental sundhed være den største trussel mod det vestlige velfærdssamfund i 2020. Det fortæller sundhedsekspert Louise Luxhøi, som med sin nye bog vil hjælpe pædagoger og andre til at forebygge stress og komme i mental topform.



Hvad er mental topform?

»Betegnelsen er fremprovokeret af det store fokus på vores fysiske sundhed. Vi får at vide, at vi skal løbe, spise sundt og komme i form, men kun få taler om, hvad vi gør for vores mentale sundhed. Det mentale kan godt blive diffust, og derfor bruger jeg et træningssprog, som vi allerede kender. Ligesom vi kan træne en muskel stærk, kan vi også styrke vores mentale sundhed. I bogen findes et konkret 28 dages program, hvor man sætter et kvarter af pr. dag, enten 28 dage i træk eller over for eksempel otte måneder. Med øvelserne kan man træne positivitet og opøve større fleksibilitet i hjernen, så man kan rumme mere i forhold til svære udfordringer. Eller man øver sig i at have fokus på de ting, der fungerer og giver glæde. Mange pædagoger er i dag så pressede, at det er svært at finde mening i arbejdet, og det demotiverer.«



Stresser øvelserne ikke bare?

»Man fjerner jo ikke bare alle problemer ved at udføre en række øvelser. Meningen er ikke at lave en ironman i mental topform, men at opbygge konstruktive tankesæt, som forebygger, at man nemt bliver stresset. Undersøgelser viser, at hvis bare man har fokus på, hvordan man kan overvinde udfordringer fremfor at lade sig presse længere ned i kælderen, så vil man tænke mere i konstruktive løsninger.«



Hvad giver bogen pædagoger?

»Pædagoger er rollemodeller, og hvis man passer på sig selv mentalt, så er man et godt eksempel for en helt ny generation. Samtidig er børneområdet ramt af fyringsrunder og reformer. Og det er ikke alt, som pædagoger skal ’klare’. Det er også mental topform at kunne sige fra. Det træner bogen også«.



Er det kun pædagogens ansvar?

»Hvis man ikke kan gøre noget ved rammerne, er man nødt til at finde sin plads inden for dem eller forlade dem. Men der ligger et kæmpe ansvar hos virksomheder og politikere, som slet ikke lever op til at skabe forudsætninger for trivsel og mental sundhed. Vi er bagud på det samfundsmæssige niveau, men man kan starte med sig selv«



Om bogen

’Mental topform’ af Louise Luxhøi. Politikens Forlag 2015. 176 sider, vejl. pris 250 kr.



Hvem er forfatteren?

Louise Luxhøi er cand.mag. i psykologi og sundhedsfremmende strategier. Gennem bøger, foredrag og sin medvirken i tv-programmer som DR2’s ’Pessimisterne’ sætter hun både børns og voksnes mentale sundhed og trivsel på dagsordenen. Hun er selv datter af en pædagog, og pædagoger og lærere er de faggrupper, hun oftest møder til sine foredrag. Læs mere på louiseluxhøi.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.