Magtanvendelse; BUPL kræver regler for brug af magt

På to år er antallet af børn med DAMP og andre vanskeligheder

Antallet af specialbørn i daginstitutioner og klubber steg med 17 procent fra 2002 til 2004. Det får nu BUPL til at opfordre kommunerne til at formulere klare retningslinjer for brug af magt i daginstitutionerne.

"Vi lægger ikke op til en lov eller et cirkulære om brug af fysisk magt i dagtilbud, og målet er ikke, at pædagoger skal bruge mere magt. Tværtimod. Men der er situationer, hvor det er nødvendigt at fastholde et barn for at undgå, at der sker en alvorlig ulykke, en skade på barnet selv eller på et andet barn, og det er vi nødt til at tale åbent om," siger rejsesekretær Lars Schøning, BUPL.

Dagligt oplever pædagoger i specialskoler, at de må fastholde børn, der i mangel på kontrol risikerer at gøre skade på sig selv, andre børn eller ødelægge institutionens inventar. Men i almindelige daginstitutioner og klubber er der også situationer, hvor pædagoger må gribe ind og anvende fysisk magt for at forhindre alvorlige ulykker. Ikke mindst efter at flere børn med udviklingsforstyrrelser, DAMP eller andre vanskeligheder er kommet ind i almindelige daginstitutioner.



Ingen regler nu. mange år har der eksisteret retningslinjer for brug af magt på døgninstitutioner. På skoler og SFO gælder særlige regler for god ro og orden, men den slags regler findes ikke for daginstitutioner. Pædagoger ansat i dagtilbud er udelukkende omfattet af straffeloven. Det betyder for eksempel, at pædagogers brug af magt i højere grad risikerer at blive et privat retsanliggende mellem forældre og pædagoger og ikke et arbejdsanliggende.

"Det værste vil jo være, hvis en pædagog undlader at agere over for et barn, fordi hun er usikker på, hvad hun skal gøre," siger Lars Schøning.

BUPL's hovedbestyrelse har godkendt et udkast til retningslinjer for magtanvendelse til kommunerne. Udkastet er forsynet med skemaer, der skal sikre, at der sker en registrering af episoder med magtanvendelse, en bearbejdning af episoden - både for barnet og forældrene, den enkelte pædagog og for institutionen.

"Vi vil gerne have en åbenhed, hvor vores pædagoger kan bevare deres ansættelse, hvis de har været nødsaget til at bruge magt. Men institutionen skal også sikre, at barnet får genoprettet sin integritet efter en situation, hvor pædagogen har brugt magt over for det. Man ved, at der opstår et tomrum hos barnet. Derfor har barnet behov for hjælp til at genfinde sig selv ved hjælp af pædagogens omsorg," fortæller Lars Schøning, der mener, at kommunalbestyrelserne skal formulere deres egne retningslinjer for magtanvendelse i kommunens daginstitutioner.

"At udarbejde retningslinjer for brug af magt skal være med til at styrke det pædagogiske arbejde, så vi undgår brug af magt så vidt, det overhovedet er muligt," understreger Lars Schøning.



KL: En lokal opgave. Kommunalreformen har betydet, at kommunerne nu også har fået ansvaret for specialbørnehaver foruden de almindelige daginstitutioner. Derfor har BUPL henvendt sig til Kommunernes Landsforening for at få et samarbejde om retningslinjer for magtanvendelse på daginstitutionsområdet. Men KL har takket nej til centralt formulerede retningslinjer.

"Det er en lokal ledelsesopgave at sikre, at kommunerne har en plan for, hvordan man som medarbejder og ledelse håndterer den slags situationer," siger konsulent Hanne Gøttrup, KL.

I forvejen har kommunerne pligt til at føre tilsyn med daginstitutionerne. Hanne Gøttrup mener, at en del af tilsynsopgaven netop indebærer, at kommunerne også forholder sig til de situationer, hvor der har været brugt magt over for et barn, så de bliver indberettet til rette myndigheder, og at der bagefter bliver drøftet, hvad institutionen kan lære at situationen.

"Med den rolle KL har, kan vi være med til at sætte emnet på dagsordenen i de sammenhænge, hvor vi møder forvaltnings- og daginstitutionsledere. KL kan bidrage med inspiration til, hvordan man på ledelsesniveau i kommunen kan drøfte og forholde sig til det her både pædagogisk og praktisk," siger Hanne Gøttrup.





BUPL's forslag

BUPL's hovedbestyrelse har vedtaget et forslag til nogle retningslinjer for brug af magt i daginstitutionerne, som blandt andet siger:

• Personalet må og skal afværge en situation, hvor et barn bliver til fare for sig selv.

• Personalet må og skal modvirke en situation, hvor et barn bliver eller er i overhængende fare for at blive udsat for et angreb fra et andet barn.

• Personalet må og skal afværge et påbegyndt eller overhængende angreb på dem selv.

• Personalet må og skal afværge beskadigelse eller ødelæggelse af materielle ting.

• Senest indenfor 24 timer skal der foretages en skriftlig registrering af episoden.

• Institutionens ledelse sikrer retningslinjer for, at der i umiddelbar forbindelse med en sådan episode sker en orientering og høring af barnet/den unge/forældre, samt orientering til sikkerhedsrepræsentant.

Læs mere på www.bupl.dk





Fyret for at daske til bidende pige

Hun er støttepædagog for en Turner-pige i en børnehave på Lolland. Pigen kan være meget aggressiv og bider ofte. Da pædagogen skal skifte ble på pigen den 11. marts 2004, bider pigen så hårdt i pædagogens ene arm, at der kommer tandmærker i armen. Hun forklarer pigen, at det gør ondt, men pigen bider igen - denne gang meget hårdere, og det gør afsindigt ondt.

Her starter historien om en sag, som dommerne i Østre Landsret ser på den 24. og den 31. maj.

Pædagogen reagerer spontant på bidet og smerterne ved at daske til den fireårige pige. Det dask kommer til at koste hende jobbet og har forpestet hendes liv siden. Hun bliver øjeblikkeligt bortvist uden løn med henvisning til, at hun har slået et barn. BUPL mener, at bortvisningen uden løn var en voldsom overreaktion og fører sagen mod kommunen ved byretten i Maribo.

Hvor BUPL vinder klokkerent. Retten mener, at pædagogen ikke slog for at straffe barnet, men at der var tale om en reflekshandling, som skulle få barnet til at holde op med at bide. Bortvisningen blev kendt ugyldig, pædagogen fik løn i opsigelsesperioden samt 30.000 kroner som kompensation for den ugyldige bortvisning.

Men Lolland kommune har anket sagen, som derfor skal endnu en tur igennem retsmaskinen, denne gang i landsretten. søb

Læs om sagen i Børn&Unge nr. 21.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.