Leder: Tag lederne alvorligt

Det er ganske klart, at lederne gerne vil være med til at udvikle området, hvis de får tid og mulighed for det.

Otte ud af ti BUPL-ledere finder jobbet spændende og udfordrende. Alligevel er lederjobbet blevet stresset. Det viser FTF's undersøgelse af ledernes arbejdstilfredshed. Ledernes dagligdag er præget af en stor arbejdsbyrde, mange administrative opgaver og dårlig løn. Det medfører stress og et stort psykisk pres, og derfor overvejer op mod halvdelen at kvitte jobbet.



Ledernes psykiske arbejdsmiljø har stor betydning for, hvor godt de trives og udvikler sig i jobbet og dermed også hvor god ledelse, de kan udøve. Derfor er det vigtigt, at ledernes arbejdsmiljø kommer på dagsordenen i de lokale ledernetværk, for stressede og dårlige arbejdsforhold skal ikke reduceres til den enkeltes problem, som den enkelte selv skal finde løsninger på.

Om kort tid udsender BUPL en leder-APV, der beskæftiger sig med det psykiske arbejdsmiljø. Det er så vidt vides første gang, der bliver taget fat om netop lederes psykiske arbejdsmiljø, og APV'en skulle gerne give råd og redskaber til at arbejde med den kendsgerning, at ledere har institutionen til fælles med medarbejderne, men ledelsesopgaven til fælles med andre ledere. Lederen har forskellige arbejdsopgaver og arbejdsvilkår i de forskellige arbejds-"rum", og den erkendelse og viden, der kan komme ud af at arbejde med APV'en, må bringes videre til de kommunale forvaltninger. Det er dem, der i sidste ende har ansvaret for at gøre noget ved problemerne.



Ledermedlemmerne i BUPL peger selv på, hvad der skal til for at gøre arbejdsbetingelserne mere attraktive. I FTF-undersøgelsen får lederne mulighed for at formulere ønsker til det perfekte lederjob, og ønskerne er f.eks.:

- En højere løn, der matcher ansvaret og tidsforbruget i jobbet.

- Bedre kommunikation med egen nærmeste leder og mere systematisk feedback.

- Mere kompetenceudvikling for både ledere og medarbejdere.

- Bedre økonomi og dermed bedre og flere muligheder for at levere en ordentlig ydelse overfor børnene.

- Mere tid - både til lederfunktionen og dagligdagens arbejde og især til at tænke på den fremtidige udvikling og tage nye udfordringer op.



Det er ganske klart, at lederne gerne vil være med til at udvikle området, hvis de får tid og mulighed for det.

Det er positivt, at pædagogerne gerne vil være ledere, og det er jo også pædagoger, der ved, hvad der skal til for at skabe den gode institution for børnene og den gode arbejdsplads for pædagogerne.

Men kommunerne skal tage ledernes problemer alvorligt. Der er brug for en ligeværdig dialog og respekt. Giv dog lederne bedre muligheder for at udøve god pædagogfaglig ledelse i institutionerne. Det er vigtigt - ikke mindst i denne tid, der er præget både af nye opgaver, f.eks. de pædagogiske læreplaner og af store ændringer i kommune- og ledelsesstrukturer.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.