Ledelse med hjertet: Hjertet er med på arbejde

En dyb krise i Stjernevejens Børnehave i Gråsten førte for seks år siden til en ny ledelsesform: "Management by Heart". Målet var, at børnehaven skulle være et rart sted at være for medarbejdere, børn og forældre. Og det virker. Stemningen er venlig og glad. Sygefraværet blandt pædagogerne er dalet markant.

Bygningerne har tidligere huset Gråsten Salatfabrik. Nu skal 67 børn og ni ansatte prøve at få en meningsfuld hverdag til at fungere i de alt for små og slidte rum, hvor lyden og kulden kryber gennem de tynde vægge. Madordningen, som personalet selv stod for, måtte de opgive på grund af et meget lille køkken. De ni ansatte deles om et toilet, og der er intet personalerum. Derfor må akutte samtaler med forældre somme tider foregå på det lille toilet. I garderoberne står køleskab og tørreskab side om side og slås om pladsen med børnenes tøj og lege, der får vokseværk ud af de små stuer.

Alligevel er stemningen venlig, åben, afslappet og glad. Forklaringen ligger i det gamle ordsprog: "Hvor der er hjerterum, er der husrum". I Stjernevejens Børnehave i Gråsten, Sønderjylland, sætter ledelse og medarbejdere højt at omgås hinanden med en varm og åben kommunikation. Hjertet er med på arbejde.

"Management by Heart" - eller på dansk "Ledelse med hjertet" - blev indført for seks år siden efter en dyb krise, hvor stemningen blandt de ansatte var alt andet end god. Mens leder Hanne Osborg havde været på barsel, var der blevet plads til så mange høvdinge, at det gav anledning til klikedannelser, sladder, knive i ryggen og et meget utrygt psykisk arbejdsmiljø.

Bente Løwe Christiansen blev ansat, og hun insisterede på, at børnehaven skulle være et rart sted at være for både ansatte, børn og forældre. Leder og souschef blev enige om, at noget måtte gøres, ellers ville ingen kunne holde ud at arbejde i børnehaven. Nogle forældre havde allerede reageret på det dårlige miljø ved at melde deres børn ud. Så også af den grund mente ledelsen, at de måtte gøre noget radikalt. Positive følelser og at tage ansvar for sit eget og andres velbefindende blev det vigtige i samarbejdet og i arbejdet med børnene.

"Det er medarbejdernes opgave at gøre børnehaven til et sted, hvor alle kan holde ud at være. Ledelsens opgave er at fortælle medarbejderne, at vi stoler på, at de gør deres bedste ud fra de forudsætninger, de hver især har. De ansatte skal være trygge, ellers kan de ikke give tryghed videre til børnene. Derfor skal de mødes med tillid til, at de kan noget. Og hvis der et noget, der trænger til at ændres, snakker vi om det på en imødekommende og opbakkende måde," siger Bente Løwe Christiansen.



Ledelse er vejledning. Bag "Management by Heart" ligger en metode kaldet "Psymagine", der er udviklet på baggrund af videnskabelige resultater af forfatteren Bent Petersson, der tidligere efter eget udsagn var "verdens vredeste mand". Metodens baggrund er, at man selv er ansvarlig for, hvordan man behandler andre, og hvordan andre behandler én. Mennesker, som viser vrede, irritation eller andre negative følelser, har brug for hjælp. Metoden lærer én, hvordan man kan slå den bevidste tanke til og undgå at blive "kapret" af de negative følelser og handle på en uhensigtsmæssig måde. Både for sig selv og andre.

Det er den metode, Bente Løwe Christiansen brænder for, og som hun sammen med Hanne Osborg har udviklet til deres eget selvopfundne ledelsesinstrument.

"Når vi mellem vores hænder har børnene, som er de allermest sårbare, og som kræver allermest omsorg, så er vi nødt til at give dem al den varme, omsorg og godhed, som vi kan. Og sådan har jeg det som en del af ledelsen også i forhold til personalet. Vi har en etisk/moralsk forpligtelse til at behandle hinanden ordentligt, for det er os her, der skal få det til at fungere," siger hun.

Bente Løwe Christiansen mener, at "Management by Heart" er ledelse i krydsfeltet mellem værdier og medarbejdernes potentialer.

"Det at lede skal føre til vejledning og ikke vildledning," siger hun.

Det var ikke alle ansatte, der kunne lide den nye kost, og to besluttede at rejse fra børnehaven. Men ledelsen fastholdt, at det var nødvendigt med ændringer på grund af det giftige arbejdsmiljø, men også fordi flere forældre tilsyneladende heller ikke var tilfredse med børnehaven og meldte deres børn ud.

"Nogle ansatte mente, at ville forældrene tage deres børn ud, var det deres eget valg, og hvis de ikke kunne lide lugten i bageriet, måtte de finde et andet sted. Vi måtte som ledelse gøre noget. Det var ikke vores valg, at to medarbejdere forlod os, men det skabte luft til andre, så de kunne få lov til at gå ind i den proces, som vi har haft siden hen," siger Hanne Osborg.



Psykisk økologi. "Management by Heart" betyder ikke, at pædagogerne på Stjernevejen går og "terapeuter" på sig selv og hinanden. Man skal arbejde med sig selv, men man skal ikke ind og rode i sin fortid. Det kræver dog, at man arbejder med sine følelser, og at man finder ud af, hvorfor man bliver vred, irriteret eller bange.

"Det handler om psykisk økologi. Hvis man sender gift og ulækre dunster i form af negativitet ud i arbejdsmiljøet, kommer man selv til at æde og indånde det. Så man skal lære at forstå, hvad de negative kræfter betyder. Den, der udsender dem, har jo i virkeligheden brug for hjælp, og ikke at man skyder igen, for personen har det i forvejen ikke godt. Vi har et mål om, at vi vil have det rart med os selv, hinanden, vores arbejde, børnene og forældrene, og så arbejder vi med det, der sætter en stopper for, at vi når målet," siger Bente Løwe Christiansen.

Som hun ser det, har man to følelser: Ubehag og behag. Behag er alle de gode følelser, og vil man have dem til at dominere, må de ubehagelige følelser væk. Dem får man væk ved at finde den angst, der ligger til grund for følelserne. Når man har fat i den, er man mere klar over, hvad det er man er bange for eller bange for at miste.

"På et tidspunkt skete der nogle forviklinger, og et par forældre klagede over, at vi ville sende deres barn til psykolog. Umiddelbart så det ud som om, det var os, kritikken gik på. I virkeligheden var det forældrenes angst og bekymring for deres barn, som blev projiceret over på os. Vi skal vide, at det er deres angst, der taler, og finde ud af, hvilken hjælp de har brug for. I det tilfælde jeg snakker om, stillede vi os til rådighed for familien, og de vendte 180 grader og kunne tage imod vores tilbud i tillid til, at vi ville det bedste for dem og deres barn," siger Bente Løwe Christiansen.



Sjovest at have det godt. At lede med hjertet og arbejde med følelser er ikke let, og det er først og fremmest Hanne Osborgs og Bente Løwe Christiansens adfærd, når medarbejdere og forældre kommer og er forvirrede, stressede og vrede, der har befordret processen.

"Vi prøver i de situationer at være helt rolige og sige: "Du har fuldstændig ret. Det kunne have været gjort på en anden måde". Og så tager vi hurtigt fat i problemet og behandler det med loyalitet over for begge parter. Vi oplever og hører også fra personalet, at de pludselig kan se, hvad "Management by Heart" handler om, og at de ikke i samme grad som tidligere bliver fanget ind af negative følelser. Vi har været meget bevidste om, at vi gerne ville lede og arbejde med hjertet, og det har vi så styret som ledelse. Men vi har ladet det vokse stille og roligt nedefra på den måde, at vi hele tiden har været klar over, at folk var forskellige steder og skulle have al den støtte og hjælp, de havde brug for," siger Hanne Osborg.

"Jeg siger altid "Mojn, og tak for i daw". For jeg vil vise, at jeg er glad for, at hver enkelt medarbejder har været her i dag og har gjort en indsats. Det handler om, at følelserne skal intellektualiseres, at intelligensen skal humaniseres, og at få følelser og fornuft i balance. Det handler om at vide, hvorfor man føler, som man gør, og at vide, hvor man vil hen. Og vi vil derhen, hvor vi har det godt, for det er nu altså det, der er sjovest," siger Bente Løwe Christiansen.



Nedsat sygefravær. Gennem en årrække har Bente Løwe Christiansen arbejdet sammen med Bent Petersson. Hun siger om Psymagine, at med metoden får man en præcis og ukompliceret rettesnor til at synliggøre, hvor den enkelte kan gøre en indsats, så arbejdsklimaet bliver godt.

Ikke kun den dejlige stemning, som gennemsyrer hele børnehaven, og som man som udefrakommende ikke kan undgå at blive smittet af, men også kolde tal vidner om, at "Management by Heart" virker. Sygefraværet blandt personalet er i løbet af de seneste fem-seks år faldet fra gennemsnitlig 16 dage pr. ansat om året til seks dage om året. Derudover har der også været et mærkbart fald i antallet af støttekrævende børn.

"Det er, fordi vi har et overskud til at være rummelige overfor børn, der ikke fungerer så godt og give dem hjælpen her i huset. Og det til trods for, at vi har så vildt dårlige vilkår på daginstitutionsområdet, at det næsten ikke er til at holde ud. Hvis vi ikke havde fundet den her vej at gå, var flere af os for længst flygtet i panik. Og det er jo synd, at alt for mange brænder ud i jobbet med at tage sig af næste generations udvikling og trivsel. Det burde være det mest prestigefyldte job, det bedst betalte og det med de bedste vilkår," siger hun.





Vil du vide mere?

Stjernevejens Børnehave:

Leder Hanne Osborg eller souschef Bente Løwe Christiansen, tlf: 7465 0272 (bedst tirsdage og torsdage).

www.stjernevejen.dk

Desværre har det ikke været muligt for Hanne Osborg og Bente Løwe Christiansen at få "Management by Heart" beskrevet som metode. De har søgt penge til professionel hjælp i Familie- og forbrugerministeriet, men fik afslag.

Om psymaginemetoden: www.psymagine.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.