At lære er at leve

Jo højere uddannelse, jo længere og bedre lever man, viser ny undersøgelse. Det gælder også pædagoger, der nu hører til gruppen af højtuddannede.

Få dig først en studentereksamen. Fyld så på med en pædagoguddannelse og suppler med en diplomuddannelse eller en kandidatgrad på universitetet. Så vil du som 70-årig stadig kunne danse tango.

Mere uddannelse er opskriften på et langt og helbredsmæssigt godt liv. I hvert fald hvis man skal tro en ny undersøgelse, der er gennemført af Statens Institut for Folkesundhed i samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.



Undersøgelsen viser, at højtuddannede mænd og kvinder med en videregående uddannelse - for eksempel til pædagog - både lever længere og bedre end de lavere uddannede, der flygtede fra skolebænken allerede efter 10 års skolegang eller efter studentereksamen.



Men ikke nok med det. Undersøgelsen peger også på, at forskellen mellem de to gruppers levetid og helbred vokser, fortæller forskningslederen bag undersøgelsen, cand.scient. Henrik Brønnum-Hansen fra Statens Institut for Folkesundhed.



"Den gode nyhed er, at danskerne generelt får mere uddannelse, og at alle lever længere. Den dårlige er, at den sociale ulighed vokser. Udviklingen er mindst gunstig for dem med et lavt uddannelsesniveau. De højtuddannede lever simpelthen et par år længere og ofte også bedre," siger han.



Livstil og friværdi. Undersøgelsen siger ikke noget om årsagerne til den voksende sociale ulighed, men Henrik Brønnum-Hansen mener, at forskel i materielle goder og livsstil kan spille ind.

"Det er typisk ikke de lavtuddannede, som har hus med friværdi eller et arbejde med høj løn. De kan derfor ikke tage forbrugslån, rejse på ferier, købe den sunde mad, og de har ikke overskuddet til at holde op med at ryge," siger han og peger på arbejdsmarkedets manglende omsorg for de svage som en anden mekanisme.



"I dag skal vi alle sammen være effektive, og de svageste bliver nedslidte og bukker oftest under med stress," siger han.

Fra 1994 til 2005 er gruppen af svage, lavtuddannede i Danmark dog blevet mindre. Og også pædagoger har fået mere uddannelse og tilhører i dag gruppen af højtuddannede. Men forskningslederen minder om, at andet end uddannelsesniveauet kan spille ind på levealder og helbred. For eksempel rygevaner og indkomstniveauet.



"Og selvom nyuddannede pædagoger i dag ligger i de højtuddannedes gruppe, gælder det måske ikke den ældre generation af pædagoger. Og så er pædagoger jo heller ikke dem, som får mest i løn," siger han og giver foruden mere uddannelse endnu en opskrift på et længere og bedre liv.

"Den enkelte kan holde op med at ryge, dyrke motion og spise bedre. Og samfundet kan blive bedre til at tage sig af de svage," siger han.





- I dag lever mænd cirka 76 år og kvinders gennem-snitslevealder er omkring 80 år.

- I 1994 var en tredjedel af befolkningen på lavt uddannelsesniveau. I 2005 var det faldet til en femtedel.

- En 30-årig mand med et lavt uddannelsesniveau har i gennemsnit 11,4 færre leveår med selvvurderet godt helbred end en jævnaldrende med et højt uddannelsesniveau. Forskellen er øget med to år i perioden 1994-2005.

- For kvinder er den ovenstående forskel vokset med 1,3 år, således at forskellen i 2005 er 12,8 år.



Kilde: www.si-folkesundhed.dk og undersøgelsen "Increase in social inequalitu in health expectancy in Denmark", Scandinavian Journal of Public Health 2008;36:44-51.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.