Kvindernes kampdag: Hård og lummer mandehumor

For Camilla Fanø er samarbejdet med mange mandlige kolleger en lærerig erfaring. Og den lumre mandehumor skaber en god stemning på arbejdspladsen – selvom nyansatte lige skal advares mod omgangstonen.

Hvad synes du om at arbejde sammen med mange mænd?

»Det lærer jeg meget af. Mænd er gode til at tage en beslutning uden at skulle snakke helt vildt meget om den først. De siger tingene direkte – også hvis de er utilfredse med noget. Hvis der er noget galt, får man det at vide, og så er det hurtigt ude af verden igen.«



Hvor gode er mænd til at samarbejde, synes du?

»Mændene har ofte ikke det samme overblik som kvinder – det gælder for eksempel, når vi skal på tur med børnene. De er ikke så gode til at strukturere turen, men til gengæld er det tit dem, der tager initiativ til, at vi kommer ud af huset. De giver det ekstra los, der skal til, og på den måde supplerer vi hinanden godt.«



Hvad kan kvinder lære af mænd?

»Mænd giver omsorg på en anden måde end kvinder. Børnene bliver stadig set, hørt og trøstet, men mænd er mindre pylrede, og børnene kommer tit hurtigere videre på den måde.«



Hvad kan mænd lære af kvinder?

»Kvinder er rigtig gode til at være fordybet i følelser og nærvær. Hvis der for eksempel er intriger blandt nogle af de store piger, så er det nemmere for mig at tage det op og tale med børnene og få dem til at åbne sig, mens de mandlige pædagoger slukker ildebranden, men har lidt sværere ved at komme om bag situationen.«



Hvad betyder det for børnene, at der er mange mænd i institutionen?

»Der bliver tumlet mere med børnene, end hvis der kun var kvindelige pædagoger. Samtidig oplever de, at mænd også godt kan lave perleplader, udvise omsorg og være bløde.«



Er forældrene glade for, at der er mange mandlige pædagoger?

»Forældrene fortæller tit, at de er glade for blandingen af mandlige og kvindelige pædagoger. Men da der en overgang var en stue, hvor der kun arbejdede mænd, reagerede de og spurgte meget ind til, om børnene nu fik det, de skulle. Det ville de ikke have gjort, hvis situationen var omvendt, og der kun var kvindelige pædagoger.«



Hvad betyder det for stemningen på arbejdspladsen, at der er et overtal af mænd?

»Jeg kan godt lide jargonen, som er præget af en lidt hård og til tider lummer mandehumor. Da vores leder startede, syntes hun, det var for meget af det gode. Men så forsikrede vi hende om, at det var okay med alle. Kvinderne giver jo lige så meget røg tilbage til mændene. Det gør, at man er glad for at gå på arbejde.«



Hvordan tiltrækker man flere mænd til pædagogfaget, tror du?

»Institutioner med mænd tiltrækker flere mænd, for hvis der kun er kvinder på arbejdspladsen, mangler de nogen, der ligner dem selv. Så det er en ond cirkel.«



Hvad foretrækker du?

»Jeg kunne ikke undvære mine kvindelige kolleger, men jeg ville virkelig savne omgangstonen og samarbejdet, hvis mine mandlige kolleger forsvandt. Jeg ved ikke, om det er på grund af mændene, men vi har en god portion gåpåmod her i Tumlehuset. Vi lader os ikke slå ud af nedskæringer, men fokuserer på de ting, vi kan gøre.«



Kort om Camilla Fanø:

• Camilla har arbejdet syv år i børnehaven i den integrerede institution Tumlehuset i Aarhus.

• De sidste mange år har der været mange mandlige pædagoger i børnehaven.

• I dag er der to kvindelige pædagoger ansat i børnehaven sammen med fire mandlige.

• Indtil for nylig arbejdede der desuden to mandlige pædagogmedhjælpere i børnehaven, men for tiden er der ansat to kvinder i stillingen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.