Kroppe i hop

Børn i børnehavealderen skal bevæge sig meget mere. Derfor har Børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune og Folkesundhed København oprettet et bevægelseskorps, der puster liv i børnehavers idrætsaktiviteter

Sorte bildæk, grønne mælkekasser, en plastikstol og en tyk træstamme udgør banen til legen "Jorden er giftig". Børnene balancerer på tingene, men mister de balancen og falder ned på jorden, bliver de fanget af en voksen og får en snurretur. Der lyder grin og hvin fra de små størrelser, der myldrer frem og tilbage. En stopper op på træstammen, sætter sine hænder viftende til hovedet og råber syngende:

"Du kan ikke fange mig."

20 institutioner i København har valgt at tage imod Folkesundhed Københavns tilbud om at få et bevægelseskorps ud i institutionen.

En af institutionerne er den integrerede vuggestue og børnehave Snorretoppen på Islands Brygge.

Pædagogerne har valgt at fokusere på krop og bevægelse i 2006, dermed bliver projektet et led i at opfylde kravene til de pædagogiske læreplaner.

Ofte er tiden på legepladsen præget af fri leg, hvor pædagogerne udelukkende observerer.

"Den fri leg er vigtig, men når vi sætter noget i gang, har vi et formål med det. For eksempel at vi ønsker, at børnene bevæger sig noget mere. Vi kan helt sikkert bruge de ting, vi har lavet i dag, i hverdagen," siger pædagog Meike Rasmussen.

Hun taler om de lege, de er blevet præsenteret for den dag. Det er for eksempel "Ståtrold", "Grøftekælling" og "Hoppe i krop."

"Det er dejligt at få ny inspiration. Vi bliver mindet om ting, vi godt ved i forvejen. Projektet inspirerer til også at sætte lege i gang, når vi er på legepladsen," fortæller Meike Rasmussen.

Hvert bevægelseskorps består af to personer, som har gennemgået et kursusforløb, arrangeret af Folkesundhed København og DGI-Storkøbenhavn. Kurset omfatter blandt andet undervisning i børns motoriske udvikling samt ude- og indeaktiviteter med de mindste.

Bjarne Nielsen er pædagog i idrætsbørnehaven Stolemagerstien i København. Hans makker er Pernille Knudsen, som er uddannet fysioterapeut og kandidat i idræt fra Københavns Universitet. Tilsammen udgør de det team, der besøger institutionerne. Et forløb med bevægelseskorpset består af fire besøg. De tre besøg er sammen med pædagoger og børn, og til det sidste er forældrene også inviteret med. Efter hvert besøg følger Bjarne Nielsen og Pernille Knudsen op på, hvad der har været godt og skidt. Som regel får pædagogerne også lektier for. For eksempel skal hver pædagog finde på to lege, de skal lære børnene, inden bevægelseskorpset næste gang kommer på besøg.

Bjarne Nielsen mener, at det er vigtigt, at børnene bevæger sig, mens de opholder sig i institutioner.

"At bevæge sig og træne motorik er vigtigt, fordi det er grundlaget for al anden udvikling. Gennem bevægelseslegene lærer børnene om sig selv og tilegner sig sociale kompetencer. For eksempel i legen, hvor de skal hente guldbolde. Her lærer de at vente på deres tur. Det er ligesom i en skoleklasse, der skal man også vente på, det bliver ens tur," siger Bjarne Nielsen.



Folkesundhed København og DGI arbejder på at uddanne endnu flere bevægelseskorps, for at flere institutioner kan få dem på besøg. Læs mere på www.folkesundhed.kk.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.