Krop og bevægelse: Med fotografens øjne

Børn&Unges fotograf Jeppe Carlsen er taget en tur rundt i landet for at fotografere pæda­gogers mange forskellige fysiske aktiviteter med de store børn, som kan være svære at lokke væk fra computeren. Se her, hvad han fik ud af turen.

På glatis med Langsøskolens SFO i Silkeborg

Så snart frosten rammer Danmark, rykker cirka 40 unger i alle aldre samt to pædagoger fra Langsøskolens SFO ind i Silkeborgs skøjtehal for at træne evnerne på isen. Her er både kunstskøjteløb til pigerne og ishockey til de drenge, der ikke er bange for knubs og blå mærker.

Som en nycertificeret idræts-SFO er sport i alle afskygninger i fokus. De gælder blandt andet taekwondo, boksning, løb og børnefitness, som børnene er blevet tilbudt. Ifølge leder Gitte Bejder er målet med de mange tilbud at fremme bevægelsesglæden og sørge for, at idræt og udeliv bliver en naturlig del af ungernes hverdag. De begejstrede udtryk, der farer rundt på isen under hallens blålige lys, taler deres eget tydelige sprog. Det her er noget, ungerne elsker. Og de har noget at se frem til, for den tre måneder lange skøjtesæson afsluttes nemlig med opvisning og ishockeykamp med forældrene som tilskuere.



I Snoezelhuset med Trykkogeren

Specialinstitutionen Trykkogeren er en kommunal skolefritidsordning for hjemmeboende udviklingshæmmede børn og unge i alderen 6-17 år. Den ligger i Espergærde og har idræt højt på sin dagsorden. To gange om ugen står den på forskellige former for leg og boldspil i idrætshallen. Også cykeltræning og løb er med til at stimulere ungerne.

Besøg i Snoezelhuset, som er et aktivitetshus for handicappede, er et andet vigtigt indslag i børnenes dagligdag. Her arbejdes med børnenes forskellige handicap samt stimulering af opfattelsesevne, følelsessans og muskelsans, i form af gynger, massage, trampoliner, lyde, lys og spejle.

Aktiviteterne henvender sig især til lidt svagere børn, som ikke kan deltage i de mere almindelige idrætsgrene. Snoezelhuset besøges en gang om ugen af de grupper, der er udvalgt til at kunne profitere af tilbuddet. Alt efter børnenes funktionsniveau vil der være mellem tre og fem børn på hvert hold og minimum to til fem pædagoger med.

Ifølge leder Henriette Kuhlman er projektet 'Skolesport Leg, Liv og Læring' en af hovedkræfterne bag disse tilbud, og Trykkogeren har haft succes med andre forløb arrangeret via projektet. Blandt andet var et floorball­arrangement et stort tilløbsstykke, der nu kører videre som et ungdomstilbud. Ved at deltage i projektet får Trykkogerens brugere mulighed for at gå til sport på lige fod med normale børn. Det er med til at udvikle børnene socialt og få dem til at føle, at de er en del af et fællesskab.



Det kolde gys

Det kræver sin mand at sænke hele kroppen ned i isdækket søvand - eller sin dreng eller pige. Siden april 2008 har SFO Enghavegård i Gladsaxe Kommune dyrket det kolde gys. På trods af den bidende kulde og det tykke lag is på Furesø er der ikke mangel på deltagere, som vil bevise, at også de kan klare kulden. Mellem 25 og 40 børn fra børnehaveklassen til tredje klasse samt tre voksne vinterbader én gang om måneden, og selvom man ikke lige skulle tro det, er der rift om pladserne.

For SFO Enghavegård er et af de vigtigste mål at styrke børnenes selvværd gennem forskellige former for idræt, og netop her passer vinterbadning godt ind. Ifølge pædagog og aktiv vinterbader Jørgen Pagh Jensen kræver det en enorm viljestyrke at gennemføre et dyk, men belønningen er stor i form af glæde og stolthed over at have gennemført det. Det er som regel ikke de seje sportsdrenge, der vinterbader. Der er derimod en overvægt af 'stille piger', som finder deres egen måde at være seje på. Endda så seje, at de imponerer alle, inklusiv deres egne forældre.



Med mestrene på banen

Man er ikke i tvivl om, hvorfor disse drenge vandt SFO Basketball Turneringen i 2010. Bolden danser rundt mellem dem, flyver gennem luften og bliver driplet med præcision over gulvet. I idrætshallen på SFO-Hørsholm Skole dyrker man talenterne med trænerne Osman Kaplan og Frederik Terkelsen i spidsen så ofte, som det overhovedet er muligt. Hvis salen er optaget af anden aktivitet, træner drengene i gården. De vil nemlig gerne vinde mesterskabet igen i 2011, og det kræver træning, træning og atter træning.

Ifølge Osman Kaplan er det vigtigt, at børnene får daglig motion, og derfor er idrætstilbud højt prioriteret i SFO-Hørsholm Skole. Netop basketball er med til at styrke vennerelationer på tværs af klasser og aldersgrupper samt samarbejdsevner. Derudover udvikler sporten børnenes motoriske færdigheder - og så gør det jo ikke noget, at man også går hen og vinder et mesterskab engang imellem.



Når brændt gummi og benzin lokker

Duften af benzin og olie hænger tungt i luften lidt uden for Albertslund. For her, klemt inde mellem en jernbane og en motorvej, ligger der en speciel ungdomsklub, der bruger motorsport som pædagogisk værktøj.

Med eget værksted, stor crossbane samt udendørs gokartbane er Albertslund Motorsports Klub stedet, hvor de unge kan udfolde deres indre drengerøv og hygge sig omkring reparationer af maskinerne bagefter. Og det er ikke kun drenge, der bliver lokket af maskinerne og farten. Også pigerne kommer her, dog nok mere lokket af drengene. Daglig leder Ole Fjeldberg mener, at netop blandingen af hurtige maskiner og samarbejdet i værkstedet er et godt middel til at få de unge væk fra eventuelle problemer på gaden og i gang med en interesse med fremtidige perspektiver. Mange af ungdomklubbens elever er også endt som mekanikere og har vundet mesterskaber på gokartbanen.

Når man melder sig ind i klubben i Alberslund, får man sin egen crossmaskine eller gokart, som man skal vedligeholde, og netop den ansvarsfølelse er sund for de unge. Også de strenge krav omkring de hurtige maskiner er med til at lære de unge, at man bliver nødt til at indordne sig og følge reglerne for at få succes, såvel på banen som i det virkelige liv.



Vandbørn på jagt efter sejr

Lugten af klor, der hænger i den fortættede luft, lader ikke til at forstyrre de mange hundrede skrigende børn i Gladsaxe Svømmehal. De har alle kun ét i tankerne: at vinde over de andre klubber. Det årlige svømmestævne for Gladsaxe Kommunes SFO'er er i fuld gang, og med 500 børn samlet på ét sted, er der ikke et øjebliks ro i luften.

Brian Brønd, formand for institutionernes sportsudvalg, er en af hovedkræfterne bag stævnet i dag, men der er ikke kun svømning på programmet i Gladsaxe Kommune. Sportsudvalget, der er et udvalg forankret i SFO-verdenen, har de seneste 30 år arrangeret alt fra triatlon- og bordtennisstævner til høvdingebold og idrætsdage.

Idéen bag udvalget er, at det skal arrangere sportstævner, som er til gavn for Gladsaxe Kommunes SFO-børn, som gennem sporten også lærer at arbejde sammen som et team.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.