Kommunalvalg 2009 : Til fagligt bal på slottet; 30 kandidater til valget

Nye tider kræver nye metoder. Også når det gælder lokalpolitik. Det fik tillidsrepræsentanterne i Svendborg til at vælge Valdemar Slot som ramme for et fagligt arrangement. Idéen var, at slottets historiske rammer ville lokke indflydelsesrige deltagere til i hobetal. Det virkede.

Kender du det med at holde møde et sted, hvor der er trangt, luften er dårlig og møblerne lige så sterile og indbydende som indretningen hos en tandlæge? Men hvad med et møde på et slot, flotte malerier på væggene og antikke møbler overalt? Giver det en bedre stemning og måske endda et bedre resultat?

Ja, bestemt. Det var i hvert fald, hvad tillidsrepræsentanter fra Svendborg Kommune oplevede, da de onsdag den 22. oktober holdt fagligt topmøde på Valdemar Slot på Taasinge.

Emnerne var blandt andet 'fremtidens unge', 'forebyggelse af anbringelse' og 'inklusion frem for rummelighed'. Gæsterne var en særligt udvalgt skare af mænd og kvinder.

Da slottet stod færdigt for 400 år siden, gjaldt det om at vise sit fineste tøj frem, når datidens udvalgte mænd og kvinder kom på slottet. I moderne tider er faglig dygtighed vigtigere end påklædningen, men målet med møderne er det samme: at få magt og indflydelse.

De sydfynske pædagoger ville sætte dagsordenen før kommunalvalget. I stedet for at troppe op hos politikerne med røde faner, ultimative krav og vrede protester, skulle der skabes dialog mellem fagfolk og politikere.

Lobbyisme hedder det i dag. Det ord kendte man ikke, da slottet blev bygget af den enevældige konge Christian 4. Han samlede råd- og herremænd på Valdemar Slot for at høre deres meninger. Almindelige mennesker - og slet ikke kvinder - havde han ingen tiltro til.

Meget har ændret sig siden. De fleste af pædagogerne denne aften på slottet var kvinder, mens de inviterede politikere var mænd (og det ville Christian 4. sikkert have været tilfreds med).



Begejstrede politikere. Faglig konsulent Anne Apollo, BUPL Fyn, brugte en blå pen til at styre debatten mellem 22 pædagogtillidsfolk og 24 kommunalpolitikere og andre fagfolk, for eksempel psykologer, en politibetjent og en ungdomsskoleleder.

Efter mødet var politikerne begejstrede for arrangementet. Omgivelserne og måden at føre dialog på blev rost meget.

Men kom der noget konkret ud af mødet? Nej, der blev ikke givet løfter om flere pædagoger og flere penge. Christian 4. havde utvivlsomt været skuffet, hvis han havde været deltager, for han var en handlingens mand. Men det var ifølge fællestillidsrepræsentant Ulla Krake ikke meningen med arrangementet at glæde den gamle konge.

Siden februar har hun og de andre tillidsfolk arbejdet hårdt for, at mødet blev en succes. Fra starten stod det klart, at det ikke skulle være et spørgsmål om 'bare' at få flere penge. Målet var at vise, at pædagogerne ønsker at løse opgaverne i samarbejde med andre, og midlet var dialog mellem mange forskellige fagfolk og politikerne.

I løbet af aftenen fik pædagogerne og de mange andre fagfolk formidlet en række ønsker til politikerne, ønsker som bedre tværfagligt samarbejde, færre administrative byrder og mere tid til det faglige. Salen rungede af lokalpolitiske og faglige diskussioner, mens de meterhøje portrætter stirrede ned på deltagerne. Alvorlige syntes personerne på portrætterne at være, men også iklædt deres fineste tøj - for at vise rigdom og magt.



Ingen løfter om noget som helst. I dag er penge stadig magt. Magt til at løfte nogle af de opgaver, som pædagogerne bag arrangementet synes er vigtige.

"Vi ved, at det er vigtigt med den tidlige indsats. Her i kommunen har vi sat skatteprocenten op. Skulle vi ikke bruge nogle af de kroner på forebyggelse," lød spørgsmålet fra pædagog og tilldisrepræsentant Susanne Gustenhoff.

Politikerne svarede hver på sin måde, dog med det fælles træk, at ingen lovede noget som helst.

Da lysene var slukket, og gæsterne var gået hjem med hovederne fulde af pædagogiske udfordringer, hang portrættet af Christian 4. stadig på væggen. Han ville nok ikke have været tilfreds med så meget snak og så lidt handling.

Den enevældige konge fik bygget utallige slotte, borge og byvolde. Flotte, det er de, og måske er det derfor, at mange stadig vil til bal på slottet. Også til fagligt bal, hvor enevældig handling er erstattet af lobbyarbejde med langsigtede mål.



30 pædagoger der stiller op til kommunalvalget d. 17.11






Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.