Kommission: impossible 1

Forhandlingerne om ligelønskommissionen har skabt splid mellem de faglige organisationer. Hvis uenigheden mellem LO og FTF ikke stopper, risikerer lønkommissionen at blive skudt ned, inden den er kommet på vingerne.

Da forårets strejke sluttede, var de strejkende faggrupper enige om, at de ville have en ligelønskommission. Nu skal de faglige organisationer finde ud af, hvad lønkommissionen skal fokusere på.

Og så er det pludselig småt med enigheden.

I dagspressen kan man læse, hvordan FTF og LO har mere end svært ved at finde fælles fodslag med hensyn til, hvad en lønkommission præcist skal arbejde hen imod.



Overskrifterne har berettet om både nervekrig og sammenbrud.

Med overskrifter af den kaliber kunne man have brug for en amerikansk superagent, der kunne træde til og vikle trådene ud.

Arbejdsmarkedsforsker og professor, Jesper Due, Københavns Universitet, er ikke optimistisk på lønkommissionens vegne. Uenigheden er en tikkende bombe, som skal ryddes af vejen, før kommissionen kan nedsættes, vurderer han.



"I øjeblikket kan man ikke være sikker på, om der overhovedet bliver nedsat en kommission. Det er en forudsætning, at der er enighed mellem parterne på arbejdsmarkedet, og der er tilsyneladende meget forskellige interesser forbundet med den kommission," siger Jesper Due.



Mission: Ligeløn. Tvisten mellem LO og FTF, som BUPL er medlem af, bunder i en uenighed om, hvad kommissionens formål skal være. LO ønsker, at fokus rettes på at forbedre lønforholdene for både offentligt og privat ansatte kvinder.

"I den private sektor er der 13-17 procent forskel på lønnen mellem mænd og kvinder. I den offentlige sektor er forskellen 8-11 procent. En del af den lønforskel er tilsyneladende uforklaret. Det er blandt andet den del, som en ekspertkommission skal undersøge," siger Kim Simonsen, formand for HK, som er et af de største fagforbund i LO.

FTF vil også gerne sætte fokus på ligeløn mellem kønnene, men udgangspunktet skal være samspillet mellem løn og uddannelse.

"Det skal kunne betale sig at tage en uddannelse," siger FTF's formand, Bente Sorgenfrey.



Hun mener, at kommissionen både skal fokusere på, at offentligt ansatte får lavere løn end privat ansatte med samme uddannelsesniveau, og at offentligt ansatte ikke får den store løngevinst ud af at tage en uddannelse.

Pædagogerne er et eksempel på de problemer, som FTF ønsker, at kommissionen skal sætte under lup. Ifølge udregninger, som BUPL har offentliggjort i 2008, tjener en uddannet pædagog kun 10 procent mere i løn end en ufaglært arbejder. Løngevinsten ved de tre et halvt års uddannelse er således ikke stor.



Men HK-formand Kim Simonsen er skeptisk overfor FTF's ønske om at uddannelse skal være i fokus.

"Sammenligninger med andre faggrupper er noget, Fanden har skabt. I stedet skal man kigge på, hvad ens egen faggruppe er værd," siger han.

HK-formanden mener, at sammenligning mellem faggrupper vil skabe splid, fordi faggrupperne ikke vil kunne enes om, hvem de skal sammenlignes med.



Gang i mediemøllen. Konflikten er trukket hårdt op i medierne. LO's formand, Harald Børsting har gjort det klart, at LO er interesseret i at deltage i kommissionsarbejdet, hvis ikke det centrale fokus for kommissionen bliver ligeløn. I det hele taget har flere af forbundenes formænd markeret sig i pressen med skarpe udtalelser, som kunne gøre læseren nervøs for, om parterne burde have tandbeskyttere på under forhandlingerne - i tilfælde af, at kampen på ord skulle udvikle sig til en mere korporlig en af slagsen.



FTF's formand, Bente Sorgenfrey, håber dog, at den skarpe linje lægges på hylden, når organisationerne sætter sig ved forhandlingsbordet.

"Hvis man er meget ultimativ i sine udmeldinger, bliver det jo ikke let at nå til enighed om et kommissorium," siger hun.

Både Bente Sorgenfrey og HK's formand, Kim Simonsen, understreger dog, at de stadig arbejder på at finde et kompromis.

"I pressen ser det ud, som om vi står langt fra hinanden. Men min oplevelse er, at der også er mange fællestræk. I sidste ende må begge parter bøje sig lidt mod hinanden," siger hun.



Dødvande. FTF venter på et udspil fra regeringen, og ifølge Bente Sorgenfrey ligger bolden i øjeblikket hos politikerne.

"Organisationerne har hver især været til møde med finansministeren om vores synspunkter. Så nu forventer jeg da, at regeringen kommer med et udspil," siger hun.



Finansminister Lars Løkke Rasmussen sidder for bordenden, når der skal forhandles med de faglige organisationer. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansministeren, som har haft travlt med sin nye finanslov i ugen der gik. Men Venstres arbejds­markedsordfører, Jens Vibjerg, tror ikke, at finansministeren trækker i agentdragten og redder dagen for fagbevægelsen.



Jens Vibjerg påpeger, at der næppe kommer et udspil fra ministeren til en lønkommission, før LO og FTF har opnået fælles fodslag.

"Når der er uenighed i fagbevægelsen, tjener det ikke det store formål at sætte kommissionsarbejdet i gang," siger han.



Mission: Kommission. Så længe de faglige organisationer ikke kan enes om, hvad deres ønsker for en lønkommission er, kan den politiske interesse for at nedsætte kommissionen altså ligge på et lille sted.

Dermed hænger lønkommissionen i en tynd tråd.

Kommissionen er dog så vigtig for organisationerne og deres medlemmer, at konflikten skal løses. Så langt er fagforeningslederne dog enige.

I BUPL tror formand Henning Pedersen på, at det vil lykkes at finde en løsning på trods af de skarpe udmeldinger i medierne.



"Det er klart, at organisationerne har interesse i at melde nogle ting klart ud i pressen. Det har vi jo også selv gjort i ligelønsspørgsmålet. Men forhandlingerne foregår jo som bekendt ikke i pressen, og vi er i en fase nu, hvor vi bør kunne finde en linje, som alle kan gå med til," siger han.





Mission: Impossible

I Hollywood-serien 'Mission: Impossible', som indtil videre har kastet tre film af sig, følger man Tom Cruise i rollen som superagenten Ethan Hunt på en række hæsblæsende missioner. I modsætning til konflikterne i filmserien er der i konflikten om ligelønskommissionen dog ikke udsigt til, at en rebelsk selvtægtshelt indtager scenen og redder dagen for fagforeningernes medlemmer. De, som havde drømt om at se Lars Løkke Rasmussen i den rolle, bliver skuffede...





Hvem er hvem?

• LO (Landsorganisationen i Danmark) er en faglig hovedorganisation for 17 danske fagforbund, som tilsammen har omkring 1.017.000 medlemmer. De største fagforbund i organisationen er 3F, HK/Danmark, FOA samt Dansk Metal. LO's formand er Harald Børsting.

• FTF hed tidligere Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, men kaldes nu bare FTF. De er hovedorganisation for over 100 forskellige fagforeninger og forbund og har omkring 450.000 medlemmer. Heraf arbejder godt 75 procent i den offentlige sektor. BUPL, Danmarks Lærerforening, Finansforbundet, samt Dansk Sygeplejeråd er blandt de fagforbund, som hører under FTF. Nuværende formand for FTF er den tidligere BUPL-formand, Bente Sorgenfrey.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.