KKFO - Klovnerier
KKFO - Klovnerier
Solen skinner venligt ned over hele København. De isnende vindpust antyder, at det her er det sidste strejf af sommer. Det er onsdag den 19. september - en historisk dag i hovedstaden og for Voldparkens Skole i Brønshøj.
Her bliver Københavns Kommunes første almindelige skolefritidsordning nemlig indviet i dag, og dermed er årtiers målrettet satsning på fritidshjem afsluttet i hovedstaden. Fra nu af skal dagpasningstilbud for de yngste skoleelever som hovedregel etableres som skolefritidsordninger i henhold til folkeskoleloven. Men det må ikke hedde en SFO, navnet er KKFO, Københavns Kommunes Fritidsordning.
En festlig protest. Voldparkens Skole er klar til fest. Tre skoleklasser står linet op foran indgangen til den første skolefritidsordning, der de næste par år kommer til at have til huse i tre sammenbyggede luksusskurvogne, indtil en permanent løsning er på plads.
I skolegården er de øvrige klasser samlet, og der bliver strukket hals for at se de skolekammerater, der skal synge, og skoleinspektøren. Nogle af børnene har også travlt med at kigge efter klovnen, der går smilende rundt med balloner i hånden.
Men klovnen er ikke inviteret med til festen, påpeger skoleinspektør Leif Gudman Rasmussen fra talerstolen:
»Skolen har ikke planlagt den politiske manifestation i form af klovnen,« fastslår skoleinspektøren.
Den er god nok. Klovnen er i virkeligheden en protest, og bag den smilende maske gemmer sig en stærkt utilfreds Richardt Johansen, som deler papir ud til alle voksne med kritiske spørgsmål til KKFOen.
»Det er forkasteligt at lave sådan nogle elendige vilkår for børnene. Sådan en midlertidig institution er virkelig uinspirerende, og der er intet derovre, ikke engang en legeplads,« siger Richardt Johansen, der har valgt at protestere som klovn, "fordi, man bliver behandlet som klovn, når man henvender sig til myndighederne i Københavns Kommune."
Han har selv to børn, der går på Voldparkens Skole, en i 2. klasse og en i børnehaveklasse. Men han protesterer ikke på deres vegne, for de går på et fritidshjem, hvor Richardt Johansen i øvrigt er medlem af bestyrelsen.
»Det er social indignation, der får mig til at protestere. Børnene har kun en skolestart, og den skal den ondelynemig være i orden,« siger klovnen, der betegner sig selv som en enmandshær.
»Den er nemmere at mobilisere,« siger Richardt Johansen, der er freelancekonsulent. Han laver især kurser for pædagoger og censorarbejde på pædagogseminarierne, hvor han tidligere har været lærer.
»Som gammel sundhedsfaglærer må jeg glæde mig over forholdene, for det bliver fantastisk nemt at opretholde en god hygiejnisk standard på linoleumsgulvene, og når der ikke er noget legetøj nogen steder,« siger Richardt Johansen og lægger så ironien på hylden.
»Det bekymrer mig meget. Det er den første KKFO, så hvis det her danner præcedens, så er det skidt,« siger Richardt Johansen, der undrer sig over navnet på Københavns nye pasningstilbud.
»Hvorfor kalder man det en KKFO? Hvorfor skal det ikke hedde en SFO? Hvis jeg går ud og køber en Morris, så er det da flottere at kalde den Morris Rolls Royce, men det er stadig den samme bil.«
Værn om legen. Den klovnende enmandshær får politisk opbakning af hædersgæsten, ungdoms- og uddannelsesborgmester Per Bregengaard (Enhedslisten), der er inviteret ud for at indvie kommunens første skolefritidsordning. Fra talerstolen siger hovedtaleren:
»Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg er politisk og pædagogisk imod KKFO. Der skal være et ligeværdigt forhold i samarbejdet om børn, og det får man kun, når det er to selvstændige institutioner, der skal samarbejde,« siger borgmesteren.
Til Børn&Unge siger Per Bregengaard:
»Jeg har ikke et politisk flertal, der går ind for, at man skal fortsætte med kun at have fritidshjem i København. Det er Socialdemokratiet og de borgerlige partier, der indfører KKFO imod min stemme og mine holdninger til børneområdet,« siger Per Bregengaard og uddyber.
»Forskellen er, at en KKFO er underlagt skolen, og dermed også skoleinspektør og skolebestyrelse. Og jeg mener, det er vigtigt at have selvstændige institutioner som fritidshjem, for det giver et ligeværdigt forhold mellem skole og fritid. Der skal ikke være jernskotter imellem, det er godt med et samarbejde, men det er også godt med et skel, hvis man ønsker at børnene skal have ikke alene en sammenhængende, men også en varieret hverdag.«
Ressourcemæssigt skal der ikke være forskel på fritidshjem og KKFO, har kommunalpolitikerne vedtaget. Normerings-, budget- og betalingsmæssige regler skal være identiske.
Per Bregengaard advarer fra talerstolen pædagogerne på den nye skolefritidsordning om, at de skal passe på, at KKFOen får sin egen identitet:
»Det er vigtigt at værne om børnenes fri tid, om legen,« siger Per Bregengaard og får børnene til at råbe tre korte og et meget langt hurra for den nye institution.
København har fået sin første skolefritidsordning.