Hvilken fleksibilitet

Jeg tror, at vi risikerer at få et massivt ligestillingsmæssigt problem, hvis man indfører den såkaldte fleksible barselsorlov

At vi står overfor et folketingsvalg inden længe er vel gået op for de fleste. Valgkampen dukker nemlig op på stor set alle politiske områder. Også på børneområdet kæmpes der bravt om folkets gunst. Her gælder det om at være de mest børne- og familievenlige. Venstre har derfor sammen med de konservative spillet ud med et forslag om at forlænge barselsorloven fra de nuværende 32 uger, så nybagte forældre får ret til et års såkaldt "fleksibel" barselsorlov.

"Med forslaget ønsker vi at tilgodese det indlysende behov, som utrolig mange danskere støder på i hverdagen. Et velfærdssamfund er ikke meget værd, hvis vi ikke giver familierne mulighed for at være sammen i den periode, hvor de har størst behov," hedder det blandt andet i partiernes begrundelse for forslaget.



Det lyder jo meget smukt. Der skal ikke være nogen tvivl om, at det i første omgang handler om barnet og familien. Men det handler også om ligestilling mellem kønnene. Om det bliver manden eller kvinden, der skal have den forlængede barselsorlov.

Her forestiller de to partier sig, at far og mor deler de 32 uger mellem sig "efter behov", eksempelvis på deltid, så moderen er væk om formiddagen, mens manden tager på arbejde om eftermiddagen. Eller at en af forældrene tager alle 32 uger på deltid - altså 64 uger. "Det er noget, de aftaler med deres arbejdsplads," hedder det.



BUPL har gennem flere år markeret sig som tilhænger af en udvidelse af barselsorloven til et år, og personligt har jeg i mange år været inspireret af den islandske orlovsmodel, hvor moderen har tre måneders orlov, herefter er der tre måneder, som man kan del mellem mor og far og afslutningsvis tre måneder til faderen. Med et års barselsorlov kunne modellen udvides til fire måneder i hvert interval.

Men er dette nu ikke meget formynderisk? Skal man som nybagte forældre ikke selv have frihed til at vælge? Jo, måske. Men ikke hvis vi på dette punkt ønsker ligestilling og ønsker at bidrage til at nedbryde kulturelle barrierer, så det på længere sigt vil gavne fædrene og deres relation til afkommet.



Jeg tror, at vi risikerer at få et massivt ligestillingsmæssigt problem, hvis man indfører den såkaldte fleksible barselsorlov. I dag benytter kun 58 procent af fædrene sig af muligheden for at holde blot to ugers barselsorlov. Og man behøver ikke nogen krystalkugle for at forudse, at det i langt overvejende grad vil blive kvinderne, der "vælger" løsningen med deltid. Derfor er der brug for at pinde ud, at en vis del af barselsorloven skal holdes af faderen.

Arbejdsmarkedet har brug for begge køn og også brug for, at begge køn tager del i barnets første år. Et engagement fra begge forældres side vil skabe et mere ligeværdigt forældreskab, som ikke kun gavner arbejdsmarkedet, men også forældrene og ikke mindst de børn, det forhåbentlig handler om.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.