GUIDE: Vælg de rigtige apps

Efterhånden som flere og flere daginstitutioner får iPads inden for dørene, stiger behovet for information om apps med kvalitet og indhold. Denne guide hjælper dig, der arbejder i vuggestue eller børnehave, til at vælge de rigtige apps til dit

20 alsidige apps til pædagogen

På de følgende sider får du skolelærer og indehaver af bloggen www.mors-apps.com

Rikke Pals bud på 20 apps, der støtter op om forskellige pædagogiske områder, og som kan suppleres med de pædagogiske handleplaner. Men først lidt teknik.



Hvad er en app?

Apps, eller applikationer, er små softwareprogrammer, der er udviklet til specielt smartphones og tablets. En app er designet til at udfylde brugerens behov og har ofte meget enkle funktioner. En app kan have mange formål: underholdning, hjælpemidler eller læring. Man kan enten købe apps via iTunes på computeren eller gennem App Store direkte på iPad’en.



Sådan sikrer du Ipad’en

Her er en vejledning til, hvordan du børnesikrer jeres iPad, så I undgår, at børnene går på nettet, køber programmer eller sletter apps.

1. Gå ind under 'Indstillinger'.

2. Tryk på 'Generelt'.

3. Tryk på 'Begrænsninger'.

4. Nu skal du vælge en kode – den skal du taste to gange. Vælg en, alle ansatte kan huske.

5. Nu skal du trykke på 'Slå begrænsninger til'.

• Nu kan du vælge ting, dit barn ikke skal have adgang til.

• For at forhindre sletningen af apps, går du ind i iTunes, så 'Installering' og så 'Sletning'.

• Du kan til enhver tid slå begrænsningerne fra igen ved hjælp af din valgte kode.



Sådan downloader du en app fra app store

På din iPad finder du et App Store-ikon, som leder dig ind i App Store, når du trykker på det.



Her kan du finde en app på flere måder:

1. Du kan kigge i de forskellige kategorier

2. Du kan tjekke top 25 ud

3. Du kan søge direkte på det, du leder efter.



Når du har fundet det, du søger, skal det downloades. Det gør du ved at trykke på den lille grønne boks i højre hjørne, hvor prisen står. Er der et lille plus, betyder det, at app'en virker på iPad.



Når du har trykket, skal du bruge dit Apple ID – din adgangskode. Kan du ikke huske koden, eller har du rent faktisk ikke en konto, så kan

du få yderligere hjælp her:

http://support.apple.com/kb/HT1911?viewlocale=da_DK

Herefter installeres app’en på iPad’en.



Du kan også hente apps via iTunes på din computer. Næste gang du synkroniserer, bliver de overført til iPad’en. Du synkroniserer ved at

sætte din iPad sammen med din computer via opladerledningen. På denne måde overføres info fra din iPad til computeren og omvendt.



GUIDEBOKS 1: APPS TIL SPROGUDVIKLING OG ORDFORRÅD

Tryk, lyt og lær-apps

Fra Rosinante & Co. Vælg mellem fire forskellige digitale fagbilledbøger med rigtig flotte billeder. Billedbøgerne handler om dyr, køretøjer og arbejdsmaskiner, og der er oplæsningsfunktion for de større børn og lydeffekter for de små. App’en koster 18 kr. i App Store. 0-6 år.

De små synger

Fra Høst & Søn. 10 af de mest populære sange fra denne sangbog fås nu som app. Sangteksterne er ledsaget af illustrationer, og der er mulighed for at blot at lytte til eller selv synge med sammen med børnene fra Sankt Annæ Gymnasium. Musikken leveres blandt andre af Fuzzy og Hugo Rasmussen. App’en koster 30 kr. i App Store. 0-6 år.

Gugimadudig

Af Annette Fahnøe. En app med sjove og frække rim og remser. Om

pigen, der hellere vil spise slik end havregrød til morgenmad, eller om at være så sur, at man råber prut og tissemand. Her er tale om en helt enkel bogapp uden interaktive elementer, som barnet og den voksne kan læse sammen. App’en koster 12 kr. i App Store. 3-6 år.

Flunkerne

Fra Krea Medie. I vanlig Flunker-stil skal barnet lede efter forskellige ting og sager. App’en er enkel, og der er til mange timers sjov og koncentration. App’en er gratis at hente i App Store, og der følger en demobog med. Herefter koster en bog 36 kr. 3-6 år.

Alt bli’r godt igen

Fra Perpleks Publishing. En interaktiv fortælling om bamsen Tytte, der lærer, at selv når alt ser sort ud, er der stadig håb. Barnet bestemmer selv slutningen ved at vælge den figur, der skal ændre alt. En anderledes måde at bruge litteraturen på sammen med børnene. App’en koster

12 kr. i App Store. 0-6 år.



GUIDEBOKS 2: APPS TIL KOGNITIV FORSTÅELSE

Build cars with Edward and Arthur

Fra PlayWithMotion. I denne app skal barnet bygge en bil af forskellige dele. Når bilen er bygget, skal den prøvekøres, og under kørslen skal barnet samle stjerner for at tjene til nye ting til bilen. Barnet kan bygge alt fra kassebiler til lyserøde sportsvogne. App’en koster 12 kr. i App Store. 3-6 år.

Bugs and buttons

Fra Little Bit Studio. En app om insekter – med både læringselementer, sjov og leg. App’en indeholder 18 forskellige aktiviteter med sorteringsopgaver, tal- og alfabettræning og små, sjove spil. For eksempel skal barnet fange en fugleedderkop med to fingre og putte den op i et glas. Sværhedsgraden øges hele tiden. Grafikken er flot, og musikken et mix af klassisk, jazz, spilmusik og sjove lydeffekter. NB! Der er ingen SETTINGS-menu i app’en, men under ‘Indstillinger’ på din iPad, finder du app’en, og her kan du vælge mellem flere forskellige indstillinger. 0-6 år.

Toddler’s favorite puzzle

Fra Tozzle. En puslespils-app med mange forskellige puslespil, typer og sværhedsgrader. Der er puslespil med dyr, mad, maskiner, mekanik og feer, og der er læringsspil med alfabet og tal (dog på engelsk). App’en koster 12 kr. i App Store. 0-6 år.

Piratskatten

Fra Wombi. Et klassisk memory-spil, hvor børnene spiller to og to mod hinanden. Børnene vælger hver en pirat, og så skal piratskatten ellers fordeles. En app, der træner hukommelsen og den logiske tænkning. App’en koster 18 kr. i App Store. 3-6 år.

I mommy

Fra K & N Ventures. Digital dukkeleg, hvor dukken skal mades, bades, leges med, have ny ble på og puttes i seng. App’en er realistisk, blandt andet er lydene krydret med optagelser af rigtige babylyde. App’en tilbyder barnet børn af alle typer, og barnet skaber selv sin dukke. Baderummet, legerummet og køkkenet rummer alle sjove detaljer. App’en koster 12 kr. i App Store og findes også i en gratis version, hvor du får en lille forsmag på app’en med et besøg i soverummet og køkkenet. 0-6 år.



GUIDEBOKS 3: APPS TIL KLASSISK LÆRING

Farvemonster 

Fra Wombi. En app, der hjælper barnet med at få styr på farverne. Det kræsne farvemonster er blevet sulten, og det er barnets opgave at finde det rette mad. Monsteret fortæller, hvilken farve mad det har lyst til, og skifter samtidig farve, så barnet både ser og hører den farve på frugten, det skal vælge. Vælger barnet forkert, spytter monsteret frugten ud igen. App’en koster 12 kr. i App Store. 0-6 år.

Pepi bath

Fra PepiPlay. En app, der lærer barnet om hygiejne på en sjov måde. Om at vaske hænder, børste tænder, gå på toilettet, lægge det beskidte tøj til vask og meget mere. Og i hvilken rækkefølge, tingene skal gøres. App’en koster 12 kr. i App Store, men kan også fås i en gratis og mindre Lite udgave. 0-6 år.

Cirkeline tæl til 10

Fra Rosinante & Co. En tællebog fra Cirkelines univers, der hjælper de mindste med at tælle til 10. Frederik, Ingolf og Cirkeline tæller oste, valmuer, snegle, mariehøns og meget mere. Når barnet trykker på de ting, det tæller, kommer tallet frem på skærmen. Cirkelines mor, Hanne Hastrup, læser historien højt. App’en koster 30 kr. i App Store. 0-6 år.

Talspillet

Fra danske Fusentasterne. Aben og elefanten lærer barnet at tælle til tyve, mens der bag zebraerne gemmer sig andre tælleopgaver. Barnet skal udover at tælle en given mængde også vise, hvilket tal han eller hun er kommet frem til. Derudover synger flodhesten en sød talsang. Der er to sværhedsgrader. App’en koster 12 kr. i App Store. 3-6 år.

ABC-balloner

Fra danske LingApps. En app, der hjælper barnet med at lære bogstaverne. Der vises et bogstav, og barnet skal så trykke på de fem balloner blandt mange, der bærer det pågældende bogstav. Herefter vises en tegning af et ord, der starter med bogstavet. Ordet bliver sagt højt, så barnet kan høre udtalen. En sjov og enkel måde at lære at genkende bogstaverne på. App’en koster 6 kr. i App Store. 3-6 år.



GUIDEBOKS 4: APPS TIL SOCIAL LÆRING

Toca tea party

Fra Toca Boca. App’en er udformet som et teselskab for tre børn. Børnene dækker bord med de forskellige, valgte ting og kage og tænder lys.

Der spises og drikkes ved at trykke på de enkelte ting, og kommer barnet  til at vælte sin kop, tørres der efter med en serviet. Bagefter skal der vaskes op. App’en koster 12 kr. i App Store. 0-6 år.

Toca store

Fra Toca Boca. En købmandsbutik, hvor barnet kan lege butik og samtidig lære at tælle fra 1-5. Barnet forsyner butikken ved selv at vælge varer. Når butikken er fyldt, ringer klokken, og butikken er åben. Så skal der handles, betales, og varerne skal pakkes. Både kasseapparat, pung og indkøbspose har fået liv: De små øjne blinker og bevæger sig og hjælper barnet på vej. Når handlen er gennemført, kommer kvitteringen frem på skærmen. App’en koster 12 kr. i App Store. 0-6 år.

Air hockey

Fra Acceleroto. App’en, der imiterer det virkelige Air Hockey-spil, skal helst spilles en mod en for at være rigtig sjov. Her kæmper børnene en hurtig og sjov dyst, der giver sved på panden. En app med fart på. App’en koster 6 kr. i App Store. 3-6 år.

Just dance 3

Fra Ubisoft. En sjov og nem app, hvor barnet skal røre sig og lave en lille musikvideo! Den voksne eller et større barn filmer fire små klip med ­iPad’en af en, der bevæger sig. iPad’en omdanner så disse klip til en skæg dansesekvens med bevægelse og lyd. App’en er gratis i App Store. 0-6 år. Hjælp fra voksne anbefales til de yngste.

Fiskespil

Fra Upside Down Games. Denne app lægger sig op ad det klassiske fiskespil, her er det blot barnets finger, der er fiskestangen. Ud over den helt basale version kan barnet også fiske efter fisk med tal, farver og bogstaver – eller lege ‘Den store jagt’, der er et mix af de forskellige spil. App’en er også god til læring på den sjove måde. Når børnene spiller to og to mod hinanden på tid, bliver fiskespillet rigtig sjovt! App’en koster 12 kr. i App Store. 0-6 år.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.