GUIDE: Sådan får I nye bøger helt gratis

• I mange institutioner kniber det med penge til for eksempel bøger.

GRATIS PAPIRBØGER

Tag biblioteket med hjem

En måde altid at have friske gratis bøger på hylderne på er at få jeres eget skiftende bi­bliotek i institutionen gennem en aftale med det lokale kommunebibliotek. Bibliotekar Dorthe Nielsen fra Københavns Hovedbiblioteks børneafdeling fortæller om aftalen:

»Når vi bliver kontaktet af institutioner, der vil have bøger ud, laver vi en depotaftale. Det vil sige, at pædagogerne bestiller et rimeligt stort antal bøger efter eget ønske: billedbøger, fagbøger, bøger til de små eller andet, og så får de lov til at have bøgerne stående, til de vil have nye.

Vi aftaler, om de selv vil hente bøgerne, eller om vi skal levere dem. På samme måde aftaler vi, om de selv afleverer, eller om vi skal hente bøgerne. Vi fornyer desuden løbende bøgerne for dem, så der er styr på, hvor bøgerne befinder sig. Skulle institutionerne overtræde tidsfristen, betaler de ingen bøder.«

Lav aftale om bogdonation

Tit og ofte sælger bibliotekerne ud af deres samling af for eksempel børnebøger. Her er det muligt at kontakte biblioteket med et ønske om at modtage en bogdonation. Bibliotekar Dorthe Nielsen fortæller, at Københavns Hovedbibliotek netop har sendt en ladning engelsksprogede bøger af sted til Afrika til opbygningen af et lokalt bibliotek.

Besøg den lokale nærgenbrugsstation

En række kommuner har nærgenbrugsstationer. De fungerer som byttecentraler for aflagte ting, der kan genbruges af andre. Nærgenbrugsstationerne ligger ofte i boligområder, og på hylderne kan I blandt andet finde brugte børnebøger, fortæller driftschef fra Amager Forbrænding Anita Ringsing. Formålet med nærgenbrugsstationerne er at forlænge tings levetid og dermed hjælpe miljøet. Kontakt jeres lokale kommune for mere information, for eksempel om hvor der er en nærgenbrugsstation i nærheden af jer.

Lav jeres eget bibliotek med forældrenes hjælp

På en central og fælles plads i institutionen kan I skabe jeres helt eget bibliotek ved at opfordre forældre til at donere de bøger, deres børn ikke læser mere. Når biblioteket er stort nok, kan I eventuelt lave aftaler om, at børnene kan låne en bog med hjem eller bytte en bog. På den måde får institutionen opbygget et varieret bibliotek til fælles læseglæde og læselyst.

Projektet Bogstart

‘Bogstart’ har til formål at give børn, der lever i udsatte boligområder et bedre udgangspunkt for at lære at læse. 15 kommuner er med i projektet, hvor en række bibliotekarer fire gange møder barnet og dets forældre til en snak om børnelitteraturens positive indvirkning på barnets sproglige udvikling. Barnet får desuden sin egen bogpakke, der skal hjælpe familien i gang med at læse. Chefkonsulent for Center for Bibliotek og Medier Jonna Holmegaard Larsen fortæller:

»I en alder af 6 måneder får barnet besøg i hjemmet af en ansat fra biblioteket, der medbringer den første bogpakke. Ved barnets etårsfødselsdag kommer bibliotekaren igen på besøg med den anden bogpakke. Når barnet er 18 måneder inviteres familien til at komme på besøg på biblioteket og modtage den tredje bogpakke. Den fjerde og sidste bogpakke gives ved barnets start i børnehaven.«

Hensigten er, at pædagogerne ved at læse med barnet i institutionen også her støtter op om barnet og dets sproglige og læsemæssige udvikling.

Med dette projekt bakker I altså op omkring et barns sprogudvikling og læseglæde, men det er kun muligt at være med, hvis institutionen ligger i et udsat område.



GRATIS BØGER online

www.læsbøgeronline.dk

På denne side finder I et hav af spændende børnebøger præsenteret på en overskuelig og nem måde, for eksempel efter hvad andre læser, lixtal eller efter det, der er hottest lige nu. Sitet har til formål at øge børns læselyst og har god erfaring med, hvordan digitale bøger er med til at fange børns, og især drenges, lyst til at læse. Der er mange dygtige forfattere og illustratorer iblandt udvalget, så kvaliteten af bøgerne er høj. Bøgerne kan læses på både computer og iPad.

www.childrensbooksforever.com

Siden, der er opstået på et initiativ fra den amerikanske forfatter og illustrator Hans Wilhelm, har til formål at bevare de af hans bøger, der ikke længere bliver trykt. Med andre ord: Når en af Hans Wilhelms børnebøger udgår fra forlaget, søger han om lov til at lægge bøgerne ud online, så de stadig kan læses. I kan læse bøgerne på dansk på computeren, og der er historier til både små og større børn – med fine illustrationer. I kan også læse nogle af de bøger, der stadig bliver trykt.

www.ereolen.dk

‘E-reolen’ er et projekt, som løber frem til udgangen af 2012, og som har til formål at stille et bredt og attraktivt udvalg af e-bøger til rådighed for folkebibliotekernes lånere. Med i projektet er blandt andre en række biblioteker og forlag. I kan låne bøger til computer eller iPad, såfremt I er registrerede som bibliotekslånere. Hvis ikke, så kan I blive det. Lånetiden er 30 dage, herefter afleverer bogen sig selv, så I kan altså ikke få bøder.

Siden er inddelt i forskellige kategorier, og i børnekategorien finder I et utal af bøger. Det er stort set ligesom at gå på biblioteket, bare på internettet.

Det eneste, det kræver for at komme i gang, er udover et lånerkort, at I opretter et Adobe ID, der holder styr på jeres udlån, og en lille app til iPad, hvis I bruger iPad’en til at læse på. Den hedder Bluefire Reader og fungerer som en e-bogs-læser på iPad’en.

www.alledanskeapps.dk

Her på siden under ’bøger’ og ’gratis’ får I en bred oversigt over en mængde gratis digitale børnebøger, der ligger som apps til iPad og er lige til at downloade. Her tre eksempler på gode bøger, I kan hente gratis på App Store:

Bogapp om Flunkerne, som er en populær findebog med mange timers underholdning og fordybelse.

’H. C. Andersens eventyr’ er en fin bogapp med en perlerække af forfatterens mest populære eventyr. Sebastian Klein har indtalt eventyrene, som I kan vælge at få læst højt eller læse selv. Derudover medfølger fire søde tegnefilm, heriblandt ‘Den standhaftige tinsoldat’.

’Troldeliv’, som er eventyr om troldetvillingerne Paja og Pajko og deres troldeliv. Historierne er indtalt af skuespilleren Ellen Hillingsøe.

Lav jeres egne digitale bøger

Med app’en ’Book Creator’ kan I lave jeres egne historier, som kan læses på iPad’en. Brug et par minutter på at læse instruktionsbogen, som app’en starter med, så I kommer godt i gang. Tegn tegninger, og tag et billede af dem med jeres iPad, tegn direkte på iPad’en i et tegneprogram, eller opload fotos, og brug dem i historien sammen med en tekst, I selv skriver. Når bogen er færdig, kan I sende den til venner og familie, der også bruger iPad eller iPhone. En oplagt idé til en ’farvelbog’. App’en koster 30 kroner og kan hentes i App Store.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.