Globalisering: Kejserens nye kaldenavn

Den internationale bølge skyller ind over Danmark, og institutioner og arbejdsstillinger får i stigende grad engelske navne. Selv noget så dansk som pædagoguddannelsen har fået et engelsk twist.

Engelske udtryk har fået et solidt tag i det danske arbejdsmarked. Det betyder, at betegnelser som ’area manager’ og ’director of staff’ rask væk tildeles både nystrøgede forretningsmænd i nålestribet jakkesæt og bebumsede teenagere, der supplerer SU’en med et job som ’bøfjonglør’ på McDonald’s.



Tendensen – eller trenden, om man vil – omfatter også pædagoguddannelserne. Professionshøjskolerne, som pædagogseminarierne er en del af, hedder i dag University Colleges.



Søren Askegaard er professor på Institut for Marketing og Management på Syddansk Universitet. Udover at være professor på et institut, som meget belejligt har et engelskklingende navn, har han også stor viden om branding af virksomheder og institutioner. Han påpeger, at udvikling og globalisering er en afgørende faktor, når uddannelsesinstitutionerne får et engelsk tilsnit.



»De bliver omdøbt til noget engelsk, fordi uddannelsesmarkedet er blevet internationalt. Man vil signalere, at man ikke bare er en tilfældig skole, men derimod en del af et stort internationalt uddannelsesnetværk,« fortæller han.



Søren Askegaard lægger ikke skjul på, at en vis grad af Erasmus Montanus-mentalitet, som han kalder det, også kan spille ind.



»Ofte er det jo sådan, at folk synes, det er mere smart og cool, hvis man hedder noget på engelsk,« siger han.



Ifølge Søren Askegaard er en vigtig del af ’branding’, at man har et navn, som udstråler passende værdier. Det er en af årsagerne til, at fag og institutioners navne ændres for tiden. Signalerne skal passe til målgruppen, fortæller han og giver et eksempel.



»I min farfars generation hed det bondemænd. I min fars hed det landmænd, og i min generation hedder det agronomer.«



Derfor kunne Søren Askegaard udmærket forestille sig, at pædagogfaget en dag også ændrer navn.



»Ordet ’pædagog’ sender forskellige signaler. På den ene side ved folk godt, at pædagoger virkelig har ekspertise i at arbejde med børn. Men på den anden side er der også lidt ’lilla ble’ over udtrykket,« siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.