Giftgrunde: Forurening kom som et chok

Undersøgelser afslørede for høje koncentrationer af kulbrinter i jorden under Idestrup Børnehave i Guldborgsund Kommune. Ingen havde troet, at området kunne være forurenet, men kommunen undgik panik ved hurtigt at tage hånd om sagen.

Selvom man har fornemmelsen af, at den grå himmel over Nykøbing Falster-forstaden Idestrup allerede har givet flere meter regn i dag, er Lærke, Augusta og Tias fra Idestrup Børnehave i højt humør ude på børnehavens legeplads.

Regnen har forvandlet jorden til mudder, og de tre har travlt med at lave mudderkagemænd og skøjte rundt på det glatte underlag.



"Jeg har mudder på fingrene," siger Augusta.

"Jeg har mudder på støvlerne," griner Lærke og kigger ned på støvlesnuderne, som er helt pløret til.

Mudder er sjovt at lege i, og børnene hygger sig gevaldigt. Men kun få meter fra, hvor Tias, Lærke og Augusta springer rundt, vidner et indhegnet område om, at jorden under den mudrede jordoverflade er forurenet med kulbrinter. Der må børnene ikke gå ind.



"Vi valgte at sætte indhegning op rundt om området, selvom eksperterne fra kommunen ikke mente, det var påkrævet. Vi gjorde det mest for at berolige forældrene, men også for at sikre, at børnene ikke graver i området," fortæller børnehavens leder, Evy Larsen.

Tilsyneladende har tiltaget virket. Siden området blev indhegnet i foråret, har der kun få gange været børn inden for afskærmningen.

"Hvis nogen går derind, skal de andre børn nok huske dem på at 'Nej, der må man ikke være, for jorden er giftig'," siger Evy Larsen med et bredt smil, så tænderne og hendes sølvgrå hår lyser op i det grå novembervejr.



Ikke til at forudse. I starten af 2008 foretog Guldborgsund Kommune, som Idestrup Børnehave ligger i, undersøgelser af undergrunden i kommunens 36 børneinstitutioner. Guldborgsund var således en del af det mindretal, som fulgte op på daværende miljøminister Connie Hedegaards efterspørgsel om undersøgelser fra børneinstitutioner i samtlige danske kommuner.



Eftersom der traditionelt ikke har været storindustri ved Guldborgsund, regnede man ikke med at finde forurening i området.

Samtlige institutioner gik da også fri. Undtagen to. Heriblandt Idestrup Børnehave. Institutionsleder Evy Larsen fik et chok, da hun hørte, at undergrunden var giftig.



"Jeg blev meget urolig for børnene. Tænk, hvis det ville få længerevarende konsekvenser for dem. Men jeg selv og flere andre af pædagogerne har jo arbejdet her i 30 år uden at blive syge, så det beroligede mig lidt. Og vi fik jo en forklaring fra kommunen lige med det samme," fortæller hun.



Den forurenede jord ligger godt halvanden meter under jordoverfladen. Det indhegnede område er ikke farligt for børnene, så længe de ikke graver ned til de forurenede jordlag. Men frygten for, at forureningen kan stige op gennem jorden, ligger alligevel i baghovedet på Evy Larsen og pædagogerne i børnehaven, fortæller hun.



Gammel forureningskilde. Eksperterne fra kommunen mente, at en del af forureningen ved Idestrup Børnehave kunne være affaldsstoffer fra bålafbrændinger.

"Det viste sig, at en af vores ældre pædagoger kunne huske, at der havde været Skt. Hans-bål på pladsen for omkring 50 år siden. Lang tid før børnehaven blev bygget," fortæller Evy Larsen.



Desuden havde en del af legepladsen før i tiden været et moseområde, hvor folk havde dumpet affald.

"Den slags ville man jo aldrig gøre i dag. Men for 50-100 år siden tænkte man jo ikke på miljøet på samme måde," siger hun.

Resultatet af undersøgelsen var bevis på, at forurening kan forekomme, hvor man mindst venter det.



Åbenhed fra kommunen. Netop den hurtige forklaring fra Guldborgsund Kommune har ifølge Evy Larsen været med til at lægge en dæmper på bekymringen hos både personale og forældre.

"Vi har haft fuld tiltro til kommunens miljøfolk. De gav os masser af information og et telefonnummer, vi kunne ringe til, hvis vi havde spørgsmål," fortæller hun.



Af samme grund henviste personalet i institutionen altid forældrene til at kontakte kommunen, hvis de ville vide mere om forholdene under børnehavens legeplads. På den måde, var man sikker på, at forældrene fik korrekt information.



I det hele taget er Evy Larsen fuldt ud tilfreds med kommunens håndtering af sagen.

"De har handlet med det samme og gjort alt, hvad de kunne. At de ikke kan flytte jorden med to dages varsel, det ved man jo godt," siger hun.



Legepladsen skal graves op. I slutningen af november skal det indhegnede område graves op, så den forurenede jord bliver fjernet fra børnehaven.

"Det bliver selvfølgelig træls, hvis der kommer gravemaskiner og fylder op på legepladsen. Men på den anden side bliver det sikkert en oplevelse for børnene," siger hun.



Lidt længere nede på legepladsen er Tias, Augusta og Lærkes tøj efterhånden ved at have samme farve som mudderet, der splatter sjovt under deres gummistøvler.

"Smat, smat, smat," siger Tias og sparker en mudderklat fra skosnuden op på Lærkes flyverdragt.

"Nej! Ikke på tøjet," griner Lærke, selvom Tias' mudderbidrag er til at overse på Lærkes engang lyserøde overtræksbukser.

Jo, mudder er sjovt at lege i.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.