Fut mindreværdet af

Vejle Kommune har fundet en ny medicin mod de unges skoletræthed: Ild, og helst masser af ild.

I Vejle Kommune sætter man skoletrætte unge i lære som brandmænd. Det sker i kommunens projekt 'Gennem ild og vand'. Ifølge Steen Søgaard, som er leder af kommunens projekt 'Byen i Balance', har legen med ilden en positiv effekt på de unge.



"Den ændring, der sker på blot en uge, er nærmest revolutionerende. Fra at mangle selvtillid og føle sig udenfor, får forløbet de unge til at stråle og tro på sig selv, og det er helt forrygende," siger han.

Projektet henvender sig til unge med lavt selvværd og begyndende skoletræthed, og som har brug for succesoplevelser.

De unge får rig mulighed for at komme i ilden. De gennemfører en uges grundlæggende brandmandsuddannelse, som blandt andet indeholder røgdykning, brandslukning og førstehjælp.



Kurset giver de unge positive oplevelser og selvtillid, fortæller beredskabsassistent ved Vejle Brandvæsen, Bjarne Grønnebæk.

Han er glad for, at Vejle Brandvæsen deltager. Det er nemlig ikke kun de unge, som får noget ud af forløbet, påpeger han. Brandmændene har også gavn af projektet, hvor de udover at være instruktører også fungerer som rollemodeller for de unge.



"At være sammen med og bruge tid på at lære unge mennesker at klare sig selv og være sociale kan virke som en stor mundfuld, men fordi de unge er så interesserede, er opgaven overraskende ligetil. Og belønningen er samtidig stor. For at se de unge med rank ryg og selvtilliden i orden er fantastisk," siger han.



Et af målene for 'Byen i Balance' er at sætte fokus på de unges styrker i stedet for altid at pege på de områder, hvor det halter for de unge. Det hjælper de unge til at opleve nye sider af sig selv og finde styrker, de ikke vidste, de havde.

Ideen med at lade de unge lege med ild har indtil videre fået tag i tre folkeskoler i Vejle Kommune, og ifølge Steen Søgaard er projektet både billigt og effektivt.



"Mange projekter, der forsøger at tage hånd om denne gruppe unge, er meget dyre og ikke altid lige effektive. Her har vi at gøre med et projekt, der virker, og som kan realiseres for knap 50.000 kroner pr. hold - og det inkluderer endda selve udstyret til de unge," fortæller han.

Der er da også flere andre kommuner rundt om i landet, som har vist interesse i projektet, som indtil videre er det eneste af sin art i Danmark.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.