Fra alle jer til alle jer

Da redaktionen på Børn&Unge besluttede at opfordre læserne til at skrive dagbog fra den 7. november 2007, havde vi ingen anelse om, hvor mange dagbøger der kom, hvad de ville indeholde, eller om de var værd at læse. Men nogle gange må man satse, og det gjorde vi.



Vi fortryder ikke et sekund, for det er væltet ind med dagbøger fra pædagoger over hele landet. De er lange, korte og midt i mellem. Poetiske, kontante eller opremsende. Men også reflekterende over at arbejde i en branche under massivt pres og med daglige udfordringer. Vi har ikke plads til at bringe alle dagbøger, men har plukket afsnit, som vi fandt interessante i den store sammenhæng. Til gengæld ligger alle dagbøger uredigerede, præcis sådan som de blev skrevet, på www.boernogunge.dk/dagbog



Billedet af pædagogers arbejdsliv er nuanceret, men mønstret er tydeligt: Pædagoger er engagerede, omsorgsfulde og professionelle fagfolk, der egentlig glæder sig til at komme på arbejde. De cykler af sted i regn og rusk, men vågner brat, når de træder ind af døren til institutionen. I langt de fleste dagbøger er pædagogernes første opgave at modtage sygemeldinger og derefter finde ud af, hvordan resten af dagen kan hænge sammen med underbemanding. Derefter går det slag i slag. Nogle har en fredelig dag, hvor de kan bruge deres profession til at gøre en forskel, men de fleste har travlt og må gå på kompromis.



En stor gruppe løber så stærkt, at de befinder sig et godt stykke over stresstæsklen med stor risiko for at blive alvorligt syge. Det dokumenterer dagbøgerne fra langtidssyge pædagoger, der er gået ned med stress. Nogle for en kortere periode. Andre for evigt. Det er grusomt og hjerteskærende at læse, hvordan deres liv er gået i stykker, og hvor svært det er at komme ovenpå igen. Det er samtidig et ufatteligt spild af menneskeliv og ressourcer i et samfund, der skriger på hænder til at opretholde og forbedre velfærden.



Vi håber, at de politikere og medier, der har sat spotlight på oplagte urimeligheder i ældreplejen, vil tage sig tid til at studere, hvilke forhold samfundet byder de yngste og de ansatte, der skal sikre dem en god start i livet. Der er mange solstrålehistorier, men der er også alt for mange historier om et veluddannet personale, hvis faglighed bliver kvalt af sygemeldinger, stress, underbemanding og krav om dokumentation.



Med venlig hilsen

Lene Søborg

redaktionschef Børn&Unge



Læs alle dagbøgerne på www.boernogunge.dk/dagbog

Læs "BUPL mener" af formand Henning Pedersen side 39

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.