Folketingsvalget: Fogh og frue for fuld skrue

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) står nogenlunde sikkert ved roret i den kommende valgperiode. Det har ikke gjort perspektiverne for den offentlige sektor bedre, vurderer BUPL's hovedbestyrelse.

BUPL er ifølge sine egne love en partipolitisk uafhængig organisation. Derfor ser man aldrig BUPL anbefale medlemmerne at stemme på det ene parti frem for det andet. Som en demokratisk sindet organisation tager man vælgernes dom til efterretning.

Det var også tilfældet, da BUPL's hovedbestyrelse trådte sammen klokken 09.45 onsdag den 14. november, præcist ti timer efter at stemmeoptællingen havde givet den siddende VK-regering genvalg med Dansk Folkeparti som stramt siddende parlamentarisk støttebind.

Skjule deres mangel på begejstring over valgets udfald kunne medlemmerne af hovedbestyrelsen dog ikke.

Et rigtigt lortevalg, lød en af de mere ramsaltede vurderinger.

Udtrykket "lortevalg" hører ikke til blandt dem, som BUPL's forbundsformand benytter sig af, men også han så problemer forude.

"Sikke en gyser, måske der endda er dem, som vil kalde resultatet gyseligt. Jeg vil bare konstatere, at valget ikke bragte os hjælp til løsning af vores mærkesager. Statsministeren kom ikke med nogen som helst løfter, hverken om flere hænder, mere tillid eller en markant bedre løn til pædagoger og andre offentligt ansatte. Partierne i og omkring regeringen tilkendegav derimod, at den slags velfærdsrettigheder, som Socialdemokraterne har foreslået indført, og som jeg har megen sympati for, ikke kan komme på tale. Så det bliver fortsat op ad bakke for os," konstaterede Henning Pedersen.



Kontakter til Pia. Sætte sig tilbage og vente på bedre tider var forbundsformanden imidlertid ikke indstillet på.

"Vi skal søge indflydelsen overalt, hvor den findes. Specielt i forhold til Dansk Folkeparti, som jo har bevaret sin magtfulde position, bliver vi nødt til at forsøge at få skabt de kontakter, vi for nuværende ikke har nogen af" sagde Henning Pedersen. Han forudså, at BUPL vil få en invitation af regeringen til at deltage i arbejdet med at få implementeret kvalitetsreformen, når den snart er vedtaget af Folketinget.

Gode forslag, men... Ingen i hovedbestyrelsen bestred fornuften i at opdyrke kontakter i Dansk Folkeparti, når kendsgerningerne nu er, at Pia Kjærsgaard og hendes flok i de kommende op til fire år vil have hånd i hanke med regeringens politik. Men der var dem, som tvivlede på udbyttet af indsatsen, og også dem, der - på grund af patiets menneskesyn - frabad sig opgaven.

Mette Aagaard Larsen fra Pædagogstuderendes Landssammenslutning illustrerede sine betænkeligheder med et eksempel.

"Dansk Folkeparti har foreslået, at SU'en bliver forhøjet, og at udgifterne til lærebøger skal kunne trækkes fra i skat. Begge er udmærkede forslag, men ikke, når finansieringen skaffes ved en nedsættelse af u-landsbistanden og ved at tage børnechecken fra muslimske forældre," sagde Mette Aagaard Larsen, som også havde noteret sig, at partiet også synes, at det er i orden at slå børn.



Misbrugt straffespark. BUPL's egen indsats for at få gjort velfærden og forholdene i den offentlige sektor til et tema i valgkampen blev - uanset slutresultatet - vurderet som vellykket. Høje karakterer var der til gengæld ikke til oppositionspartierne for deres evne til at gribe og udnytte den bevægelse for en bedre offentlig sektor, som tog fart forrige efterår.

Forbundsformand Henning Pedersen havde dog rosende ord til SF's indsats.

"Partiet fangede bevægelsens krav op, og derfor fik det en stor fremgang," mente han.

Lars Grenaa fra Pædagogstuderendes Landssammenslutning var af samme opfattelse.

"Velfærdskampen skaffede oppositionen

et straffespark, bolden lå på pletten, lige til højrebenet. Men BUPL og Villy Søvndal var ene om at udnytte chancen," hævdede han.

Selv om også hun var skuffet over valgets udfald, fandt Ulla Nygaard fra BUPL Århus flere ting at glæde sig over.

"Det har været fedt at være på gaden og opleve, hvor positivt folk har reageret, når man sagde, at man var pædagog. På det personlige plan er jeg også godt tilfreds med, at der i storbyerne København, Aalborg, Odense og Århus var rødt flertal," påpegede Ulla Nygaard.

For fuldstændighedens skyld skal det tilføjes, at det også var tilfældet i Esbjerg, på Bornholm og på Lolland. Hvis man da i øvrigt regner Radikale Venstre med til de "røde".



Læs og deltag i livlig debat om valgresultatet på www.bupl.dk





Kong Søvndal og pædagogerne

Villy Søvndal - valgets sejrherre nummer 1, når der måles på fremgang i mandater - har en fortid i pædagogfaget. Ikke sådan at forstå, at SF's læreruddannede partiformand nogensinde har været ude på institutionsgulvet. Men Villy Søvndal var i perioden 1991-94 formand for pædagogernes pensionskasse, PBU.

Dengang var han socialudvalgsformand i Kolding Kommune, og det var i denne egenskab, at han af Kommunernes Landsforening blev udpeget til posten.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.