Folketingsvalg: De små børn taber

Det vil kræve en skandalehistorie at få vilkårene i daginstitutionerne ind i valgkampen. Men der er stadig håb for, at der kommer gaver til børnefamilierne, som sidder med nøglen til Statsministeriet, mener Henrik Qvortrup, ekspert i politisk spin.

Lige nu er velfærd ikke så interessant i valgkampen, mener Henrik Qvortrup, ekspert i politisk spin, chefredaktør på ugebladet Se og Hør og tidligere spin-doktor for Anders Fogh Rasmussen. Han henviser til det, han kalder "det spektakulære slagsmål mellem Ny Alliance og Dansk Folkeparti".

"Velfærd er på dagsordenen, men mere teoretisk. Der kommer nogle referencer til daginstitutioner og sundhedsvæsen i debatterne, men det er ikke hægtet op på noget konkret," siger Henrik Qvortrup.

"Jeg forudser, at det kun får en altafgørende betydning i det omfang, at der under valgkampen måtte dukke en "skandalehistorie" op. En daginstitution, hvor børnene går for lud og koldt vand, lokummerne er møgbeskidte - det er den rene begrædelighed. Hvis det havde været noget med sygehusvæsen, så havde jeg sagt, at der skulle nogle historier til, hvor gamle, døende mennesker ligger på gangen i deres eget lort. Sådanne historier vil virkelig kunne bringe det her på dagsordenen," siger Henrik Qvortrup.

Han mener, at den store øvelse for Helle Thorning-

Schmidt består i at overbevise vælgerne om, at Anders Fogh Rasmussen ikke har gjort det godt nok på velfærdsområdet, og at Socialdemokraterne kan gøre det meget bedre.

"I debatterne vil man se, at Fogh faktisk indrømmer, at vi gør det godt, men at vi ikke gør det godt nok. Jokeren er så, i hvilket omfang folk synes, at godt er godt nok. Men det forbliver let en teoretisk diskussion indtil den dag, skandalehistorien dukker op. Og den kan komme som lyn fra en klar himmel," siger Henrik Qvortrup.

Han tror heller ikke, de offentligt ansattes løn vil få betydning.

"Hele diskussionen om løn og arbejdsvilkår er skudt til hjørnespark i valgkampen, fordi Socialdemokraterne og regeringen har en fælles interesse i ikke at kortslutte aftalesystemet. Der er et vist pres fra Dansk Folkeparti og nogle af de yderliggående venstrefløjspartier om at bringe det ind, men der tror jeg, at der vil være lidt en stiltiende overenskomst med Fogh og Thorning om ikke at bringe det ind i valgkampen," lyder Henrik Qvortrups analyse.

Men børnefamilierne skal ikke opgive håbet. Ved det seneste valg fik børnefamilierne sænket daginstitutionstaksten til 25 procent af driftsudgiften. Denne gang har de Konservative foreslået 2.000 kroner om måneden i skatterabat til børnefamilier med børn under 14 år som et fradrag for rengøring. Og der er nok mere i vente.

"Lad os nu se, for børnefamilierne tilhører den politisk set interessante gruppe af midtervælgere, som alle partier gerne vil have fat i, fordi de lader sig flytte, og fordi de sidder med nøglen til, hvem der skal være i statsministeriet efter valget. Og der kunne man godt forestille sig, når det spidser til senere i valgkampen, at der vil blive delt milde gaver ud," siger Henrik Qvortrup.





Børn og personale i dag- og fritidsinstitutioner skal ikke regne med, at deres tarv kommer til at præge valgkampen, lyder det fra tre eksperter i det politiske kandestøberi, som Børn&Unge har talt med.

Velfærd er ellers et af de områder, som bliver brugt massivt i kampen om stemmer. Og der er noget at hente ved at profilere sig på velfærd i en valgkamp: Hver tredje vælger kan nemlig endnu ikke sige, hvem de vil stemme på. Op til 30 procent af vælgerne skifter parti i løbet af en valgkamp.

Især Socialdemokraterne har lagt op til en valgkamp, der skal handle om velfærd kontra skattelettelser. VK-regeringens svar er kvalitetsreformen til 50 milliarder kroner, som blandt andet indeholder en afskaffelse af lukkedage i daginstitutionerne. En reform, som økonomer i øvrigt hæfter ord på som "bluff", "spin", "fupnummer" og "vælgerbedrag". Ifølge et notat fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil regeringens 50 milliarder blot sikre, at de offentlige investeringer i 2018 når et niveau af bruttonationalproduktet, der ligger lidt under niveauet for 2006.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.