Førstehjælp sparer skadestuebesøg

Vuggestue- og børnehavepædagoger kører børn på skadestuen med småskader, som de selv kunne have klaret med førstehjælp.

Det kan være skræmmende, når blodet triller ned over ansigtet på en lille toårig purk, men det er ikke sikkert, at såret kræver et besøg på skadestuen. Alligevel tager mange pædagoger for en sikkerheds skyld til skadestuen med børn med småskader.

Ifølge førstehjælpsfaglig konsulent Thomas Egesborg Pedersen fra ASF Dansk Folkehjælp, som uddanner private og ansatte i virksomheder i førstehjælp, sker det hvert år 8000 gange for meget.

Hvert år står de 0-14-årige børn i daginstitutioner for 20.000 skadestuebesøg. Ifølge Thomas Egesborg Pedersen kunne cirka 40 procent af skadestuebesøgene, svarende til 8000 unødige skadestuebesøg, spares væk, hvis pædagoger havde basal viden i førstehjælp og selv kunne vurdere og behandle skaden.

"Cirka 40 procent af alle besøg på skadestuerne er overflødige. Men havde pædagogerne haft en helt basal førstehjælpsuddannelse og lige kunne have holdt hovedet koldt, kunne mange af de besøg have været sparet væk," siger han.

Besparelsen på unødige skadestuebesøg i Danmark ville være mærkbar.

"Et skadestuebesøg koster i gennemsnit 1000 kroner, og der er cirka en million skadestuebesøg om året i Danmark, og så kan man jo begynde at regne på, hvad det koster," siger Thomas Egesborg Pedersen.

Uddannelse i livreddende førstehjælp er i dag ikke en obligatorisk del af pædagoguddannelsen. Men undervisningsminister Tina Nedergaard (V) er på vej med et forslag om at gøre uddannelse i førstehjælp obligatorisk på pædagoguddannelsen fra september 2011.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.