Flere vejledere på skolebænken

Kommunerne har fået ekstra penge til at uddanne praktik­vejledere. Det vil betyde, at flere vil tage uddannelsen, vurderer de studerende og kommunerne.

Tag tre. Betal for to. Sådan lyder tilbuddet fra staten til kommunerne. Varen er uddannelse til institutionernes praktikvejledere, og målet er at styrke pædagoguddannelsen. For pædagoger betyder det, at kommunerne får sværere ved at bruge økonomien som argument for ikke at give medarbejderne uddannelsen.

De ekstra penge kommer fra globaliseringspuljen, og kommunerne kan få pengene frem til 2010.

De pædagogstuderende er begejstrede for de ekstra resultater.



"Det er fedt, at politikerne nu prioriterer praktikken. Jeg forventer, at flere pædagoger nu tager uddannelsen," siger Mette Larsen, der er faglig sekretær i de studerendes organisation, PLS.

Flere uddannede vejledere vil give de studerende et større udbytte af praktikken.



"Det betyder rigtig meget, at institutionen tager praktikken seriøst. Vejlederne bliver bedre klædt på til at tackle de forskellige studerende," siger hun.

Det kommer ikke som den store overraskelse, at staten giver penge til praktikvejledere.



Det er nemlig to år siden, at et bredt politisk flertal i Folketinget bevilgede 25 millioner netop til det formål. Siden har der været politiske tovtrækkerier om, hvordan pengene skulle fordeles til kommunerne, men nu bliver pengene bevilget med tilbagevirkende kraft fra 2007.



Vejledere er ikke pædagoger. Vejlederuddannelsen blev oprettet i efteråret 2004. Siden har gennemsnitligt 320 pædagoger taget uddannelsen hvert år. Undervisningsministeriet forventer, at den nye støtteordning får søgningen til uddannelsen til at stige med en tredjedel.

Også Kommunerns Landsforening (KL) forventer, at flere tager uddannelsen.



"Vi vil se et løft i aktiviteten. Flere medarbejdere kommer til at gennemføre et uddannelsesforløb," siger Henrik Casper, der er chefkonsulent i KL.

Han vil dog ikke sætte tal på, hvor mange flere der kommer til at tage en uddannelse.

"Det er en kommunal prioritering, om man vælger at benytte midlerne. Kommunen får jo kun pengene under forudsætning af, at den selv betaler hovedparten," siger han.



Selvom flere tager praktikvejlederuddannelsen, er alt ikke på plads endnu, mener de studerende.

"Vi så meget gerne, at alle praktikvejledere var uddannede pædagoger. Det er der ikke noget krav om nu, og det ser ikke ud til, at der kommer det i den nærmeste fremtid. Studerende kan selvfølgelig lære noget af alle faggrupper, men den grundlæggende vejledning bliver bedst, hvis vejlederen er pædagog. Vi håber derfor, at de enkelte kommuner vil sikre, at det er uddannede pædagoger, der bliver vejledere," siger Mette Larsen fra PLS.



Vejlederuddannelsen - sådan

Vejlederuddannelsen udgør et modul på en diplomuddannelse.

Den inddeles normalt i tre studieforløb af to ugers varighed hen over efterårs- eller forårssemestret. De indeholder både didaktiske, vejledningsfaglige, læringsteoretiske og pædagogfaglige elementer.

For at tilmelde sig praktikvejlederuddannelsen skal man have arbejdet som pædagog i mindst to år og have fastansættelse i en institution, som modtager praktikanter.

Man kan søge om Statens Voksenuddannelses Støtte (SVU) til uddannelsen.



Læs mere om uddannelsen på professionshøjskolernes hjemmesider, som du finder på www.blivpaedagog.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.