Enkemand får stor erstatning efter pensionsfejl

Tre år efter, at Grethe Poulsen døde, har hen­des mand og børn fået 1,7 millioner kroner fra arbejdspladsens forsikringsselskab. På grund af en fejl havde hun aldrig indbetalt pensions­penge til Pædagogernes Pensionskasse PBU. BUPL førte sagen for familien, og et forlig betyder, at Jan Poulsen kan få økonomien til at hænge sammen.

1. februar 2009 døde pædagog Grethe Poulsen af kræft. Midt i sorgen stod hendes mand Jan Poulsen med en ekstra udfordring. Den handlede om penge.

Familien til et afdødt BUPL-medlem vil i de fleste tilfælde få en erstatning fra Pædagogernes Pensionskasse PBU. Det fik Jan Poulsen ikke, for hans hustru havde aldrig fået indbetalt pensionspenge til PBU, selvom arbejdspladsen faktisk havde udbetalt pengene.

Grethe Poulsen var ansat på Solhverv Privatskole uden for Hobro. Skolelederen var tilsyneladende ikke klar over, at BUPL-medlemmers pensionspenge skal indbetales direkte til PBU, så han bad Grethe Poulsen selv finde en ordning. Hun kendte heller ikke til PBU og indbetalte i stedet til en pensionsordning i en privat sparekasse.

Herefter tænkte familien ikke nærmere over det, indtil hun blev syg i 2004.

»Her fandt vi ud af, at hun ikke var berettiget til at få erstatning for kritisk sygdom, fordi pengene ikke var indbetalt til PBU, som har en forsikringsordning,« siger den i dag 51-årige enkemand.

Grethe Poulsen fik dog penge. Solhverv Privatskole havde en forsikring gennem Frie Grundskolers Lærerforening. Den gav 50.000 kroner til kritisk sygdom, men pengene blev hurtigt brugt. På grund af ventetid i det offentlige sundhedssystem gik parret til et privathospital, hvor Grethe Poulsen blev diagnostiseret og opereret.

Operationen og den efterfølgende kemobehandling gik godt, og Grethe Poulsen levede normalt i mere end fire år. Men kræften vendte tilbage og havde nu bredt sig til andre dele af kroppen, så denne gang overlevede hun ikke.



Kan arbejde mindre. På det tidspunkt vidste Jan Poulsen godt, at livsforsikringen ikke ville blive udbetalt. Men Grethe Poulsen havde kort tid inden sin død kontaktet BUPL, der var klar til at køre en sag for familien.

Jan Poulsen spurgte Advokaternes Frie Retshjælp i Aalborg til råds. De var klare i mælet.

»Juristerne var ikke i tvivl om, at jeg skulle køre sagen, og at jeg skulle køre den hele vejen. Det havde de også ret i,« siger han.

I løbet af de næste tre år er Jan Poulsen i løbende kontakt med BUPL, der har ført sagen på familiens vegne. Modparten har blandt andet argumenteret for, at der skulle ske et fradrag af erstatningen, fordi man mente, at Grethe Poulsen selv var delvis skyld i, at pengene havnede det forkerte sted.

For få uger siden blev der indgået forlig, som betyder, at Jan Poulsen og parrets to børn tilsammen får 1.750.292 kroner fra skolens forsikringsselskab.

For Jan Poulsen gør pengene det lettere at få økonomien til at hænge sammen med kun én indkomst. Han arbejder for et firma, der laver betonelementer. Når elementerne er sat op rundt om i landet, udfører han den sidste finish.

»Jeg arbejder 50 til 60 timer om ugen, men nu kan jeg holde lidt igen og alligevel få det til at løbe rundt. Jeg sidder stadig med hus og gæld, så det har været nødvendigt at tjene en del,« siger han.

Selvom forløbet har været hårdt, har Jan Poulsen følt sig ordentligt behandlet af Solhverv Privatskole.

»Det har været et træls forløb, men vi har ikke stået og manglet penge undervejs. Grethe fik fuld løn fra skolen i omkring et år, mens hun var syg,« siger han og tilføjer, at han har været mere end tilfreds med BUPL’s rolle.

»Mit indtryk er, at BUPL har håndteret det fantastisk. Det har taget rigtig lang tid, men det vidste vi, det ville gøre,« siger han.



Pædagogers pension i PBU

• Overenskomstansatte pædagoger indbetaler til og får pension udbetalt fra Pædagogernes Pensionskasse PBU.

• Arbejdsgiveren indbetaler et pensions­bidrag til PBU samtidig med lønudbetalingen. Normalt foregår det automatisk.

• PBU har fire forskellige pensionsmodeller. Alle fire indeholder udbetalinger til efterladte ved kritisk sygdom og død.



BUPL: Afgørende med pension i overenskomsten

Individuelle pensionsordninger kan skabe problemer, mener BUPL.

En pensionsordning skal ikke være individuel, men en del af overenskomsten. Det er problemerne for de efterladte efter Grethe Poulsen et godt eksempel på, mener Tonny Andersen, faglig sekretær i BUPL og medlem af forretningsudvalget.

»Sagen viser med al tydelighed, at man skal undgå, at den enkelte pædagog er overladt til sig selv og skal sætte sig ind i detaljer, som kan være vanskelige. Mange får ikke lige gjort det,« siger han og tilføjer, at sagen var oplagt for BUPL at gå ind i:

»Vi er sat i verden for at hjælpe medlemmerne, og det her er en væsentlig sag for et medlems familie,« siger Tonny Andersen.

Tonny Andersen tvivler på, at en privatperson eller en gul fagforening ville have opnået samme resultat.

»I Grethe Poulsens sag har BUPL’s tætte forbindelse til PBU været en afgørende faktor. Blandt andet har PBU beregnet, hvor stor erstatningen skulle være,« fortæller han.

Selvom man kan få hjælp til at føre en sag i sin fagforening, er det vigtigt, at det enkelte medlem altid er opmærksom på, om pensionsindbetalingen havner det rette sted. Er man i tvivl, kan man kontakte PBU eller BUPL.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.