Eksperter maner fnat­epidemi i jorden

Lokale aviser skriver om en truende fnatepidemi. Helt så galt står det ikke til, understreger en ekspert og en embedslæge. Risikoen for smitte i børnehaver og vuggestuer er lille.

I Faaborg-Midtfyn Kommune blev der før jul konstateret to tilfælde af fnat på skoler i kommunen. På Bornholm og i København har den lille mide også huseret.

Det har fået flere medier til at skrive om en fnatepidemi. Helt så galt ser det ikke ud. Fordi lægerne ikke mere skal indberette tilfælde af fnat, er der ingen landsdækkende tal på, hvor mange tilfælde af fnat der har været de seneste måneder.

Thorkild Menne, overlæge på Bispebjerg Hospitals dermatologiske afdeling, som blandt andet har med fnat at gøre, er meget forsigtig med at bruge ordet epidemi.

"Fnat er der hele tiden. Det kan vi ikke udrydde, og nogle omstændigheder kan betyde, at der indimellem er flere tilfælde end ellers. En ældre, syg person kan på grund af et svækket immunforsvar indeholde mange fnatmider, og hvis det ikke bliver opdaget, kan vedkommende smitte familie eller kolleger. Men det hører til sjældenhederne," siger han.

Embedslæge Anne Hempel-Jørgensen i Region Midtjylland maner også til besindighed.

"Der er ikke flere tilfælde end ellers her i regionen, men de tilfælde, jeg har fået henvendelser om, har været på en efterskole og et plejehjem. Risikoen er meget lille i vuggestuer og børnehaver. Men det kan jo aldrig skade at informere om fnat," siger hun.



Godt med information. Faaborg-Midtfyn Kommune har udsendt oplysningsmateriale til alle skoler og institutioner om fnat. Blandt andre til Børnehuset v. Heden i Ringe, hvor institutionsleder Anne-Grethe Jæger har informeret personalet om situationen.

"Vi er ekstra opmærksomme på symptomer. Den skrivelse, vi har fået fra kommunen om fnat, er meget fyldestgørende, og vi har informeret vores forældre," siger Anne-Grethe Jæger.

Embedslæge Anne Hempel-Jørgensen understreger, at det ikke er flovt eller pinligt at få fnat, for fnat har ikke noget med renlighed at gøre. Så hvis et familiemedlem får det, skal skole eller daginstitution have besked.

"Hvis man har mistanke om fnat, skal man gå til sin egen læge, så det kan blive behandlet," siger hun.

Hvad er fnat?

Fnat skyldes en befrugtet hunmide, der graver sig ned i huden og danner små gange. I gangene lægger hun æg. Miden bliver overført fra menneske til menneske ved tæt hudkontakt i flere minutter. Der går cirka tre uger, fra æggene er lagt, til de er udklækkede. Efter to til seks uger reagerer kroppen på miden, og det resulterer i stærkt kløende udslæt.



Hvor på kroppen?

Fnatmidernes foretrukne angrebsområder er fingre, håndled, armhuler og huden omkring navlen. Symptomer viser sig som udslæt med små blegner eller vabler, specielt i den tynde hud mellem fingrene, ved albuer, brystpartiet og i skridtet. Kløen er værst om natten, når man ligger under dynen. De gange miden laver, kan ses med en lup og kraftigt lys. Det ser næsten ud som om, nogen har skrevet på huden med en tynd blyant.



Behandling?

Indgnidning af et fnatmiddel på hele kroppen, hvor det skal sidde i otte timer. Behandling bør gives til alle i husstanden, og alle skal behandles samtidig. Behandlingen gentages efter syv dage. Efter behandlingen kan kløen fortsætte i 7-14 dage. Barnet eller den voksne er smittefri 24 timer efter første behandling.



Omgivelser?

Når behandlingen er påbegyndt, skiftes til rent tøj og sengelinned. Tøj og sengelinned vaskes på over 50 grader. Ting, der henstår i mere end 48 timer, er fri for levende mider.





Her kan du læse mere om fnat

Sundhedsstyrelsen: www.sst.dk/Forebyggelse

www.netdoktor.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.