Efteruddannelse: Ledere er bare mennesker mennesker

Engang ville daginstitutionsleder Inge Thorup redde hele verden. I dag er målet mere ydmygt blot at være et ordentligt menneske. Kun ved at kende sig selv og sin begrænsning, kan man være og gøre noget for andre mennesker, mener lederen, der gennemgået en treårig psykologisk efteruddannelse.

Som daginstitutionsleder lignede Inge Thorup en overgang Miguel de Cervantes kendte romanfigur Don Quijote. Figuren er en fattig adelsmand, der lever i Spanien i middelalderen. Han læser så mange ridderbøger, at han bliver ganske kulret deraf. Hans samtids ondskab og åndløshed går ham på, og han beslutter at drage ud i verden for at hjælpe de svage og de nødstedte og råde bod på alskens uret, sådan som ridderidealerne foreskrev.

Men i sin fantasi ser Don Quijote kæmper i stedet for vindmøller, slotte i stedet for kroer og hære i stedet for fåreflokke. Inge Thorup beskriver noget nær den samme overdrivelse i den måde, hvorpå hun tidligere opfattede sin rolle som daginstitutionsleder i børnehaven Lundkjærvej i Nykøbing Mors.

"Jeg har kæmpet meget med vindmøller," siger hun og forklarer.

"Jeg blev somme tider overinvolveret, især hvis et barn virkelig var truet. Jeg ville flytte hele forvaltningen og ændre på økonomisituationen i kommunen. Jeg ville hjælpe og hverken ydre barrierer eller egne evners begrænsning skulle standse mig," fortæller Inge Thorup, der i dag har lært at se, hvor hun kan gøre en forskel, og hvor hun ikke kan.

I dag er opgaven at give barnet nogle stjernestunder, den tid det er i børnehaven.

"Lykkes det, så har jeg gjort en forskel. For 30 år siden havde jeg sagt, at jeg kunne redde hele verden. Med tiden har jeg måske begrænset mig til Europa, og så til Mors. Og i dag er det nok for mig, hvis jeg kan hvile i mig selv og være et ordentligt menneske. For det er ved at være noget for mig selv, jeg kan være noget for andre. Jeg er ikke blevet mere følelseskold, men jeg har lært, at skal jeg ændre noget i verden, så må jeg starte med mig selv," siger Inge Thorup.



Tog på kursus. Mens Don Quijote efter sit tredje tabte togt mod vindmøllerne vender desillusioneret hjem og lægger sig til at dø, valgte Inge Thorup at gøre noget ved sin situation. Hun havde været ansat i børnehaven siden 1984, og ti år senere blev hun leder. Som leder satte hun sig det mål, at få det bedste frem i børn og i personale. Derfor måtte hun også give det bedste af sig selv, og valgte en efteruddannelse, der skulle give hende større selvindsigt.

Fra 2002 til 2005 deltog hun i et over tre år langt efteruddannelsesforløb hos Specular - en efteruddannelse skabt af tre psykologer. Kurserne retter sig mod mennesker, der selv arbejder med mennesker, ikke mindst ledere. Specular-psykologerne udgav i marts en bog om deres metode, "Mød livet - fra kernen" (Marts 2007), og Inge Thorup er en af de personer, der anonymt er med i bogen.

Psykologikurset har ikke det formål, at lederen skal arbejde terapeutisk med hverken personale eller børn.

"Det er ikke mit gebet, men for at være en ordentlig pædagog, må man have psykologisk indsigt, og det terapeutiske arbejde med mig selv på kurset har hjulpet mig til denne indsigt," siger Inge Thorup, der på Specular uddannelsen stiftede bekendskab med to vigtige begreber - kernen og masken.

Professor ved Handelshøjskolen i Århus, Steen Hildebrandt beskriver begreberne i en meget positiv anmeldelse af Specular psykologernes bog. Ledelseseksperten forstår kernen som det oprindelige og dybeste i mennesket.

"Når et menneske er i kontakt med sin kerne, er det i kontakt med alt det levende og naturlige i sig. I kernen ligger alle menneskets ressourcer og kvaliteter, både dem, det enkelte menneske kender, og dem, der endnu kun ligger i kim, og som kan udvikles, hvis de får de rette betingelser", skriver han.

Uden om kernen er der en maske, som er noget vi iklæder os, og noget der får os til at fremstå anderledes, end vi egentlig er. I masken er vi i ubalance, fortæller Steen Hildebrandt.

"Masken er det lag, vi kommer ud i, når vi mister kontakten med kernen," skriver han.



Hviler i kernen. Inge Thorup har altid været mere kerne en maske, og i vuggegave har hun fået et åbent og positivt sind.

"Jeg er typen, der vågner og ser en ny dag begynde, ikke en ny dag true," siger hun, men oplever også at hun på Specular kurset har fået større bevidsthed om sin personlighedsopbygning, sin måde at være leder på og en større tro på sig selv.

"Specular betyder spejl, og grundlæggende handler det om et livssyn, hvor man ser andre, på samme måde som man ser på sig selv. Et positivt syn på sig selv med alle sine fejl og mangler vil smitte og som ringe i vandet også få andre til at slappe af med sig selv," siger hun.

Det handler om at se sin egen kerne, møde mennesker ærligt og åbent og uden det, Inge Thorup kalder et beskyttende lag goretex.

"Der er da situationer, hvor det kan være nødvendigt med lidt maske, for eksempel i en forhandlingssituation på forvaltningen om ekstra ressourcer til børnehaven," siger Inge Thorup, men heller ikke her, er det noget hun bruger meget.

Inge Thorup finder det frisættende, at have lært at slappe af med sig selv og turde være sig selv også som professionel leder.

"Forskellen i min dagligdag er, at jeg har meget mere sikkerhed i mig selv og hviler mere i mig selv. Før kunne jeg være meget mere i mit hoved og bruge lang tid på at forberede mig til et møde med en svag mor, hvor der var problemer med hendes barn. Jeg gruede længe for, hvordan jeg nu skulle passe på hende og få sagt de svære ting," fortæller Inge Thorup, der i dag bruger meditationsøvelser fra psykologikurset til at forberede sig på et sådan møde.

"Nu er jeg meget mere i kroppen også, og jeg kan mærke mine følelser omkring mødet og tror mere på mig selv. Jeg behøver ikke længere forberede mig så grundigt. Det kommer ubesværet til mig, hvad jeg skal sige, og på den måde kan man sige, jeg er blevet mere doven," siger Inge Thorup, der også mærker at forældrene under de svære samtaler føler sig mere trygge ved situationen.

"Når jeg bare er mig selv og slapper af, kan de også gøre det. Det hele virker ikke så farligt. Omvendt, hvis jeg bar en meget formel og professionel maske, så ville den skabe en afstand, der ville gøre os usikre på hinanden i mødet," siger Inge Thorup.



Følelser som styrke. Chefen må ikke græde på arbejde. Det er en højt rangeret regel i det meste ledelseslitteratur, men Inge Thorup har fældet tårer foran børnene, og det har hun ingen nykker over.

"Det er ikke sådan, at jeg har grædt snot over for børnene, men jeg var ked af det en dag, min hund var død. Så er det ok at sige det til børnene og vise mine følelser omkring det," siger hun.

"Også en dag man måske har ondt i hovedet og derfor kan virke lidt sur, er det ok at sige, at man har det lidt skidt. Så ved børnene, at det ikke er dem, man er sur på, og de bliver trygge ved os og kan regne med, at vi er dem, vi giver os ud for at være," siger hun.

Det er også Specular kurset, der især har lært Inge Thorup, at følelserne ikke er udtryk for svaghed, men omvendt kan være en styrke. Og så Alfons Åberg.

"Det er ligesom der, hvor Alfons Åberg bruger en hel bog på at finde ud af, hvorfor han ikke tør slås. I slutningen siger han til den meget behagelige og rummelige faderfigur, at han simpelt hen er bange for det. Og faren svarer: "Hvor er det modigt, du tør sige det"," fortæller Inge Thorup.

Hun mener, at børn i dag alt for meget får at vide, de skal lægge låg på deres følelser, og det gør dem afstumpede som voksne. De lærer ikke at mærke deres egne og hinandens følelser.

"Det vigtigste, jeg kan give barnet med i kufferten, fra de er tre til de er seks år, er livsglæden. Det er et godt fundament i livet, for at gøre dem til livsduelige mennesker. Jeg ved jo ikke, hvad det er for en verden, de skal klare sig i om 20 år, så det vigtigste, jeg kan lære dem, er kærlighed til sig selv, hinanden og verden, og så skal de sgu' nok lære at læse og regne senere," siger hun.



Smitter af på personalet. Livsglæde, leg, åbenhed og kreativitet er nøgleord for Inge Thorup. Ikke bare i forholdet til børnene, men også når det gælder personaleledelse. Og her har Specular kurset også sat spor.

"Personalet ved det måske ikke, men de har alle sammen været med i uddannelsen," siger Inge Thorup, der har brugt både meditationsøvelser og tegneøvelser fra kurset i sin personaleledelse.

Hun lod også personalet bruge et halvt år på at skrive deres livshistorie. Ingen skulle læse den, men formålet var, at de selv og kollegerne kom tættere på hinanden.

"De skulle fremlægge deres historier på et personalemøde, men måtte selvfølgelig selv bestemme, hvor meget og hvad de ville sige," fortæller Inge Thorup, hvis formål med øvelsen var at skabe team ånd.

"Jeg har også udsat dem for sådan en Belbintest, hvor man ser på, hvilke typer man er, og hvilke forskellige kompetencer, man har i personalegruppen. Det handlede om for mig, at den enkelte så sit eget lys skinne i forhold til helheden, og kunne få lov at føle sig uundværlig ligesom egerne i et hjul. Alle er med til at få personalearbejdet til at fungere, og ingen kan undværes," siger Inge Thorup, der også er bevidst om sine egne styrker og svagheder som leder.

"Jeg har tusind ideer, og nogle gange kører det måske lidt for stærkt. Jeg er den visionære type. Men så er det godt, der også er en mere jordnær medarbejder i gruppen, der lige kan lægge en hånd på min skulder og få mig til at bremse op," siger Inge Thorup.

Spørger man personalet er de glade for Inge Thorups drive.

"Hun er utrolig god til at støbe kuglerne til projekterne og til at få os andre til at tænke. Uden Inge som hoved ville det fælles projekt ikke være det samme," siger Lis Knudsen, der har arbejdet i børnehaven siden 1977. Hun har mærket Inges gejst omkring kurset.

"Hun har formidlet for os, hvad det hele gik ud på. Og vi har da været udsat for både meditation og foredrag på personalemøderne. Hun har næsten altid noget nyt med, og tit starter vi med en sang, eller Inge spiller et stykke musik for os. Og fordi vi har det sjovt sammen, kan vi også bedre klare de tunge ting, der kan være med personale og forældre," siger Lis Knudsen.

Pædagog Jette Poulsen er enig og kalder Inge Thorup en fantastisk leder.

"Hun gør det helt, når hun gør noget, og hun vil gøre alt for at børn og personale har det godt. Det betyder "møj"," fastslår Jette Poulsen.





Mød SPECULAR på BUPL's Ledertræf



På hjemmesiden www.specular.dk kan du læse mere om den tre-årige psykologiske efteruddannelse og andre kortere kurser, der beskæftiger sig med ledelse fra kernen og bevidstgørelse om masken.

Bogen "Mød livet - fra kernen", af Specular-psykologerne Anny Haldrup, Hanne Thorup og Dagmar Møller Kristensen blev udgivet af Specular i marts 2007. Den indeholder også en CD med en afstressningsøvelse.

På BUPL's ledertræf, der blev afholdt denne uge den 24. og 25. oktober på Hotel Nyborg Strand, kunne deltagere på anden dagen høre mere om Specular-metoden på en workshop med Dagmar Møller Kristensen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.