Den bedste får ikke altid jobbet

Kommunernes lønstyring er blevet så stram, at institutionslederne tit må fravælge den bedst kvalificerede ansøger, som også er den dyreste. Problemet rammer især små decentraliserede institutioner.

Institutionsledere er blevet så pressede af kommunernes stramme lønstyring, at de i mange tilfælde fravælger den bedst egnede pædagog og i stedet ansætter en med kortere anciennitet og dermed mindre erfaring. Dermed er lederne på kanten af forvaltningsloven, som siger, at de skal tilstræbe at ansætte den bedst kvalificerede pædagog. Uanset hvad hun så skal have i løn.

Men de regler er der en del institutionsledere, som er tvunget til at se bort fra. I stedet for at vælge den bedst egnede, ansættes den billigste. Og det sker, fordi en del kommuner har fået et for stramt lønstyringssystem, som overlader det til den enkelte institutionsleder at træffe et valg, som rammer den samlede erfaringssum i institutionen og blokerer for mobiliteten blandt pædagoger.

Børn&Unge har ringet til en række BUPL-afdelinger landet over, og alle bekræfter, at der er noget om snakken, og at man lokalt faktisk har frygtet en udvikling, der mere eller mindre stavnsbinder erfarne - og derfor dyre - pædagoger, og som samtidig gør det vanskeligt for erfarne pædagoger i den dyre lønramme at skifte job.



De små er pressede. Problemstillingen er temmelig broget, for det er kun i nogle kommuner, at der ikke er spændt et lønmæssigt sikkerhedsnet over institutionerne.

»En del kommuner i vores område har timestyring, så der bliver kompenseret for nyansatte med erfaring og rutine. Men efterhånden som kommunerne decentraliserer, frygter jeg, at der kan opstå problemer med at ansætte den erfarne arbejdskraft,« siger BUPL-formand i Ribe Amt John Johannessen. Han fortæller, at Esbjerg Kommune er ved at decentralisere institutionsområdet, og han vil nu se, hvordan kommunen tackler lønstyringen. Han mener, at det især er de små, decentrale institutioner, der har problemer med at finde penge til de bedst kvalificerede pædagoger.

Faglig sekretær i BUPL i Ringkøbing Amt Ejgil Nord har ligesom John Johannessen ikke haft konkrete sager om kvalificerede pædagoger, der er blevet vraget til jobbet, og det hænger måske sammen med, at sagerne er uhyre svære at håndtere, og at ansøgningsforhold traditionelt er omgærdet af en vis tavshed.

»Jeg har hørt om tilfælde, men det er kun på rygteplanet. Men der er sikkert noget om snakken. Der findes også kommuner herovre, som ikke tager højde for, at dygtig arbejdskraft også er den dyreste,« siger Ejgil Nord.



Pædagoger tør ikke flytte. De institutionsledere, som vælger den billigste arbejdskraft, bliver ofte sat i en ubehagelig situation, men hvor mange der skal træffe de ubehagelige valg, ved ingen. Men centralt i BUPL er teknisk forhandlingsleder Torben Fersløv Andersen klar over problemet, og han har for nylig orienteret BUPL-formand Bente Sorgenfrey om, at der er ved at opstå problemer omkring rekrutteringen.

»Problemet er ikke Ny Løn, men kommunernes lønsumsstyring. De budgetter, kommunerne melder ud, er så stramme, at der ikke altid er penge til den bedste arbejdskraft. Men det er styringsmodellen, det er galt med. Og så opstår disse besynderlige situationer,« siger Torben Fersløv Andersen.

Der har i mange år været mulighed for på den enkelte institution at vægte antallet af pædagog- og medhjælpertimer, og egentlig er det lidt samme mekanisme, som udløses, når de bedst egnede fravælges.

»Problemet er, at institutionslederne ikke har været vant til at skulle kalkulere, og det er da et ubehageligt valg, når institutionerne bliver nødt til at vælge den næstbedste løsning. Et andet aspekt er, at erfarne pædagoger ikke tør skifte arbejde af frygt for at blive vraget på grund af lønkravene.«

»Vi har hørt, at nogle pædagoger ikke tør flytte sig. Der sker et eller andet, som ikke er særligt smart som følge af den usædvanligt stramme lønsumsstyring i kommunerne. Kommunerne burde give institutionerne større råderum, så disse situationer ikke opstår,« siger Torben Fersløv Andersen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.