BUPL mener: Ytr!

Dagens helt store tema var, hvordan vi trænger igennem panseret til politikerne og får dem til ikke bare at lytte, men også at handle på den viden, pædagoger giver dem om problemerne i dagens dag- og fritidsinstitutioner.

På topmødet for tillidsrepræsentanter onsdag d. 1. marts fik jeg mange gode samtaler med tillidsrepræsentanter og et godt indblik i, hvad der rører sig ude på institutionerne. Derudover fik jeg også nogle gode historie om børn. En fritidspædagog fortalte om en dreng, der havde sagt, at alle muslimer skulle slås ihjel. Pædagogen svarede: "Mener du det? Er det så Akmed, der står her, og som er muslim?" Drengen: "NEJ, ham kender jeg jo". Pædagogen: "Jamen hvad så med Askan?" Ham var det heller ikke. "Hvad er det så for nogle muslimer, der skal slås ihjel?" Det kunne drengen ikke helt redegøre for. Da han fik koblet det, han havde udledt af fjernsynet, sammen med sin egen hverdag, var situationen pludselig en anden.

Det er derfor, det er vigtigt, at vi taler med børnene om det, de ser på TV og hører de voksne tale om. Alt efter hvilken alder de har, skal de have viden og forskellige holdninger præsenteret, så de kan danne sig et billede i forhold til den hverdag, de har. Vi får hver dag billeder af, hvad der sker rundt om i verden, og også børnene ser de billeder. Vi bliver mere og mere involveret i det globale samfund, og det kan være svært for et barn at kapere. Derfor skal vi som minimum sørge for, der hvor vi møder børnene og de unge, at de, som drengen ovenfor, får hjælp til at få argumenterne og tankerne på plads.

I en globaliseret verden skal vi dele den viden, vi har, med hinanden. Men det gælder også inden for "Danmarks fire vægge". På topmødet for tillidsrepræsentanter var der masser af vidensdeling mellem pædagoger. Dagens helt store tema var, hvordan vi trænger igennem panseret til politikerne og får dem til ikke bare at lytte, men også at handle på den viden, pædagoger giver dem om problemerne i dagens dag- og fritidsinstitutioner. Der er jo, som vi også fik bekræftet på mødet af direktøren for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, råd til at bevare velfærden og træffe andre valg end nedskæringer. Konklusionen blev, at vidensdeling igen er en nødvendighed. Vi skal alle påvirke, der hvor vi hver især kan, og hjælpe politikere, forældre og den øvrige offentlighed til at få sat billeder på hverdagen i institutionerne og på konsekvenserne af nedskæringerne.

Vi lever i en globaliseret verden, hvor danske drenge bliver forvirrede og kræver muslimer slået ihjel. Vi lever i et land, hvor der er kamp om ressourcerne. I begge problemstillinger er der brug for pædagogernes viden. Som der stod på en af boderne på topmødet for tillidsrepræsentanter: Ytr! Det er det, det handler om i alle situationer - at vi tør ytre os og give vores mening til kende, hvad enten vi står over for et forvirret barn, en politiker eller en kommunalforvaltning, der skal i gang med at lave en børnepolitik. Ytr!

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.