BUPL mener: Spekulation

I den sammenhæng virker det stærkt provokerende, at ministeren vælger at indlede en klapjagt på blandt andet 450 pædagoger, der får supplerende dagpenge.

Hvis du har ret til dagpenge, er fuldtidsforsikret og tvinges til at arbejde under 30 timer pr. uge - og hvis din arbejdsgiver giver dig en frigørelsesattest, så du straks kan tage imod et eventuelt tilbud om fuldtidsarbejde, kan du være berettiget til at få suppleret din løn med arbejdsløshedsdagpenge i op til 52 uger. Det er det, der kaldes supplerende dagpenge.

Regeringen vil nu stramme reglerne ved muligvis at forkorte perioden for supplerende dagpenge til 16 uger. Beskæftigelsesminister Claus Hjorth Frederiksen mener nemlig, at der er for mange, der går og hygger sig på deltidsbeskæftigelse med penge fra staten i ryggen. Ministeren mener også, at mange arbejdsgivere spekulerer i at fastholde ansatte i deltidsbeskæftigelse - også her med statsmidler i ryggen.

Selvfølgelig skal man ikke spekulere i udnyttelse af reglerne, men mon ikke det er ministeren, der her er ude i ren spekulation?

Omkring 48 procent af pædagogstillingerne på BUPL's område er deltidsstillinger, så hvis ministeren har ret, er der et spekulativt potentiale blandt pædagoger, der svarer til ca. 27.000 stillinger.

Virkeligheden er imidlertid, at BUPL-A har 1.600 medlemmer, berørt af ledighed, som får supplerende dagpenge. Af dem

har kun cirka 450 deltidsansatte pædagoger en frigørelsesattest - resten er løst ansatte. Det er for mig at se et begrænset problem, at cirka 1,6 pct. af de deltidsansatte pædagoger får supplerende dagpenge. Resten finansierer selv deres deltidsansættelse.

Min påstand er, at der faktisk er langt, langt flere ufrivilligt deltidsansatte, der ikke modtager supplerende dagpenge, end der er frivilligt deltidsansatte, der faktisk får suppleret lønnen.

En stor del af de deltidsansatte pædagoger vil hellere end gerne have fuldtidsarbejde, men kan ikke få det. Mange kommuner vil nemlig hellere sprede ressourcerne ved at oprette mange deltidsstillinger.

Både regeringen og vi ved, at det er et problem. Mange deltidsstillinger gør det vanskeligt at rekruttere pædagoger, så det handler om at øge andelen af fuldtidsstillinger. I sidste års 3-parts aftale mellem regeringen, kommunerne og fagbevægelsen var der netop enighed om at forbedre de deltidsansattes mulighed for fuldtidsarbejde.

I den sammenhæng virker det stærkt provokerende, at ministeren vælger at indlede en klapjagt på blandt andet 450 pædagoger, der får supplerende dagpenge, fremfor at fokusere på at skabe muligheder for fuldtidsarbejde til de 27.000 deltidsansatte pædagoger.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.