BUPL mener: Rigtig pædagoger kræver rigtig løn

Hvis man vil have kvalitet, så koster det. Alternativet er stærkt problematisk for både pædagoger, børn og samfundet som helhed.

Når dette nummer af Børn&Unge når frem til dig, har BUPL netop holdt landsdækkende stormøde i Fredericia for alle tillidsrepræsentanter. Formålet med mødet var at ruste tillidsrepræsentanterne - og derigennem alle medlemmer - til næste fase af overenskomstforhandlingerne. Det er nemlig i de kommende uger, det store lønslag skal stå, og her er det knald eller fald i forhold til at nå en aftale. I denne fase er det vigtigt, at vi hele tiden sætter fokus på, hvad pædagoger kan, hvad pædagoger tjener, og hvad de burde tjene. Det gør vi fra BUPL's side blandt andet med annoncer, i pressen og med en tur rundt i landet med lønbussen. Men skal vi lykkes med det, skal arbejdsgiverne mærke 60.000 pædagogers ånde i nakken konstant og indtil der er indgået en aftale, vi kan bruge til noget.



Vi indgår kun en aftale ved forhandlingsbordet, hvis det er én, vi kan være bekendt overfor jer. Foreløbigt er der indgået få men fornuftige delforlig om blandt andet seniorordninger, barsel og tillidsrepræsentanters vilkår. Blandt andet er jeg meget tilfreds med, at vi nu har fået manifesteret seniorers ret til et antal seniorfridage. Men skal en samlet aftale i hus, er det alfa og omega, at den giver pædagoger en markant højere løn, så vi kan få mindsket løngabet mellem det offentlige og det private arbejdsmarked. Det skal belønnes, at pædagoger har uddannet sig i 31/2 år, og det bliver det ikke tilstrækkeligt i dag. Forskellen på en mellemuddannets løn i det private og det offentlige er ganske enkelt urimelig stor. Derfor har vi sagt, at regnestykket i virkeligheden er meget enkelt. Hvis man vil have kvalitet, så koster det. Alternativet er stærkt problematisk for både pædagoger, børn og samfundet som helhed. Alternativet er nemlig, at der kommer fAærre og færre studerende på seminarierne, og at flere og flere steder i landet får den slags problemer, som vi allerede nu kan se i hovedstadsområdet. Nemlig jobopslag, som ikke udløser en eneste ansøger, ubesatte stillinger, og en glidning i retning af mere ikke-uddannet personale.



Vi skal en anden vej. Vi skal sikre, at der fortsat er nok dygtige og professionelle pædagoger, som samfundet har investeret i at give en mellemlang uddannelse i at varetage børn og unges udvikling, læring og dannelse. Skal det lykkes, er opskriften simpel: Det skal være attraktivt at arbejde som pædagog. Og ikke mindst skal rigtige pædagoger have rigtig løn.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.