BUPL mener: Lige muligheder kræver særlig indsats

I BUPL har vi den opfattelse, at indvandrer- eller flygtningebaggrund ikke i sig selv er nogen social kategori

En ny undersøgelse viser Danmark som et af de lande i Europa, der er dårligst til at integrere mennesker fra tredjeverdenslande. Undersøgelsen placerer Danmark på en 21. plads ud af 28 lande - og flere Christiansborgpolitikere tvivlede straks på undersøgelsesmetoden! Den strategi minder om sidste år, da regeringen ville affærdige tusindvis af forældre- og pædagogprotester ved at mistænkeliggøre BUPL's beregninger.

Integrationsspørgsmålet fylder meget på den nationale dagsorden, og der er mange aktører og meninger på banen - som det også er tilfældet på daginstitutionsområdet.

I BUPL har vi den opfattelse, at indvandrer- eller flygtningebaggrund ikke i sig selv er nogen social kategori. Ikke alle mennesker med en indvandrer- eller flygtningebaggrund har behov for særlige foranstaltninger. På samme måde er det vores holdning, at børn først og fremmest er børn med forskellige baggrunde og behov, og at pædagoger uddannet i Danmark eller med en godkendt pædagoguddannelse først og fremmest er pædagoger. Det betyder ikke, at vi vil udviske eventuelle sociale eller kulturelle forskelle, men ved at tage udgangspunkt i barnet og ikke den etniske baggrund fastholder vi det mål, at pædagogiske indsatser skal tage afsæt i en vurdering af, hvad der er godt eller skidt for barnet.

Daginstitutionerne har en central rolle for alle børn. Det er her, børnene lærer at agere i nære og sociale fællesskaber, og udøvelsen af den pædagogiske profession er i sig selv et integrationsarbejde.

Integration handler om at blive en del af de små og store fællesskaber, og vi ved, at der i gruppen af medborgere med anden etnicitet er langt flere end gennemsnittet, der lever med sociale og økonomiske belastninger, som for eksempel langtidsarbejdsløshed, dårlig økonomi eller diskrimination. Det er problemer, der politisk må gribes ind overfor. At opnå lige muligheder forudsætter, at der ydes en særlig indsats i forhold til børn eller medborgere med behov herfor.

BUPL har gennem nogen tid arbejdet med et integrationspolitisk program, som skal endeligt behandles på hovedbestyrelsesmødet i november. Vores udgangspunkt er at der skal være lige muligheder for deltagelse i samfundslivet og lige muligheder for at foretage reelle valg, og dermed sætter vi fokus på en helt anderledes og inkluderende integrationspolitik end den ekskluderende politik, vi har været vidne til fra folketingsflertallets side de senere år.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.