BUPL mener: Ja til lønkommissionen

Vi kan få ting til at ske, når vi står sammen og kæmper en fælles kamp.

Søndag den 5. oktober blev Finansministeriet og fagbevægelsen enige om et kommissorium for en ligelønskommission. Dermed får vi den tiltrængte afdækning af pædagogernes og andre offentlige ansattes lønefterslæb, som vi har efterspugt længe.



Som næstformand i BUPL er jeg meget tilfreds med, at vi får en bred kommission med både uvildige eksperter samt repræsentanter fra fagbevægelsen, kommunerne og Finansministeriet. Dermed kan lønforskellene blive grundigt afdækket - og præsenteres for alle de parter, der efterfølgende kan rette op på dem.



Nedsættelsen af lønkommissionen var ellers i fare for at gå i vasken. Der var uenighed om, hvilke medlemmer den skulle have, og om dens fokus. Regeringen havde for eksempel et stort ønske om, at også ledelsesforhold og effektivisering af den offentlige sektor skulle indgå.



Den del endte med at blive kraftigt nedtonet, blandt andet på baggrund af indvendinger fra BUPL og FTF. Fokus er nu det vigtigste, nemlig ligeløn i forhold til uddannelse og ligeløn mellem privat og offentligt ansat.

Ønsket om en ligelønskommission var udbredt under forårets overenskomstforhandlinger. BUPL havde sat nedsættelsen af en sådan kommission som et af vores krav, så pædagoger kan få den løn, som deres uddannelse og ansvar berettiger til.



Før overenskomstforhandlingerne tjente pædagoger kun syv procent mere end ufaglærte, selv om de har en tre et halvt års videregående uddannelse. Andre faggrupper, der som pædagoger har en mellemlang videregående uddannelse, tjente hele 24 procent mere end en ufaglært.

Gennem forhandlinger og konflikt opnåede vi et godt resultat med stigninger på over 12,8 procent til medlemmerne. Det stod hurtigt klart, at hvis vi derudover skulle indhente mere af efterslæbet, skulle der noget ekstraordinært til - en ligelønskommission.



Den nynedsatte kommission er dermed endnu et udbytte af vores konflikt i foråret. Et helt konkret eksempel på, at vi kan få ting til at ske, når vi står sammen og kæmper en fælles kamp.



Den næste udfordring for BUPL er nu at sikre, at kommissionen holder ens fokus på lønanalyser og ligelønsproblematikken. FTF, som BUPL er en del af, har fire repræsentanter i kommissionen, og den indflydelse vil vi udnytte bedst muligt. Vi skal være garanter for, at konklusionerne bliver så klare og veldokumenterede, at pædagogernes lønefterslæb kan indhentes.

Kommissionen skal aflevere sin redegørelse i maj 2010, og meningen er, at den skal indgå i overenskomstforhandlingerne i 2011.



Indtil videre har regeringen ikke villet afsætte penge til at rette op på de lønforskelle, som kommissionen ender med at afdække. Der er for mig ingen tvivl om, at det bliver nødvendigt, og det bliver endnu en vigtig opgave for BUPL at sikre, at det sker.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.