BUPL mener: Grib ytringsfriheden

"Pædagogen oplever, at cheferne vil bestemme, hvad hun må sige, og det ender i højrøstet diskussion, men pædagogen beslutter efter en tænkepause at stille op til interviewet.

Måske var du også ved at få morgen­kaffen galt i halsen, da Kolding Kommunes mange­årige kommunaldirektør beskyldte kommunens ansatte for dårlig arbejdsmoral. Måske læste du også om Venstres kommunikationsmedarbejder, der svinede Gud og hvermand til på Facebook lige fra dronningen, X Factor-deltager Tine til TV2-værten Niels Brinch.

Hvis du gjorde, ved du også, at begge efterfølgende er fyret.

Er det rimeligt? Har de ikke blot brugt ­deres ytringsfrihed? Det vender jeg tilbage til. Først til to andre eksempler, som viser en anden måde at bruge sin ytringsfrihed på.

En pædagog fra Århus havde sidste år en interviewaftale med TV2 Østjylland om sprogarbejde med indvandrerbørn. Hun kontakter i den forbindelse Børne- og Ungeforvaltningen. Det resulterer i, at hun kort før interviewet pludselig er omringet af chefer. Pædagogen oplever, at cheferne vil bestemme, hvad hun må sige, og det ender i en højrøstet diskussion, men pædagogen beslutter efter en tænkepause at stille op til interviewet.

For et par år tilbage blev en skoleleder i Roskilde Kommune fyret efter at have skrevet et kritisk læserbrev i Roskilde Avis. Det skabte debat om offentligt ansattes ytringsfrihed.

Fællesnævneren for de fire eksempler er, at de er med til at disciplinere brugen af ytringsfrihed, men på vidt forskellige måder.

I de to første tilfælde på den 'gode' måde. Det er ikke i orden, at den øverste chef sparker efter sine ansatte i fuld offentlighed. Det er heller ikke i orden, når en medarbejder på det groveste sviner andre til i fuld offentlighed.

De to sidste tilfælde disciplinerer på en særdeles betænkelig måde. Når arbejdsgivere forsøger at give offentligt ansatte mundkurv på, bliver resultatet, at pæda­goger med flere ikke tør udtale sig - og det giver et demokratisk underskud, som er dybt problematisk. Ytringsfrihed skal sikre, at pædagoger og andre offentligt ansatte bruger deres faglighed til at gøre opmærksom på kritiske forhold.

Det demokratiske underskud kan faktisk dokumenteres. BUPL's hovedorganisation FTF undersøger med mellemrum ytrings­friheden blandt offentligt ansatte. I 2006 viste en undersøgelse, at mange har stor lyst til at deltage i den offentlige debat, men at hovedparten ikke gør det - fordi de ikke tør.

En af måderne at dæmme op for en sådan disciplinering er - som FTF har foreslået - gennem lovgivning at beskytte mod usaglige sanktioner fra arbejdsgiveren, så den offentligt ansatte, der lovligt ytrer sig, ikke efterfølgende kan tildeles en advarsel eller opsiges på baggrund af ytringen.

Indtil da må vi gøre som pædagogen fra Århus og stå fast på vores ret til at ytre os. På en saglig måde.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.