BUPL MENER: Godt nytår - også til statsministeren

Jeg havde håbet, at statsministeren i sin nytårstale havde bygget bro mellem værdigrundlaget for et solidarisk fællesskab og så den praktiske politik i 2013. Men der er desværre et spring fra ord til handling, fra værdier til virkelighed.

Helle Thorning Schmidt leverede i sin nytårstale et klart værdi­politisk budskab om fællesskab og solidaritet – om at tage ansvar for hinanden og for samfundet. Det var godt at høre, at de grundlæggende værdier for et fællesskab stadig er levende: lighed, frihed, tryghed. Det skal statsministeren have tak for, at hun mindede os om. Men, men ...

For der er et MEN. Det er nemlig svært at se de grundlæggende værdier i den daglige politik. Det er svært at se trygheden og friheden, når

- fleksjobberen kan se frem til en lavere indtægt og mindre pensionsopsparing.

- børnene må kigge langt efter deres pædagoger, fordi der nedlægges stillinger.

- den langtidsledige risikerer at miste sit forsørgelsesgrundlag, efter at dagpengeretten ophører.

Jeg havde håbet, at statsministeren i sin nytårstale havde bygget bro mellem værdigrundlaget for et solidarisk fællesskab og så den praktiske politik i 2013. Men der er desværre et spring fra ord til handling, fra værdier til virkelighed.

Hvis jeg skulle have holdt nytårstalen, ville jeg have sat fokus på vækst og beskæftigelse. Flere job, før arbejdsudbuddet øges.

Jeg ville have fremhævet, at uddannelse starter før folkeskolen, og at daginstitutionerne og pædagogerne spiller en nøglerolle i børns udvikling og læring.

Jeg ville have udtrykt tillid til de offentligt ansatte og anerkendt den kæmpeindsats, der ydes hver dag for at levere den bedste omsorg på trods af besparelser.

Jeg ville have anerkendt den danske arbejdsmarkedsmodel og gjort op med enhver form for social dumping eller løntrykkeri.

Jeg ville have anerkendt, at det er et kæmpe problem, at ledige risikerer at miste dagpengeretten, og at der skal gøres alt for at finde en holdbar løsning.

Der er nok af udfordringer for solidariteten og fællesskabet at tage fat på i 2013. Nye reformer af blandt andet kontanthjælp og uddannelsesstøtte med risiko for flere ledige. Overenskomstforhandlinger med risiko for politisk indblanding i forhandlingerne. En folkeskolereform med risiko for at udtynde fritidsinstitutionerne. Tæt på nulvækst i kommunerne med risiko for nye besparelser.

Mit ønske for det nye år er, at regeringen ikke bare holder fast i de grundlæggende værdier for et solidarisk fællesskab, men også lader dem afspejle sig i helt konkrete initiativer, som har betydning for vores hverdag. Ikke kun engang i 2020 eller 2032, men også her og nu i 2013.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.