BUPL mener: Fagbevægelsen skal blande sig i politik

Regeringen arbejder på højtryk for at skabe mere usikkerhed for lønmodtagere, der risikerer at miste deres arbejde.

LO's ugebrev A4 offentliggjorde i sidste uge en undersøgelse, udført af Zapera blandt 1.028 medlemmer af LO. Undersøgelsen viser, at seks ud af ti fagforeningsmedlemmer mener, at fagbevægelsen udelukkende skal beskæftige sig med løn- og arbejdsvilkår og ikke skal blande sig i andre politiske spørgsmål.



Jeg er helt uenig, da medlemmernes løn- og arbejdsvilkår hænger snævert sammen med en lang række velfærdspolitiske, uddannelsespolitiske og andre politiske områder. Hvis fagbevægelsen skal opnå gevinster for medlemmerne, må den nødvendigvis blande sig i politik, men naturligvis ud fra en faglig og partipolitisk neutral indfaldsvinkel.



Finanskrise, velfærdskrise, kommunale nedskæringer, miljø- og klimaproblemer er blot nogle eksempler på de aktuelle udfordringer, vi står overfor. Adskillige år med en gammeldags og forældet liberal politik, hvor skattelettelser prioriteres højere end velfærden for os alle, har fået velfærdssamfundet til at smuldre. Den eskalerende finansielle krise er resultatet af mange års fejlslået økonomisk politik, hvor spekulanter har fået frit løb. Desværre går finanssektorens kollaps ikke kun ud over spekulanterne selv, den rammer også almindelige mennesker.



Før sidste valg garanterede beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen (V), at der ikke blev skåret i dagpengeperioden. Nu springer han fra alle løfterne. Regeringen arbejder på højtryk for at skabe mere usikkerhed for lønmodtagere, der risikerer at miste deres arbejde. Det sker blandt andet ved at halvere dagpengeperiodens længde og ved at gøre det vanskeligere at optjene ret til dagpenge. En politik, der rammer de dårligst stillede på arbejdsmarkedet.



Endnu et eksempel på at fagbevægelsen skal arbejde politisk, er nødvendigheden af at bekæmpe løn-apartheiden som følge af EF-domstolens afgørelser i blandt andet den såkaldte Laval-sag. Her blev de svenske bygningsarbejderes konflikt for at sikre lige løn for lige arbejde dømt ulovlig. Det er derfor af afgørende betydning at presse politikerne til at arbejde for en ændring af EU's regler, som sætter de faglige og sociale rettigheder over det indre marked.



Det skorter ikke på eksempler på, hvorfor det er nødvendigt, at fagbevægelsen netop blander sig i politik. BUPL skal selvfølgelig fastholde sin partipolitiske uafhængighed, men skal derudover være en organisation, der dels sikrer pædagogprofessionens udvikling, og dels kæmper for medlemmernes løn- og arbejdsvilkår.



Kampen for gode løn- og arbejdsvilkår hænger uløseligt sammen med andre politiske spørgsmål - og vi skal sikre en fagbevægelse, der tør komme med klare budskaber og ikke agerer som en bovlam krikke, når der gennemføres politik med konsekvens for medlemmernes levevilkår.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.