BUPL mener: Du bestemmer: ja eller nej?

Først og fremmest ser jeg en stor fordel i, at der er blevet flyttet midler fra det lokale forhandlingsbord til det centrale, og dermed kommer pengene alle medlemmer til gavn. Gennem de sidste mange år har vi nemlig kunnet se, at det lokale lønsystem ikke resulterede i de store lønløft for den store gruppe af pædagoger.

Det er nu, du kan være med til at afgøre, om det skal være et ja eller et nej til overenskomsten. Indtil nu har det været hovedbestyrelsen, der har taget stilling til, om mæglingsforslaget var godt nok til, at vi ville sende det til afstemning blandt medlemmerne.

I BUPL's hovedbestyrelsen sagde vi i første omgang nej til KTO-forliget, fordi vi ikke syntes, at det var godt nok. Derfor blev KTO-forliget ikke sendt ud til urafstemning blandt BUPL's medlemmer. Og derfor har BUPL forhandlet med Kommunernes Landsforening (KL) via forligsmanden. Disse forhandlinger mundede ud i et mæglingsforslag, som et flertal af hovedbestyrelsens medlemmer har nikket ja til. Jeg er en af dem, der sagde ja til forslaget: Ikke fordi rammen på de 12,8 procent var blevet sprængt. Ikke fordi vi havde opnået de resultater, vi gerne ville have i form af et lønløft som matcher pædagogernes uddannelse. Men hvad er det så, der har fået mig til at vippe fra nej til ja?

Først og fremmest ser jeg en stor fordel i, at der er blevet flyttet midler fra det lokale forhandlingsbord til det centrale, og dermed kommer pengene alle medlemmer til gavn. Gennem de sidste mange år har vi nemlig kunnet se, at det lokale lønsystem ikke resulterede i et tilfredsstillende lønløft for den store gruppe af pædagoger.

For det andet har vi opnået en startlønforbedring, som vi ikke havde opnået via KTO forhandlingerne. Altså får vi nu mulighed for at øge vores startløn med 3 trin. Dette er ikke noget dårligt udgangspunkt for de kommende års lønkamp, hvor vi fortsat vil lægge vægt på lønmæssig ligestilling mellem kvinder og mænd, ligestilling med det private område og på at pædagoger har en mellemlang videregående uddannelse. Vi har altså efter min vurdering fået noget ud af at være rundt om forligsinstitutionen.

Dermed ikke sagt, at vi har fået løst de grundlæggende problemer, der er på det danske arbejdsmarked, når vi taler ligeløn. Derfor fortsætter vi i BUPL med at fremsætte kravet om, at der i lighed med Norge nedsættes en ligelønkommission, som får afsat midler til at rette op på uligheden.

I den kommende tid skal alle medlemmer tage stilling til, om de mener, at mæglingsforslaget er godt nok, eller om det er en ommer. Derfor vil jeg opfordre alle til at deltage aktivt med spørgsmål og synspunkter i diskussionerne på de enkelte arbejdspladser og på TR- og medlemsmøder. Det er vigtigt, at alle spørgsmål, synspunkter og holdninger kommer frem.

Men først og fremmest skal der lyde en meget stor opfordring til, at du deltager i urafstemningen. Så stem: Det er dig, der har det afgørende ord.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.