BØRN&UNGE I UNGARN - BUPL's fattige lillesøster

Før systemskiftet var de ungarske pædagoger tvunget med i fagforeningen. Derfor har Pædagogernes frie fagforening PDSZ i dag svært ved at skaffe medlemmer, selv om der er nok at kæmpe for

PDSZ står der malet på et håndskrevet skilt på den tunge, brune port uden for pædagogernes frie fagforenings hovedkvarter på Jégverem ut 2 i Budapest. Hovedkvarteret ligger inde i en baggård, hvor håndværkere larmer, og brædder og skrammel flyder.

Hvis kontoret var en bil, ville det være en Trabant: Det er indrettet i en cirka 60 kvadratmeter stor to-værelses lejlighed. Her står et par computere af ældre model med grøn skærm, et par skriveborde og en kopimaskine. Og alligevel er det for ungarske forhold ikke specielt usselt.

Gábor Kerpen er talsmand og forhandler for PDSZ og en ud af i alt tre ansatte. Han er den eneste person til stede i hovedkvarteret den dag, Børn&Unge er på besøg.



Frivillig tvang. I Ungarn er lærerne og pædagogerne organiseret sammen, og cirka 50 procent af dem er med i en fagforening. Den relativt lave organisationsprocent kan forklares ud fra Sovejettidens fagforeningstvang, mener Gábor Kerpen:

»Der var ikke nogen lov om, at man skulle være organiseret, men der var

tvang fra arbejdsgiveren. Fagforeningen arbejdede ikke reelt for arbejdernes rettigheder, og det dårlige image hænger ved fagforeningen og gør det svært at hverve medlemmer til vores uafhængige fagforening i dag.«

I Ungarn findes der to forskellige fagforeninger, som begge organiserer lærere og pædagoger: Den "gamle" partiafhængige og den nye uafhængige, som blev etableret for fem år siden.

Gábor Kerpen mener, PDSZ har skullet arbejde hårdt for sine medlemmer, mens socialistpartiets fagforening arvede tvangsmedlemmerne fra kommunistpartiet. Alligevel har konkurrenten i følge Gábor Kerpen løjet tallet højere:

»De har officielt udtalt, at de har 200.000 medlemmer. På hjemmesiden står der 100.000, men til os har de i fortrolighed sagt, at de har omkring dobbelt så mange som vores 18.000.«



Latterlig lav. Der er ellers grund nok til at være med i fagforeningen, for der er meget at arbejde for. 90 procent af lærere og pædagoger tjener kun mindstelønnen på cirka 50.000 forint, som svarer til cirka 1500 kroner om måneden. Det er begyndelseslønnen for en pædagog, og man fristes til at spørge, om ikke der er glemt et nul, for leveomkostningerne er ikke tilsvarende lavere i Ungarn, i forhold til Danmark.

»To pædagoger - eller andre offentligt ansatte - kan simpelthen ikke brødføde en familie,« konstaterer Gábor Kerpen.

På PDSZ's kontor hænger en plakat med blå baggrund, hvor nogle tal er fremhævet. Gábor Kerpen forklarer, at det var den plakat, PDSZ trykte op til sidste overenskomstforhandling. Den viser pædagogernes løn på tre forskellige uddannelsesniveauer, sammenstillet med, hvad alle andre på arbejdsmarkedet tjener. Hvor en pædagogs løn er 45.950 forint (cirka 1500 kroner) ligger gennemsnittet på 70.320 forint. Den højeste pædagogløn ligger på 92.222 forint (cirka 3.000 kroner) mens gennemsnittet på samme uddannelsesniveau ligger på 134.676 forint.

Kommunen må gerne betale mere end mindstelønnen, men 90 procent af pædagogerne tjener vel at mærke ikke mere.



Intet selvstyre. Overenskomsten forhandles med den enkelte arbejdsplads, men det er bare ikke dem, der sidder på kassen. Det gør staten. Derfor er det for nemt for kommunerne at trække på skulderen og sige, at de jo ikke bestemmer, hvor mange penge, pædagogerne skal have. Gábor Kerpen mener, systemet trænger til en omstrukturering:

»PDSZ vil gerne undgå den situation, vi havde under kommuniststyret, hvor alt var centralt styret, men det, vi har i dag, ligger i den anden grøft og fungerer ikke særlig godt. Alle undgår at tage ansvar, fordi kommunerne ikke har selvstyre - staten allokerer penge direkte. Det ideelle ville være et system, hvor man regionalt har ansvaret for standarder sat på statsniveau. Vi arbejder for at få en kollektiv overenskomst med kommunerne på længere sigt,« siger Gábor Kerpen.



Om PDSZ

Læreres og pædagogers demokratiske fagforening PDSZ blev etableret 26. november 1998 under LIGA, den demokratiske union af uafhængige fagforeninger.

PDSZ er en partipolitisk uafhængig fagforening. I følge PDSZ's regler kan en ansat i den frie fagforening ikke på samme tid være politisk valgt for et parti i byråd eller regering, ej heller være ansat på en skole eller i en daginstitution. Men man kan godt være medlem af et politisk parti.

PDSZ har tre fastansatte, heraf en administrativ person. Desuden på landsplan otte kontorer, hvor lærere og pædagoger lægger fritid i fagforeningsarbejdet. PDSZ tilbyder også retshjælp/ råd samt træning af tillidsrepræsentanter

I alt cirka 50 procent af Ungarns pædagoger og lærere er organiserede. PDSZ repræsenterer cirka 20 procent af dem. PDSZ har 18.000 medlemmer. Den konkurrerende fagforening har omkring det dobbelte antal medlemmer, cirka 36.000.



Lokale aftaler

I Ungarn findes der en overenskomst-aftale for hver eneste arbejdsplads. Der forhandles ikke nogen landsdækkende overenskomst. PDSZ har kompetence til at forhandle løn med staten, kommunerne og de enkelte arbejdsgivere. Statens mindsteløn forhandles hvert år i november. Hvert element i overenskomsten bliver forhandlet separat, ikke som hos os i en samlet pakke. PDSZ har også kompetence til at forhandle med staten om at modificere lovgivning, der berører fagforeningen.



Løn og kontingent

Offentligt ansattes løn afhænger af anciennitet og uddannelsesniveau, og løntrinene ligger fast efter et skema. Der er ikke ret stor forskel på begyndelses- og slutløn. En nyuddannet tjener cirka 50.000 forint (cirka 1500 kroner) eller 38.900 efter skat om måneden. Slutlønnen ligger på cirka 90.000 forint.

Medlemskab af fagforeningen koster 0,8 procent af bruttolønnen. Tjener man 50.000 forint, koster det altså 4000 forint om måneden. Det svarer til cirka 100 kroner.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.