Børnehave, dit navn er... tuttenuttet
Børnehave, dit navn er... tuttenuttet
Almindeligvis prøver vi at afholde os fra gætterier her på Institut for Navneforskning. Skal jeg gøre en undtagelse, vil jeg sige, at nedenstående navne ligner dem, man giver børnehaver.«
Korrekt svaret, Vibeke Dalberg. Hovedgevinsten - en fodtur til Køge - kommer med posten en af de nærmeste dage.
Dr. phil. og lektor på Institut for Navneforskning ved Københavns Universitet samt formand for Stednavneudvalget Vibeke Dalberg har reageret på en således lydende e-mail fra Børn&Unge:
Kan du gætte, hvad nedenstående er navne på?
Kornblomsten, Filuren, Spiren, Smilehullet, Blæksprutten, Bellis, Musvitten, Søstjernen, Humlehuset, Mælkebøtten, Grønærten, Myretuen, Krudthuset og Åtrolden.
For ikke at gøre det alt for let for hende har vi holdt godt skjult, at det er en Børn&Unge-journalist, som spørger. Alligevel skærer Vibeke Dalberg ind til benet. Det, vi her har at gøre med, lugter klart af børnehaver. Samme konklusion, fremsat med endda større skråsikkerhed, er flere andre nået frem til, når de har fået forelagt navnene, som i øvrigt er hentet fra stillingsannoncer i to tilfældigt udvalgte numre af Børn&Unge.
Det er åbenbart almindelig viden hos eksperter såvel som hos lægfolk, at daginstitutioner ofte har nogle, man kunne kalde dem sjove, pudsige eller barnagtige navne. Vibeke Dalberg bruger betegnelsen "tuttenuttede".
Gode associationer. Men hvorfor er det, at man vælger at kalde en børneinstitution Smilehullet, Blæksprutten, Myretuen og den slags?
»Mon ikke det skyldes de forestillinger, navnet formodes at udløse. Først og fremmest hos børnene, for det er åbenbart, at det er dem, der er tænkt på. Navnet skal, ud over at give positive associationer, nok også karakterisere navnebæreren. I Norge benytter man, ved jeg fra en bog om emnet, akkurat de samme betydnings-kategorier: Planter, dyr, fugle og diverse fænomener. Sådan husker jeg ikke, det var i min barndom. Nogle må på et tidspunkt være begyndt på det, og det har så dannet skole,« mener Vibeke Dalberg.
Om så hun kunne have lyst til det - hvad vi ikke ved, om hun har - kan hun som formand for Stednavneudvalget ikke blande sig i børneinstitutionernes navnepolitik.
»Stednavneudvalget forholder sig kun til navngivning af lokaliteter over en vis størrelse. Mindre lokaliteter, så som børneinstitutioner, har vi ikke noget at gøre med.«
Høj søgang. Steffen Hansen er leder af en 0-6 års institution i Helsingør, hvor der virkelig er navnemæssig søgang i den. Blæksprutten hedder institutionen, mens stuerne kalder sig Søstjernerne, Muslingerne, Rejerne, Krabberne, Delfinerne, Søhestene og Skrubberne.
»Ved institutionens start i 1999 udskrev jeg en konkurrence, og Blæksprutten var det navn, som flest blandt forældrene og personalet pegede på. Nej, kommunen blandede sig ikke, blot skulle vi sikre os, at det navn, vi kom frem til, ikke var i brug i forvejen hos os. En lille sjov historie: Souschefen, som arbejder inde hos Delfinerne, har fået en tatovering på anklen. Kan du regne ud, hvad den forestiller?«
En delfin, vil jeg tro.
»Selvfølgelig, men lad mig dog slå fast, at det ikke et krav for at kunne arbejde hos os, at man går til en tatovør.«
Hvad er det, I vil sige med navnet Blæksprutten?
»At vi har mange arme, meget at tage os til og meget omsorg at give.
Lederen bestemmer. Råderummet er stort, når der skal findes på navne til nye daginstitutioner. Det typiske billede er, at det er lederen, der bestemmer, ofte efter at have konsulteret personale og forældrene. Visse formkrav findes dog. I Århus Kommune forlanges det for eksempel, at institutionens adresse indgår i navnet.
Der findes også eksempler på, at kommuner har grebet ind mod, hvad man har opfattet som politiserende navnebrug. Da to skolefritidsordninger i Høje Taastrup for nogle år siden valgte at kalde sig Myretuen og Hvepsereden, blev der hos politikere og forvaltning rynket øjenbryn, fordi man mente, at navnevalget blev brugt til at kommentere pladsforholdene.
Regnbuen hitter
De 10 mest udbredte navne på danske daginstitutioner er - med antallet af dem i parentes:
Regnbuen (36)
Kæ(e)rnehuset (35)
Myretuen (21)
Mælkebøtten (19)
Solsikken (17)
Spiren (15)
Blæksprutten (13)
Tusindfryd (11)
Spiloppen (10)
Troldebo (9)
Kilde: Håndbogen Dag- og Døgninstitutioner 2000/01, Kroghs Forlag