Børn er miljøsvin

Mængderne af affald stiger overalt, og børnene tager det ikke så tungt. De sviner især, når de er i flok - og det skal de holde op med.

Når man køber en biografbillet, har man så samtidig købt retten til at smide popkorn og slikpapir på gulvet?

Det mener nogle børn og unge ifølge den nye rapport 'Hold Danmark Rent'. Den betoner, at børn og unge skal lære, hvad affaldsbeholdere skal bruges til.



Rapporten fra Miljøstyrelsen handler om henkastet affald, og hvis den står til troende, mener de fleste, at det er asocialt at smide affald hist og pist. Alligevel er det en forseelse, som næsten alle begår.

Børn har imidlertid en større tilbøjelighed til at smide affald, end de umiddelbart selv vurderer. Langt de fleste 11-12-årige børn mener nemlig, at de håndterer affald korrekt. Men når samtalen bliver konkret, erkender de fleste børn, at de godt kan finde på at smide coladåsen eller ispapiret på gaden.



Mange drenge nævner, at det ikke er sejt at putte affald i lommen. Der er ligefrem flere, der mener, at det er sejt at smide affald, når man er sammen med andre. Gruppelederens attitude er derfor af stor betydning, fastslår rapporten.

Ifølge 'Hold Danmark Rent' har danske unge en noget slappere holdning til henkastet affald end deres ældre medborgere, og sådan ser billedet også ud i andre lande.



Formand for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, Steen Gade, SF, mener at sagen skal løses ved at få mere undervisning i bæredygtighed ind i alt pædagogisk arbejde.

"Vi mangler at prioritere det folkelige engagement, men en ansvarlig holdning til, hvor man kaster affald fra sig, er ikke noget, der er indlært en gang for alle. Der kommer hele tiden nye generationer til, som skal lære det," siger Steen Gade.

Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, har ofte været på landets skoler for at tale med børn om deres holdning til natur og miljø. Han mener, at børnene er indenfor pædagogisk rækkevidde, når det handler om at få dem til at passe bedre på naturen.



"Børnene går meget op i det, og når vi har Børneparlament i Folketinget, er miljø også et af de hotte emner," siger Eyvind Vesselbo.

Han foreslår, at undervisning i, hvordan man undgår at svine i naturen, skal lægges ind i folkeskolens undervisningsplaner, og at det skal være et tilbagevendende tema hele skoleforløbet.



Skraldet vokser. Ifølge 'Hold Danmark Rent' er henkastet affald et stort og stigende problem, og mængderne af skrald de forkerte steder vokser. Det vurderer 90 procent af landets kommuner og 85 procent af danskerne.

I England valgte man i en kampagne at bruge stærke virkemidler overfor de unge miljøsvin - og med godt resultat.



Der var tale om en målrettet indsats overfor unge fra 13-16 år for at få dem til at tænke over, hvordan de håndterer affald. Kampagnelederne producerede plakater med en død hund og en død kat for at illustrere, at henkastet affald kan slå kæledyr ihjel.

Budskabet sivede ind hos de unge, som blev berørt af de stærke billeder, og der blev målt et fald i mængden af henkastet affald foran skolerne på op mod otte procent.



Affaldsindsamling er en succes. Danmarks Naturfredningsforenings skoletjeneste arrangerer hvert forår indsamling af affald i naturen for børn, og initiativet er på fire år vokset fra 1500 deltagere til cirka 32.000 deltagere. Heraf er en tredjedel børnehavebørn.

Danmarks Naturfredningsforening tager også andre initiativer for at få børnene ud i naturen, men affaldsindsamling er den mest populære aktivitet.



"Det hænger formentlig sammen med, at henkastet affald er så håndgribeligt, og børnene synes det er sjovt. Somme tider går der ligefrem skattejagt i foretagendet," siger leder af Danmarks Naturfredningsforenings skoletjeneste, Ole Laursen.

Men børnene bliver også indignerede.



"De tilkendegiver, at det henkastede affald er ulækkert og klamt," siger Ole Laursen, som ikke tror på, at børn synes, det er sejt at smide affald.

"Det gælder i hvert fald ikke de yngste børn," siger han.

Herhjemme er det meningen, at 'Hold Danmark Rent' skal føre til stiftelsen af en organisation med samme navn og formål.

I Norge har de en lignende organisation, som hvert år uddeler en pris til en person eller en gruppe, der har gjort en særlig indsats mod henkastet affald. I 2007 gik prisen til en børnehave. o





AFFALDSINDSAMLING FOR BØRN I APRIL 2009

Affald er værdifulde ressourcer, der er endt på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Det er udgangspunktet, når Danmarks Naturfredningsforenings skoletjeneste hvert forår inviterer alle danske skoleklasser, børnehaver, fritidshjem og andre institutioner til en fælles forårsrengøring i naturen.

I 2008 indsamlede de deltagende børn i alt 189.000 kilo affald. I 2009 er der indsamling af affald i naturen fra mandag den 20. april til fredag den 24. april, oplyser skoletjenesten på sin hjemmeside.

Læs mere på www.vildfred.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.