Balance i børnehøjde

Fylder arbejdet for meget, går det mest ud over børnene. Derfor er anbefalingerne i Familie- og Arbejdslivskommissionens rapport overvejende rettet mod at skabe balance mellem familie og arbejdsliv i børnefamilierne.

"Det er vigtigt at hygge med sine forældre - så de ikke bare kører tidligt om morgenen og kommer sent hjem om aftenen."

Udtalelsen kommer fra Jens, der går i 5. klasse. Han er et af de 1.100 børn i Børnerådets Børne- og Ungepanel, som er blevet spurgt, hvad der giver et godt hverdagsliv i familien.

Hans mening om, at børn mangler tid sammen med deres forældre, deles af Familie- og Arbejdslivskommissionen, som netop har offentliggjort 31 forslag til at sikre balance melllem arbejdsliv og familieliv.

Da mange børn går i skole og/eller daginstitution, retter en væsentlig del af kommissionens anbefalinger sig mod at forbedre forholdene der, så forældre med ro i sindet kan kaste sig over arbejdet. Og så børnene kan få en mindre stresset hverdag.

BUPL glæder sig over, at kommissionen især lægger vægt på at give pædagogerne mere tid til kerneopgaven med børnene.

"Vi er tilfredse med, at så meget af kommissionens fokus ligger på børnenes behov og ikke kun på de voksnes. Kvalitet i daginstitutionerne er vigtigere for børnene end fleksibilitet. Børnene har brug for, at pædagogerne, som de tilbringer meget af dagen sammen med, har tid til at give dem nærvær, omsorg og støtte. Derfor er det helt rigtigt af kommissionen at koble forslag om mere pædagogtid for børnene sammen med kvalitetsreformen og anbefale en kritisk gennemgang af alle de nye opgaver i institutionerne," siger Lis Pedersen, faglig sekretær i BUPL.



Nemmere at passe syge børn. Forslagene om at give forældre mere frihed til at passe deres syge børn, madordninger og fjernelse af lukkedage bliver også hilst velkommen af BUPL.

"Lukkedagene er indført som besparelser i kommunerne. De er udtryk for en udsultning af institutionerne, som det vil være rigtig godt at få gjort op med. Følger pengene med, bakker vi fuldstændig op om at afskaffe lukkedagene. Udover at det giver familierne problemer, er det jo heller ikke specielt sjovt for pædagogerne, at de i stigende grad får dikteret, hvornår de skal holde fri," siger Lis Pedersen.

"Nu bliver det springende punkt, om der er politisk vilje til at bruge de midler, der skal til, for at lette børnefamiliernes hverdag. Anbefalingerne kan ikke gennemføres inden for de eksisterende ressourcer," siger Lis Pedersen.



Fleksible dagtilbud bliver ikke brugt

Pædagogen står i døren med Mette på fire år. "Myrertuen" lukker, samtidig med, at far får fri fra arbejde og kan begynde cykelturen til børnehaven. I takt med fars trampen i pedalerne, stiger stressen. Når han i dag at hente Mette tids nok?

Et hverdagsdrama for børnefamilier, men spørgsmålet er, hvor mange.

En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL), viser, at tre ud af fire af de kommuner, der har sen eftermiddagspasning, har en begrænset søgning til de institutioner, der holder længe åbent.

"Når man spørger borgerne, ønsker mange længere åbningstider. Men reelt benyttes tilbuddene ikke meget. Det er ikke god ressourceudnyttelse, at der skal sidde to pædagoger og passe to-tre børn sent om eftermiddagen," siger formand for KL's Børne- og Kulturudvalg, Henrik Larsen.

Af de fire kommuner, der har etableret weekendpasning, svarer tre, at forældre, der er tildelt en weekendplads, i høj grad finder anden pasning og ikke bruger pladsen. I forhold til natpasning svarer en ud af fire kommuner, at forældre, der er tildelt natlig pasning, ofte melder afbud.

I BUPL er faglig sekretær Lis Pedersen kritisk overfor KL's undersøgelse.

"Man har ikke spurgt forældrene direkte, men kun gennem kommunerne, der som bekendt er ramt af skattestop og stramme budgetter. Selv om problemet måske ikke er verdens største, har nogle forældre altså brug for ekstra åbningstider," siger hun.

Det vigtigste er efter hendes mening, at børn, der skal passes på skæve tidspunkter, har trygge rammer.

"Det værste for barnet er ikke at blive passet sent eller i weekenden. Det værste er, når barnet ikke passes det samme sted af dygtige pædagoger", siger Lis Pedersen.



Kommissionens anbefalinger

- Alle forældre skal have en lovfæstet ret til at passe deres barn på barnets første sygedag.

- Arbejdsmarkedets parter opfordres til at aftale frihed med løn i flere dage i forbindelse med børns sygdom.

- Daginstitutionernes pædagogiske personale bør have mest mulig tid til at opfylde børnenes behov for omsorg og stimulering.

- Sygdom i dagtilbud bør forebygges.

- Der bør indføres sunde, forældrebetalte madordninger i alle dagplejer, vuggestuer, børnehaver og skoler.

- Lukkedage på almindelige hverdage bør afskaffes i dagtilbud.

- Kommunerne bør tilbyde pasning af børn til forældre med skæve arbejdstider.

- Kommunerne bør i videst muligt omfang tage hensyn til søskendes muligheder for at gå i samme institution.



Se hele rapporten og læs alle 31 forslag på: www.familieogarbejdsliv.dk



Hot or not

Det vil forældrene gerne have

- Færre lukkedage i daginstitutionerne.

- Billigere hjælp til gøremål i hjemmet.

- Fleksible arbejdspladser.

- Bedre mulighed for pasning af deres syge barn.

- Bedre kost og mere plads i daginstitutionerne.



Det vil forældrene ikke have

- Utryghed ved personalets omsorg for barnet i daginstitutionen.

- Tidsbank som mulighed for mere tid til familie.

- Længere åbningstid, weekend- eller nat-åbent i institutioner.

- Børnepasning i andre institutioner.

- Forskel på kvinder og mænds vilkår for barselsorlov.



Kilde: Kommunernes Landsforening (KL), Socialforskningsinstituttet (SFI), Funktionærenes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF), Handel og Kontor (HK), Familie- og Arbejdslivskommissionen og diverse avisartikler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.