Bakkens hjerte. Klubben er musikstjernernes vugge

I øvelokalerne i klubben Bakkens Hjerte har stjerner fra Phlake og Suspekt lært at spille musik. Det er pædagog Peer Møllebæk, der har introduceret tusindvis af musikalske drenge for glæden ved musik.

Normalt er popduoen Phlake ’swimming in oreos’, som de synger i hittet ’Pregnant’. Men ved Danish Music Awards 12. november kunne Phlake svømme i priser. Fem statuetter blev det til: Årets Danske Udgivelse, Årets Nye Danske Navn, Årets Danske Sangskriver, Årets Danske Producer og Årets Danske Popudgivelse.

I klubben Bakkens Hjerte i Albertslund sidder musikpædagog Peer Møllebæk og glæder sig over Phlakes succes. For halvdelen af duoen, mere præcist Jonathan Elkær, har lært at spille musik i musiklokalerne i Bakkens Hjerte.

Peer Møllebæk, der selv har spillet musik det meste af sit 54-årige liv, sætter nemlig en ære i at lære børnene at spille på rigtige instrumenter.

»Mange børn ved ikke, hvordan en guitar lyder. Musikken er blevet meget elektronisk. Så der har man en opgave med at lære dem, hvordan det lyder,« siger Peer Møllebæk.

Men selvom han sværger til ’rigtige’ instrumenter, betyder det ikke, at børnene skal spille den musik, som Peer Møllebæk selv kan lide.

»Det er vigtigt at tage deres egen musik ind, for ellers bliver det ikke til noget,« siger han.



Suspekt musik. Jonathan Elkær fra Phlake er ikke den eneste musiker, der har lært grundtonerne i Bakkens Hjerte. Også Emil Simonsen, kendt under kunstnernavnet Orgi-E, fra Suspekt er kommet meget i klubben.

»Jeg har jammet med gutterne fra Phlake og Suspekt. Emil har spillet saxofon i klubben, og han har altså været igennem den rigtige musik med instrumenter,« siger Peer Møllebæk, der ikke vil tage æren for hverken Phlakes eller Suspekts succes.

»Det er noget, som de selv har arbejdet sig til.Man kan godt mærke, at nogle hurtigt er med på, hvad der foregår, når vi spiller, men der er et stykke vej fra at være et musiktalent til at udgive album og få priser,« siger han og glæder sig over, at både Jonathan Elkær og Emil Simonsen stadig siger tak til deres musikpædagog, fordi han introducerede dem til musikken.



Gulerødder. Mange børn har lært at spille musik i de 31 år, Peer Møllebæk har arbejdet i klubben.Selvom de ikke er blevet stjerner, har de været glade for at slippe akkorderne løs i klubbens tre øvelokaler – og måske også andre steder. Musikere skal nemlig ikke være gemt væk i øvelokalet.

»De skal ikke kun øve og øve. En fredag om måneden sætter jeg trommer og guitar op i vores store alrum, og så kan folk komme og spille og jamme,« siger Peer Møllebæk.

Han tager også bands med ud at spille i Tivoli, på det lokale spillested Forbrændingen i Albertslund og på Ungdomsringens musikfestival i Aalborg.

»Det er en gulerod at komme ud. Man stiger lidt i graderne, når man har spillet et fedt sted og ikke bare i klubben,« siger han.



Vigtig klub. For Peer Møllebæk er musikken – og de andre ting, der sker i klubben – meget mere end en aktivitet.

»Børnene kan finde ud af, hvad de er gode til. De kan være lidt kede af at være i skolen, deres kammerater driller måske, og så kan de slappe af i klubben. Det er derfor, det er vigtigt at have en klub. Man skal ikke kun være i skolen. Det spor, vi er inde på nu med de lange skoledage, er rigtig ærgerligt,« siger Peer Møllebæk.

Han har prøvet at tage musikken med til skolen, men det fungerer ikke på samme måde som i øvelokalet, når man skal lære en hel klasse at spille musik på én gang.

Derfor glæder han sig over, at musikken er så etableret en del af klubbens tilbud, at den stadig bliver prioriteret, også af klubbens leder, Lars Geil, og det øvrige personale, der bakker op om aktiviteterne.

Næste generation af stjernefrø er allerede i gang. Der er blandt andet et band med fem drenge på 12 år, der er ’totalt hooked’, beretter Peer Møllebæk begejstret. Begejstringen for musik smitter åbenbart.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.