Pædofili: Dømt for falsk anklage

For første gang nogensinde herhjemme er en forælder blevet dømt for falsk anklage om pædofili. Falske anklager om pædofili er dog langt fra sjældne.

En mor fra Gladsaxe blev i sidste uge ved byretten i Glostrup idømt 30 dages betinget fængsel for en falsk pædofilianklage mod en pædagog i sin søns institution. Moderen havde anklaget pædagogen for at have stået med bukserne nede ude på toilettet sammen med en anden treårig dreng. Men efterfølgende indrømmede moderen, at anklagen var det pure opspind og forklarede, at hun var utilfreds med børnehaven.

Dommen er formentlig den første af sin art herhjemme, vurderer advokat i BUPL, Michael Berner.



"Vi har ikke kendskab til andre retssager, hvor forældre er blevet dømt for falsk anklage. Derimod har vi i løbet af de sidste ti år haft flere lignende sager, men BUPL har aldrig anlagt sag mod disse personer. I alle tilfældene har der været tale om ressourcesvage mennesker, og vi har ikke ønsket at sparke til nogen, der ligger ned," lyder det fra forbundets advokat.

I Gladsaxe var det da også kommunen, som rejste sagen.



Vigtig dom. Hos Red Barnet anser man dommen for at være særdeles betydningsfuld.

"Dommen er meget vigtig. For det er en meget alvorlig anklage at beskylde nogen for seksuelt overgreb. Det har stor social betydning og kan være særdeles ødelæggende for det menneske, som bliver udsat for sådan en beskyldning. Derfor er det godt, at det er blevet manifesteret, at det ikke er noget, man skal spøge med," siger psykolog i Red Barnet, Kuno Sørensen.

En undersøgelse, som FOA har foretaget, viser da også, at de mange sager om pædofili rammer hårdt. Også blandt pædagoger, som slet ikke har været i nærheden af en anklage. Blot frygten for at blive anklaget for pædofili får de mandlige pædagoger til at ændre adfærd. De vil ikke være alene med børnene og vaske dem ordentligt efter bleskift, viser undersøgelsen.



Indenfor de sidste ti år har der været 100 pædofili sager. Men kun i to tilfælde er det endt med en domfældelse, viser en opgørelse, BUPL har foretaget. Men selv om sagen ender med frifindelse, bliver livet sjældent det samme for dem, der har været ude for en sådan anklage.

"Det har meget alvorlige konsekvenser for de mandlige pædagoger. De vender ofte ikke tilbage til deres job. Heller ikke selv om der ikke har været noget om sagen," siger Michael Berner.

Red Barnet frygter ikke, at dommen vil få den modsatte effekt, nemlig at flere vil holde sig tilbage, hvis de har en mistanke om seksuelt overgreb. Kuno Sørensen peger på, at det altid er muligt at komme frem med sin mistanke. 



"Det er altid vigtigt at komme frem med sin bekymring, hvis man har mistanke om seksuelt misbrug af et barn. Men det kan man også fortsat gøre. Blot skal man ikke stemple nogen på forhånd, men derimod tage udgangspunkt i bekymringen for barnet. Og så er det op til myndighederne at efterforske sagen," siger Kuno Sørensen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.