Medicinbørn: Alvorlige bivirkninger ved ADHD-medicin

Myndigheder og eksperter betegner bivirkninger ved ADHD-medicin som ubetydelige. Men en ny undersøgelse blandt forældre til ADHD-børn dokumenterer, at op imod halvdelen af forældrene oplever alvorlige bivirkninger ved medicinen.

Mens myndigheder og eksperter betegner bivirkninger ved medicin til ADHD-børn som ubetydelige, så oplever mange forældre det diamentralt modsatte, nemlig at deres børn får alvorlige bivirkninger. En spørgeskemaundersøgelse, som Børn&Unge har foretaget blandt forældre med ADHD-børn viser, at næsten halvdelen af forældrene oplever alvorlige bivirkninger hos deres børn. Det er bivirkninger som angstanfald, depression eller hjerteproblemer.

De mange meldinger om alvorlige bivirkninger bør give anledning til øget eftertanke, mener privatpraktiserende børne- og ungdomspsykiater, Peer Jansson.

"Det er bekymrende, at forældrene beretter om så alvorlige bivirkninger. Det bør man tage meget alvorligt," siger børnepsykiateren.

Professor Per Hove Thomsen fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Regionscenter i Risskov, har tidligere udtalt til Børn&Unge, at bivirkningerne samlet set ikke spiller den store rolle. Det fremgår også af en skrivelse fra Lægemiddelstyrelsen, som er lagt på styrelsens hjemmeside den 29. august, at alvorlige bivirkninger ved medicinen er sjældne. Her står: "På baggrund af de samlede internationale erfaringer vurderer Lægemiddelstyrelsen, at medicinsk behandling af ADHD har en god effekt og hos de fleste er veltolereret." 



Problemer kommer ikke frem. Men virkeligheden i familierne ser anderledes ud. En familie med en 14-årig dreng oplyser, at ADHD-medicinen Ritalin har givet deres søn mange bivirkninger. Han hører stemmer, bliver depressiv og får stik ved hjertet, som gør ham meget bange. Internationale undersøgelser viser da også, at Ritalin kan give alvorlige hjerteproblemer, og i USA er der registreret flere dødsfald i forbindelse med brugen af Ritalin. Desuden kender den amerikanske lægemiddelstyrelse, også til bivirkninger som at høre stemmer og være hallucineret. Det fremgår af et produktresume fra den 25. april i år.

Forklaringen på, at mange af bivirkningerne aldrig kommer frem i lyset, kan være, at lægerne undlader at indberette bivirkninger, sådan som de ellers har pligt til.

"Vi ved, at ikke alle bivirkninger bliver indberettet, og at der tværtimod er tale om en underindberetning. Det giver administrativt arbejde, og det er mange læger måske helst foruden. Andre vurderer måske, at det er unødvendigt at indberette, fordi bivirkningerne er kendte i forvejen," lyder det fra overlæge i Lægemiddelstyrelsen, Steffen Thirstrup.

Psykolog Peter La Cour fra Center for Forskning i Eksistens og Samfund på Københavns Universitet er enig. Han mener tilmed, at det system, der skal sikre, at bivirkninger bliver indberettet, er utilstrækkeligt.

"Der er mange aktører, som ikke har interesse i, at bivirkninger bliver indberettet. Det er et problem i sig selv. Dertil kommer, at der ikke er noget system til at registrere bivirkninger af adfærdsmæssig eller psykologisk karakter. Og det er en stor fare," siger Peter La Cour.



Piller uden ende. Som beskrevet tidligere i Børn&Unge, er antallet af børn og unge, der bliver behandlet med det amfetaminlignende stof Ritalin eksploderet indenfor de seneste ti. Fra 1997 til 2006 er forbruget blandt børn i alderen 10-14 år steget med 1.344 procent.

I undersøgelsen, som Børn&Unge har foretaget, beskriver flere forældre, at deres børn bliver indesluttede og depressive af medicinen. Det er også kendt, at medicin til behandling af ADHD kan give børnene depressioner.

Samtidig viser undersøgelsen og en række uddybende interview, som Børn&Unge har foretaget blandt forældrene, at børn tilmed bliver behandlet med flere typer medicin på én gang. Brug af flere forskellige lægemidler kan i visse tilfælde være særdeles risikabelt. 

Ulla Egholm Larssons 16-årige datter bliver både behandlet med lykkepiller og Ritalin.

"Vores datter er meget depressiv, så derfor får hun også lykkepiller. Hun har efterhånden prøvet snart al medicin. I starten hjalp det at give Ritalin som depotmedicin, men efter et stykke tid aftog virkningen, og så måtte dosis øges," fortæller Ulla Egholm Larsson fra Vanløse.

I Lægemiddelstyrelsen medgiver overlæge Steffen Thirstrup, at det er kendt, at behandling med Ritalin kan føre til depressioner. Alligevel mener han, at det kan være forsvarligt at fortsætte behandlingen med Ritalin.

"Nogle gange er det nødvendigt at give medicin mod bivirkninger. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, men hvis barnet ikke kan undvære medicinen, kan det være en løsning. Den vurdering må den enkelte læge foretage," siger Steffen Thirstrup.



Børn bliver for tynde. I spørgeskemaundersøgelsen svarer tre ud af fire forældre, at deres barn har bivirkninger af medicinen. Ud over de alvorlig bivirkninger er det almindelige og kendte bivirkninger som vægttab og manglende appetit.

Et forældrepar skriver, at deres 6-årige søn har en BMI på 13. En mor til en 13-årig dreng skriver: "Han spiser næsten ingenting, når han er på medicin. Mangler sultfornemmelsen." En forælder til en 14-årig pige skriver: "Hun har mistet energi på grund af vægttab. Er slap og kan ingenting."

Hvorvidt sådanne bivirkninger er acceptable eller ej, findes der ingen klare retningslinjer for.

"Det er altid en afvejning af fordele og ulemper. Det er et lægeligt skøn. En BMI på 13 er for lidt, men i alle tilfælde bør der foretages en individuel afvejning," siger Steffen Thirstrup fra Lægemiddelstyrelsen. 





Medicin til ADHD-børn og bivirkninger



Børn&Unge har foretaget en spørgeskemaundersøgelsen blandt 100 tilfældigt udvalgte medlemmer af ADHD-foreningen. 45 af disse spørgeskemaer er kommet retur. 

2 af spørgeskemaerne falder udenfor målgruppen. De resterende 43 spørgeskemaer er gennemgået og analyseret. Når det gælder medicin og bivirkninger så fremgår resultatet af tabellen her. Udover spørgeskemaundersøgelsen er der tillige foretaget en række uddybende interview med forældrene.

Hjælper medicinen dit barn?

33 har svaret ja

7 har svaret delvist

1 har svaret nej

Er der bivirkninger ved medicinen?

32 har svaret ja

9 har svaret nej

Almindelige bivirkninger, som forældrene nævner:

Nedsat appetit, søvnløshed

Er der alvorlig bivirkninger ved medicinen? 

19 ud 41 har beskrevet, at der er alvorlige bivirkninger.

Alvorlig bivirkninger, som forældrene nævner:

Tvangstanker, hallucinationer, angstanfald, migræne, kvalme, BMI på 13, depression, tristhed, hjertebanken, stik ved hjertet, hører stemmer, muskelsmerter. 



Kilde: Børn&Unge, september 2007









Medicin gør ham rolig



Stort set alle forældre oplever, at deres børn har gavn af medicin, viser Børn&Unges undersøgelse.

"Medicinen hjælper. Den gør ham rolig, og der er færre kontroverser." 

Sådan lyder et af svarene på en spørgeskemaundersøgelse, som Børn&Unge har foretaget blandt forældre til ADHD børn.

Børn og unge med diagnosen ADHD eller DAMP er ofte hyperaktive og urolige. Men stort set alle forældre, som har deltaget i undersøgelsen, oplever, at medicinen hjælper deres barn helt eller delvist. Utallige undersøgelser viser da også, at behandling med det amfetaminlignende stof Ritalin kan hjælpe børn og unge.

"Medicinen påvirker centralnervesystemet sådan, at opmærksomheden bliver skærpet. Disse børn kan ikke koncentrere sig, og de er urolige. Derfor er det glædeligt, at så mange har gavn af medicinen," siger overlæge i Lægemiddelstyrelsen Steffen Thirstrup

En anden forælder til en 13-årig dreng skriver:

"Forskellen er tydelig. Især om morgenen, inden medicinen virker."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.