Debattør ved et tilfælde

For et år siden brugte Bente Lerche-Thomsen kun sin computer, når arbejdet krævede det. I dag er hun med 900 indlæg blevet den mest aktive bruger af BUPL's debatside på nettet. Børn&Unge tog til Falster og mødte en stædig debattør, hvis hjerte banker for børnene.

Udenfor bider kulden. Den hvide sne er flere steder urørt og ligger som gavepapir på et år, der er så nyt, at vi endnu ikke har fået det pakket ud.

På legepladsen foran Børnehaven Bullerhuset i Nykøbing-Falster løber børn rundt i sneen og nyder, at det nye år også betyder tilbagevenden til børnehaven efter en jul tilbragt uden legekammeraterne.

For en af børnehavens ansatte tilførte det netop afsluttede år en ny dimension til en gammel passion.

I dag står institutionens leder gennem 18 år, pædagog Bente Lerche-Thomsen, bag flere end 900 indlæg i debatten på BUPL's hjemmeside. Desuden har hun en profil på internetsiden Facebook og er ophavskvinde til en blog på TV2's hjemmeside.

Men indtil foråret 2008 brugte hun kun computeren, når hendes lederarbejde i institutionen virkelig krævede det. Og for bare få år siden havde hun aldrig arbejdet med et tastatur.

"Kommunen sendte institutionslederne på computerkursus for omkring seks år siden," erindrer hun om det første møde med computeren.

"F-kursus hed det. F står for fjols, tror jeg," griner 53-årige Bente Lerche-Thomsen, da Børn&Unge møder hende på Bullerhusets kontor.

Overenskomstforhandlingerne og strejken i foråret 2008 førte dog til en markant ændring af hendes forhold til computere.



Skulle ikke vokse op i København. Vi er rykket ud på legepladsen. Bente Lerche-Thomsen snakker med souschefen Signe Johansen. De afbrydes konstant af børn, som skal have hjælp med vanter, som ikke vil blive på hænderne. Hjælpen kommer altid med et smil og en frisk bemærkning.

De første seks år af sit liv tilbragte Bente Lerche-Thomsen i Holbæk, inden familien flyttede sydover, så hun via Næstved landede på Falster, hvor hun tog sin gymnasieuddannelse. Da hun ville uddanne sig til socialpædagog, måtte hun tilbage til Sjælland. Nærmere bestemt København.

"Sådan var det jo dengang," siger hun og følger op med et kort snøft, som både kan skyldes kulde og eftertænksomhed.

Hendes udtale levner slet skjulte spor af 11 års ophold i hovedstaden, som hun først forlod, da hun selv fik børn.

"De skulle ikke vokse op i København, så vi flyttede sydpå," siger Bente Lerche-Thomsen i en fast tone.



Fast tone med et smil. Bente Lerche-Thomsens spinkle statur gøres til skamme, så snart hun åbner munden. Ordene leveres i en fast tone og vidner om en person, som ved, hvordan hun vil have tingene. Ofte ligger humoren på lur lige bag udsagnene, som hun da også tit følger op med et smil.

Alligevel var det tilfældigt, at Bente 

Lerche-Thomsen begyndte at debattere på 

www.bupl.dk/debat. Under forhandlingerne om en ny overenskomst i foråret 2008 skulle hun bruge noget information fra BUPL's hjemmeside til et personalemøde. Her faldt hun over hjemmesidens debat.

"Det så spændende ud, og så fangede bordet," siger hun staccato.

Indtil videre har debatten blandt andet ført til et samarbejde mellem hende og en anden debattør samt BUPL om en såkaldt Idebank, der skal føre de ideer, som mange pædagoger har om deres profession, ud i livet.

"Nogle folk bruger debatten til at komme af med nogle frustrationer. Og det er helt fint. Men jeg vil gerne vende de frustrationer til noget konstruktivt og visionært. Det er okay at læsse af, men det er bedre at få noget handling ud af det," siger Bente Lerche-Thomsen om baggrunden for Idebanken. 



Skilsmisse endte debatten. Da hun kom til Nykøbing-Falster, fik Bente Lerche-Thomsen job som pædagog i kommunens støttekorps, mens hendes børn gik i Børnehaven Bullerhuset. I en årrække var hun formand for børnehavens forældrebestyrelse og for forældrenævnet i kommunen. I den periode skrev Bente Lerche-Thomsen masser af læserbreve til aviserne og blandede sig ofte i den offentlige debat.

Engagementet førte til, at hun for knap 19 år siden blev opfordret til at søge stillingen som leder i børnehaven. Hun tog imod opfordringen, selv om hun ellers havde gjort en dyd ud af ikke at arbejde i sine egne børns institution. 

Kort efter tiltrædelsen som børnehaveleder måtte Bente Lerche-Thomsen igennem en skilsmisse, som satte en stopper for læserbrevsskrivningen.

"Når man er alene med tre børn, er der ikke meget tid til at få poterne til tasterne," som hun siger.

På trods af, at hun ikke længere deltog aktivt i debatten, var hun stadig optaget af den. Og som børnehaveleder havde hun et tæt forhold til forældrebestyrelsen, som hun opfordrede til at tage bladet fra munden.

"Vi havde jo de samme mål. Det gjaldt om, at børnene skulle have det godt. Og politikerne hører jo efter, når forældrebestyrelserne siger noget," lyder det.

I dag er Bente Lerche-Thomsens børn flyttet hjemmefra, og efter næsten to årtiers pause er hun tilbage i debattørens rolle. Og hjertet banker stadig for de samme emner som dengang: børnenes forhold og pædagogernes vilkår.

Modellen med læserbreve er blevet for gammeldags for Bente Lerche-Thomsen, som er blevet vant til internettets dynamik. Hun tjekker dagligt BUPL's debat og bruger flere timer ugentligt på at skrive indlæg og læse andres.

"Det er jo fantastisk, at man uafhængigt af tid og sted kan deltage i en diskussion, hvor der er nye indlæg hver gang, man tænder computeren. Samtidig er man ikke begrænset på nettet," påpeger hun og fortæller om frustrationerne ved at se sine læserbreve skåret ned til nogle få hundrede tegn i aviserne, så budskabet blev udhulet.



Tæsk til kvindefagene. Under sommerens strejke bød BUPL's debatside på mange barske og enkelte truende indlæg fra folk, som påstod at være forældre til institutionsbørn. Bente Lerche-Thomsen lod sig rive med af debatten. Hun brød sig ikke om den hårde tone og forsøgte i stedet sagligt at forklare, hvorfor pædagogerne var gået i strejke.

"Jeg kan sagtens forstå, forældrene var frustrerede. For man piller ved folks liv, når man nægter dem adgang til institutionerne. Men der var jo en grund til, at vi gjorde, som vi gjorde," påpeger hun.

Hun lagde især mærke til den retorik, der blev brugt mod pædagogerne og sygeplejerskerne under strejken. Det var kvindefagene, som havde nedlagt arbejdet, og derfor var der tilsyneladende frit slag til at give dem verbale tæsk, mener hun.

"Ingen kan finde på at sige til skraldemændene, at de bare skal tage sig sammen og holde op med at klynke, når de strejker," siger Bente Lerche-Thomsen med henvisning til de adskillige nedladende opfordringer, hun og de andre strejkende måtte lægge øre til under sommerens demonstrationer.



"Ellers bliver hun fyret". Bente Lerche-Thomsens kolleger i Bullerhuset er ikke aktive på BUPL's debatside. Men de læser ofte hendes indlæg. Også souschef Signe Johansen.

"Og hun mener det samme som jeg," siger Bente Lerche-Thomsen, da de står på den snedækkede legeplads.

"Ellers bliver hun fyret."

De skraldgriner begge to og virker indforståede med den form for humor.

Efter lang tids diskussion mellem hende og Børn&Unges fotograf indvilliger Bente Lerche-Thomsen i at stille op til en række portrætfoto. Hun lader dog ikke sin utilfredshed med seancen gå ubemærket hen.

"Det er jo ikke Billedbladet, vel," siger hun med påtaget irritation i stemmen. 

"Det er vel indholdet, der tæller."

Ordene får souschefen Signe Johansen til at grine lystigt fra sit skjul bag fotografens ryg. Men det er der egentlig ingen grund til. For det er jo rigtigt nok. 

Bente Lerche-Thomsen sætter sit aftryk

Ud over at deltage i debatten på www.bupl.dk/debat har Bente Lerche-Thomsen også oprettet en blog, som kan findes på blog.tv2.dk/bentestola. Navnet er inspireret af hendes hund Tola.

Hun har sammen med en anden pædagog taget initiativ til Idebanken, som skal ligge på BUPL's hjemmeside. Den forventes at være klar til brug i løbet af foråret 2009.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.