Lønnen er for lav: Derfor vælger hver tredje ung pædagoguddannelsen fra

Lav løn, lav samfundsmæssig anerkendelse og utilstrækkelige muligheder for faglig udvikling får unge til at se bort fra pædagoguddannelsen, viser undersøgelse. ”Pædagogers historiske lønefterslæb får desværre nogle unge til at søge andre veje,” siger BUPL’s formand Elisa Rimpler.
foto af løn
Højere løn vil gøre pædagogfaget mere attraktivt, mener 16-20-årige unge.

Hvis bare lønnen var højere, så ville langt flere unge overveje at søge ind på pædagoguddannelsen. Men hver tredje ung, som fravælger pædagoguddannelsen, gør det på grund af udsigten til en lav løn, viser en undersøgelse som Epinion har lavet for BUPL blandt 1.198 unge i alderen 16-20 år. 

Samtidig tilkendegiver hver tredje ung, at højere løn netop kunne være det, der kunne få dem til at overveje pædagoguddannelsen. Bedre arbejdsvilkår og større samfundsmæssig anerkendelse ville også gøre faget mere attraktivt for de unge.

De unges fravalg af pædagogfaget var tydeligt ved sommerens ansøgertal til de videregående uddannelser. Her søgte 4.546 personer ind på pædagoguddannelsen som deres 1. prioritet inden deadline 5. juli. Det er 1.039 færre end i 2021.
 

Det skal kunne betale sig økonomisk at tage en uddannelse, påpeger BUPL’s formand Elisa Rimpler:

”Det kan det bare ikke, hvis du læser til pædagog. Pædagoger tjener adskillige tusinde kroner mindre om måneden og går over et liv glip af omkring 3 millioner kroner sammenlignet med andre faggrupper med samme uddannelsesniveau. Det får rigtig mange unge til at droppe pædagogfaget. Og det har vi som samfund ganske enkelt ikke råd til,” siger Elisa Rimpler.  

Massiv mangel på pædagoger

Der er brug for flere pædagoger – mange flere pædagoger – i fremtiden. BUPL anslår, at der vil mangle 14.000 pædagoger i 2030. Derfor er det nødvendigt at kigge på lønnen, hvis den enorme rekrutteringsudfordring skal løses, mener Elisa Rimpler:

”Pædagogmanglen løser ikke sig selv. Og pædagogers historiske lønefterslæb får desværre nogle unge til at søge andre veje. Også unge, som ellers ville have overvejet vores profession. Det er Folketinget nødt til at handle på, for vi står overfor en massiv mangel på pædagoger de kommende år, og i sidste ende er det børn og unges trivsel og udvikling, det går ud over, hvis fagligheden i daginstitutioner og fritidsinstitutioner går fløjten.”
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.