KL slår bremsen i: Kommuner må ikke bruge løn til at skaffe flere pædagoger

En række kommuner bekæmper pædagogmanglen ved at udbetale løn til medhjælpere, der merituddanner sig til pædagoger. Men det må kommunerne ikke, slår KL nu fast. Kæmpe problem, som vil forværre pædagogmanglen, mener både kommuner og BUPL.
Quiet quitting

Kommunernes Landsforening (KL) har sat en stopper for et af kommunernes mest effektive værktøjer i kampen mod den voksende pædagogmangel: Kort inden jul udsendte KL et brev til kommunerne, som tvinger dem til at stoppe ordninger, hvor erfarne pædagogmedhjælpere kan merituddanne sig til pædagog, mens de får løn.

KL mener ikke, der er hjemmel til disse løn-ordninger, og den udmelding kan forværre pædagogmanglen i en tid, hvor hvert tredje pædagogjob ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) ikke bliver besat.

Løn-ordningerne har nemlig ført til flere hundrede ekstra studerende på landets pædagoguddannelser, og kommunernes meritaftaler er i øjeblikket blandt de mest effektive tiltag i kampen mod den voksende pædagogmangel.

Kommune: KL-udmelding forværrer problemer

I Aarhus Kommune får 123 pædagogmedhjælpere i øjeblikket løn for at merituddanne sig til pædagog. Og det antal kommer altså ikke til at stige, selvom kommunen havde satset på at fortsætte ordningen.

”Det betyder, at den i forvejen store udfordring med at skaffe uddannede medarbejdere er blevet endnu større,” siger Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune.

Netop muligheden for at udbetale løn har nemlig været afgørende for at få etablerede medarbejdere til at tage pædagoguddannelsen, lyder det fra både Aarhus og en række andre kommuner, som har lignende ordninger.

”Vi har stået i en situation, hvor vi var nødt til at gøre alt, hvad vi kunne for at skaffe uddannet personale. Vi får superdygtige medarbejdere tilbage, og det har været fin løsning for os, så vi ærgrer os over KL’s udmelding. Vi kommuner har brug for flere redskaber til at skaffe pædagoger, ikke færre, som vi får nu,” siger Thomas Medom.

KL: Vil diskutere merit med ny regering 

Hos KL afviser direktør Kristian Heunicke, at udmeldingen om manglende hjemmel til at udbetale løn skal ses som et forsøg på at stoppe kommunernes brug af merituddannelsen.

’Men den skal tages på samme vilkår som alle andre merituddannelser, hvor uddannelsen tages i fritiden, typisk ved siden af at den ansatte arbejder,’ lyder det fra KL-direktøren i et skriftligt svar til Børn&Unge.

Han fortæller desuden, at KL nu vil overveje andre muligheder for at lette kommunernes vej til at få flere til at merituddanne sig til pædagog.

’Merituddannelsen er helt sikkert et af de greb, vi kommer til at bruge i rekrutteringssammenhæng. Det er også et tema, vi regner med at skulle drøfte med den nye regering, som også har fokus på emnet,’ skriver Kristian Heunicke.

BUPL om KL-udmelding: Helt uforståeligt

Kommunerne har fået dispensation til fortsat at udbetale løn til de medarbejdere, som allerede er begyndt på merituddannelsen til pædagog samt til medarbejdere, der inden 1. december 2022 har fået bekræftelse på, at de skal starte på uddannelsen. 

Men stod det til BUPL’s formand, Elisa Rimpler, burde KL arbejde for hurtigst muligt at sikre, at kommunerne også fremover kan sende medhjælpere afsted på pædagoguddannelsen med løn.

"Det er helt uforståeligt, hvis KL fratager kommunerne en oplagt løsning på et akut problem, der udfordrer den pædagogiske kvalitet i institutionerne,” siger hun.

Også Aarhus-rådmand Thomas Medom opfordrer KL til at sikre et grundlag for, at ordningerne kan fortsætte.

”Jeg syntes, KL burde skaffe den nødvendige hjemmel hurtigst muligt og så sideløbende opfordre regeringen til at finde en national løsning, så kommunerne ikke skal finansiere det her lokalt. Vi har i Aarhus været bevidste om, at det på den lange bane ikke er hensigtsmæssigt, at kommunerne overtager finansieringen af de her uddannelsesopgaver, men vi stod i en situation, hvor vi var nødt til at handle hurtigt for at skaffe mere uddannet personale,” siger han.
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.